Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 81
A FALK 1903
Gröndal
VILLAKÄNSLA MED PUNSCHVERANDA OCH KAKELUGN
TEXT: OLDENBOURG FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

I vackra och synnerligen populära Gröndal ligger drömboendet. En ljus och rymlig lägenhet med villakänsla och mängder av vackra originaldetaljer så som plankgolv, kakelugn och till och med en egen punchveranda. Här har du tillgång till en grönskande och insynsskyddad trädgård som disponeras tillsammans med de trevliga grannarna. I trädgården finns mängder av fruktträd och bärbuskar och blomster. Från en gunga i äppelträdet kommer många härliga barndomsminnen att skapas. En helt unik lägenhet med fönster i fyra väderstreck - precis som i de flesta villor. För att se alla bilder, tryck på valfri bild nedan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gröndalsvägen 81
Område:
Gröndal
arkitekt:
A FALK 1903
Våning:
2 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
3 992 kr inkl värme, VA

Föreningen

Sex hushåll, varav fem är barnfamiljer, disponerar tillsammans den stora och insynsskyddad trädgården belägen både på husets framsida och baksida. Baksidan vetter mot en allmänning och trädgården omges av flera stora ekar. I trädgården finns sandlåda, syrenberså och gemensam grillplats. Grusad entrégång, målat plank och staket. Två äppelträd, ett päronträd, två plommonträd, smultronplantor, röda- och svarta vinbär, krusbär, pionbuskar, rabarber, flertalet fläderträd och alla tänkbara vårblommor. Studsmatta till barnen och gunga i äppelträdet. En plan gräsmatta på framsidan lämpar sig väl för exempelvis bollsporter och kubb. Trädgården är perfekt för alla möjliga typer av fester från grillfester och kräftskivor till bröllop och barnkalas där den gemensamma tvättstugan blir en perfekt korv- eller glasskiosk. För den bilburna finns möjlighet att hyra parkering av Svenska Bostäder som disponerar 20 stycken platser bredvid huset. Månadshyran är då 456 kr. Till bostaden hör också ett privat förråd om ca 4 kvm vilken är belägen ovanför tvättstugan.

Kök

I den här bostaden har ägarna valt att fokusera på de sociala ytorna. Och varför inte? Det är ju här vi tillbringar mycket av vår tid, tillsammans med familjen och med vännerna. Med en öppen planlösning mot vardagsrummet skapas en enorm sällskapsyta med villakänsla. I köket finner du också ingången till punchverandan. Från flera stora korspostförsedda fönster - i köket, i vardagsrummet och på verandan - får köket rikligt med naturligt ljus. Här finns en stor matplats för hela familjen. Det vackra köket renoverades 2014 och fick då släta och mycket stilrena, ljusgrå luckor med mässinghandtag. Kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin integrerades i skåpinteriören. De 70 cm djupa bänkskivorna, samt stänkskydden, i klassisk carraramarmor erbjuder väl tilltagna arbetsytor. Det lilla fönstret som vetter mot hallen är beläget ovanför diskhon och ger en fin detalj till köket. På golvet ligger det vackra, målade trägolvet. Precis som i den övriga bostaden har köket en generös takhöjd vilket skapar en härlig atmosfär och en känsla av rymd.

Glasveranda/punschveranda

Med utgång från köket når du punchverandan som omges av vackra tidstypiska fönster med spröjsade överfönster. Idag används rummet som allt från arbetsplats, till läshörna och avslappningsrum. Med bostadens härliga och stora sociala ytor kan det vara skönt att dra sig undan till denna oas, där du alltid har nära till naturen och årstiderna. På väggen, och på den platsbyggda soffan, sitter en pärlspont i en tidstypisk blågrön nyans och här finns gott om utrymme att möblera utifrån hur du önskar använda rummet.

Vardagsrum

Till vardagsrummet flödar ljuset. Från rummets två stora och höga korspostförsedda fönster strålar det naturliga ljuset in från två väderstreck. Och med sin centrala placering, med öppen planlösning mot köket med sitt ljusinsläpp samt det stora sovrummet som skänker vardagsrummet naturligt ljus via en bred glasad öppning, så fullkomligen badar rummet i ljus. Här står den vackra kakelugnen med dekorativa målningar. Idag är den inte i bruk men allt som krävs är att täta rökgångarna. Sen kan du se fram emot framtida otaliga myskvällar framför brasan. På golvet ligger ett målat brädgolv och väggarna är vita. Här finns stora ytor att möblera och ändå ha gott om yta kvar för att rummet ska kännas stort och luftigt tillsammans med den generösa takhöjden.

Sovrum 1

Från det vackra tidsenliga fönstret strålar solen in i sovrummet. Golvet är belagt med brädgolv målad i en tidstypisk grön färg. Denna mustiga kulör skapar en fin kontrast mot de vita väggarna och snickerierna. Här finns plats för en dubbelsäng, sängbord och vägghyllor. I sovrummet finns också en klädkammare med gott om förvaring.

Sovrum 2

Välkommen in i det stora sovrummet med mängder av vackra originaldetaljer. Idag används rummet som barn- och lekrum men här finns gott om plats för att låta fantasin flöda fritt. Du når sovrummet från vardagsrummet via ett dörrpar med såväl speglar som stora fönster och spröjsade glas. Höga fönster, i två väderstreck, samt ljuset från vardagsrummet gör att rummet får mängder av naturligt ljus. Fönstren, som är tidstypiska för perioden sent 1800-tal och sekelskiftet, består av tre stora bågar i en t-formation med klassiska fönsterlås. På golvet ligger ett vitmålat brädgolv från sekelskiftet och väggarna är målade i vitt.

Badrum

Bakom en spegelförsedd originaldörr, finns en chans att skapa ett drömbadrum med dina inredningsfavoriter. Helkaklade vita väggar i enkelt kvadratiskt kakel lyfter fram det vackra, vita golvet med viktoriansk klinker. En riktig klassiker. Badrummet har dusch och förvaring finns i form av hyllor. Tvättmaskin finns i köket.

Hall

Varmt välkommen in i bostaden och den härliga hallen. Hallen delas, med en öppen planlösning, upp i en entrédel och en större inre hall. Grå väggar byts ut mot vita när hallen mynnar ut från entrén till den inre hallen. En av väggarna pryds av en pärlspont och bakom den, i entrén, gömmer sig en integrerad garderob och inbyggda lådor för småförvaring. Längs hela hallen sitter krokar för gott om avhängning. På golvet ligger ett snyggt och praktiskt golv av gråvita linoleumplattor. Ovanför ytterdörren sitter ett spröjsat fönster som släpper in rikligt med ljus och på väggen, som vetter mot köket, sitter ytterligare ett litet fönster med ljusinsläpp.

Brf Barlasten 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Barlasten 2. Föreningen upplåter 6 lägenheter med bostadsrätt men två av lägenheterna har samma ägare och kommer att slås ihop, då blir det totalt 5 bostadsrätter. Huset ritades av arkitekt A. Falk och uppfördes 1903-10.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1986.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen är självförvaltande men planer finns på att ta hjälp med bokföring.

Renovering

Taket har nyligen målats om. 1999 Ny dränering för husgrunden. Inga uppgifter finns på stambyte.

Kommande renoveringar

Planerade underhåll är fönster- och snickerimålning, upprustning av entrédörren samt renovering av balkongen vid tvättstugan. Höjning av avgiften är inte aktuellt utan kommande renoveringar bedöms kunna finansieras med befintlig kassa och eventuellt ett mindre lån. Föreningen håller på att ta in offerter för jobb under 2016-2017.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi med låg belåning. Sedan tidigare oljepanna byttes ut 2012 så har driftskostnaderna sjunkit markant. Befintliga lån ska inom en månad omförhandlas till bättre villkor varpå räntekostnaderna kommer sjunka. Föreningens målsättning är att hålla skuldsättningen på en fortsatt låg nivå, lånen amorteras löpande. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1,75 Mkr, vilket ger cirka 3 593 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 585 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningens medlemmar hjälps åt med vår- och höststäd samt löpande underhåll av trädgården samt snöskottning och gräsklippning.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga som är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor insynsskyddad trädgård, både på fram och baksida, med härlig blandning av olika fruktträd, bärbuskar och blommor. Det finns studsmatta och sandlåda till barnen och gunga i äppelträdet. Det finns även en gemensam uteplats med grill och syrenberså. Till lägenheten hör ett förråd på ca 4 kvm ovanför den gemensamma tvättstugan.

Bredband och Kabel-TV:

Comhem in till fastigheten sen är det upp till bostadsrättsinnehavaren att teckna eget avtal om så önskas.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-09-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.