Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Siljansvägen 55, 2tr
CURT STREHLERT 1947
Årsta
VÄLBEVARAD FUNKIS I ÅRSTA - KLASSISK TVÅA
FOTO: SPINELL STYLING: 1ST STREET STOCKHOLM TEXT: KAX

I grön och lugn omgivning hittar du detta funkishus från 1947 ritat av HSB-arkitekten Curt Strehlenert. Årsta torg, som är en sevärdhet i sig själv på grund av den välbevarade 1950-talsmiljön, ligger något kvarter bort och bjuder på all sorts service och trevliga butiker. I närheten finns också både Gullmarsplan och Södermalm med täta kommunikationer och rikt utbud av nöjen och folkliv. Liksom huset är denna genomgående lägenhet full av funkischarm och tidstypiska detaljer som serveringsskåp i originalutförande, vackra parkettgolv och stora fönster i två väderstreck. Klassisk och smart planlösning med stora förvaringsutrymmen och balkong med plats för sittgrupp gör lägenheten lätt att inreda och leva i. En generös hall med gott om förvaring leder vidare in i köket, som andas funkis och innehåller allt du behöver i form av modern utrustning. Badrummet, som har ett fönster, är även det välutrustat med tvättmaskin och i absolut toppskick. Här är bara att flytta in!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
CURT STREHLERT 1947
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
3 407 kr inkl värme, VA, bredband samt analogt basutbud för TV
Pris:
3 200 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


De fyra byggnaderna i föreningen är uppförda i typisk 1940-talsstil med putsade fasader, spetsiga burspråk i trapphusen, fernissade ekportar och portiker, som leder in till gröna gårdar. Dessa öppna gårdar ger husen ett fint ljus och här ute finns både lekplatser och uteplatser. Husen uppfördes som prisvärda bostadsrätter och år 1953 var de boende en skara av arbetare och medelklass, till exempel bodde här en droskägare, en operasångerska, en kapten och en snickare. Snickerierna i husen kom för övrigt från HSBs egen fabrik i Sparreholm och de är än idag både dekorativa och hållbara. I föreningen finns två bra tvättstugor, bastu, hobbyrum, grillplats, gästlägenhet och två festlokaler. I dessa hus, som består av 238 bostadsrättslägenheter och fem lokaler, är de stora renoveringarna löpande utförda. Inga nya renoveringar är inplanerade och avgifterna ligger i dagsläget fast. Stor trygg förening, bra grannar och många allmänna utrymmen i fastigheterna gör denna förening till en attraktiv plats att bo på.

Närområdet


För den som gillar finfunkis är Årsta ett magiskt område att upptäcka. Här landar du i en trevlig söderförort, som till största delar består av 1940-talshus och som har ett välkänt torg utformat av Erik och Tore Ahlsén. Torget uppmärksammades internationellt när det stod klart 1953. Runt torget finns allt du behöver för vardagen och en rad fina butiker - missa till exempel inte retrobutiken Tid & Rum! I Årsta har du dessutom gångavstånd till både Södermalm och knutpunkten Gullmarsplan.

Allmänt


Det här är ett genomgående ljust, luftig och välplanerat hem i bästa skick med stora fönster i två väderstreck. Den välkomnande och generösa hallen har kvar tidstypiska detaljer och bjuder på fina förvaringsmöjligheter i original. Vackra parkettgolv ger lägenheten karaktär och liv, liksom de svalt blå köksluckorna som har sällskap av ett vackert serveringsskåp, också det i original. Den rymliga balkongen med plats för sittgrupp har utsikt över grön och öppen parkmark. Det här är ett skönt funkishem att flytta in i direkt.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ljust, luftigt och lättmöblerat - det rymmer ledigt en sittgrupp och en arbetsplats eller ett matbord. Vacker stavparkett ger en ombonad och genuin känsla, liksom den fina dörren med bakelithandtag och stora glaspartier som omfamnas av en mellanmörk träram. Ljusa väggar tillsammans med de stora tidstypiska fönstren ger fräschör och rymd. Under fönstren finns en fin detalj, där sitter nämligen vackra fönsterbänkar av sten.

Sovrum


Det här är ett härligt rum med ett stort fönsterparti som låter ljuset flöda in. Här finns gott om plats för stor dubbelsäng, bokhyllor och byrå. Och det fina parkettgolvet bidrar med ett varmt och ombonat intryck. Från sovrummet kommer du ut till den charmiga balkongen, här finns bra plats för en sittgrupp, där du kan njuta av långa helgfrukostar när värmen kommer.

Kök


I köket hittar du en av lägenhetens funkispärlor - serveringsskåpet i original med både charmig och funktionell specerihylla där glasskäpporna finns kvar. Köket går i ljusa färger - luckorna är målade i svalt blått, vilket ger ett fräscht och sobert intryck, väggar och kakel är vita och här har köksbänkarna perstorpsplattor. Det rutiga golvet kompletterar med en härlig retrolook. Här finns också gott om förvaring, plats för matbord och all maskinell utrustning ett modern kök behöver - diskmaskin, inbyggd ugn, induktionshäll och kyl/frys från Samsung.

Badrum:


Renoverat är badrummet mycket tjusigt med liggande kakel i vitt med en svart dekorrand i duschen, som är avdelad från övriga badrummet med en glasvägg. Här finns också ett vackert handfat i modern stil och en tvättmaskin från 2015. Badrummet är extra ljust och fint tack vare att det har ett charmigt fönster.

Hall


Välkomnande och ombonad hall med vackert blyertsgrå väggar och fint parkettgolv. Här finns gott om förvaring i form av inbyggda originalgarderober från 1947. Dessutom finns här en walk-in-closet.

HSB BRF Grängen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Rossvalen 2, Amungen 2, Korslången 2 och Grängen 3. Föreningen upplåter 238 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med bostadsrätt. Husen ritades av arkitekterna Curt Strehlenert och uppfördes 1947

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1947.

Tomträtt


Föreningen betalar tomträttsavgäld till Stockholm stad. Den förblir oförändrad från 2017 och 10 år framåt.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm och Lundquist-gruppen står som fastighestskötare.

Renovering


1984-1985 Omfattande ombyggnad med bland annat byte av samtliga avloppsstammar, varm- och kallvattenledningar samt elkablar.
2004-2005 Renovering av fasader då även trapphus målades om och fönsterbleck målades.
2014 Byte av balkongplåtar på hälften av balkongerna.
2014-2015 Renovering av tappvarmvatten- och värmesystem, byte av stamventiler i källare samt ballofixer och termostater i lägenheter.
2016 Renovering av 17 balkonger.

Kommande renoveringar


Det finns kommande renoveringar planerade men i vilken ordning de ska ske är ej fastställt.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 29,2 Mkr, vilket ger cirka 2125 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 710 kr/år . Avgiften kommer enligt plan höjas med 2% vid årsskiftet.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Här ingår inte bostadsrättstillägg.

Trappstädning


Trappstädning sköts av HSB Städ som städar trapphusen varje vecka.

Städdagar


Föreningen har en städdag på hösten och en på våren.

Tvättstuga


Föreningen har två tvättstugor som fått moderna maskiner under 2015.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns bastu, hobbyrum, ett gästrum som fungerar som övernattningslägenhet samt en stor och en liten festlokal. Kärl för källsortering finns vid Siljansvägen 73, övriga brännbara sopor slängs vid utplacerade kärl på föreningens område.

Bredband och Kabel-TV:


Föreningen har avtal med Com Hem om kabel-TV och Bredbandsbolaget om bredband. Både det analoga basutbudet och 100 Mbit/s bredband via fiber, samt ip-telefoni ingår i månadsavgiften.

Parkering


Det finns 85 st parkeringsplatser som samtliga är uthyrda. För att stå i kö vänder sig medlemmar till HSB Stockholm. Beräknad kötid för närvarande är 1,5-2 år. Annars sker parkering på gatan.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-10-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Besök även föreningens hemsida för mer information. http://www.grangen.se

Byggnad

Byggnadsår
CURT STREHLERT 1947

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7184 kr/år
  El
5000 kr/år
  Försäkring
2184 kr/år
  Beräknat antal pers
2