Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 176
1930 SVEN WALLANDER
Södermalm - SoFo
VÄLPLANERAD MINITVÅA MED HÖGT LÄGE
TEXT: OLDENBOURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Välkommen in i denna underbara och helrenoverade minitvåa med perfekt planlösning. I klassiska söderkvarter, intill Vita Bergen och Nytorget, finns en ljuvlig bostad i vilken det bara är att flytta in. Alla ytskick är nämligen i toppskick och både badrum och kök renoverades 2015 men lyxiga och stilrena färg- och materialval. Genomgående generös takhöjd och ljusa färgval skapar ett hem som känns större än sina 32 kvm. Dörrar, de stora tidstypiska fönstren och fönsterdetaljerna samt bostadens parkett- och furugolv är alla från uppförandet av fastigheten och mycket typiska för den tidiga funktionalismen. Här finns plats för så väl liten sovkammare, soffgrupp och matsalsdel, en rymlig klädkammare och det eleganta och fullt utrustade köket - och sist men inte minst - badrummet med bland annat marmorgolv. Tack vare sitt höga läge, på femte våningen, får du inte bara en utsikt över söders takåsar, du får också ett tyst läge mot en lugn gata. Välkommen in. För att se alla bilder, tryck på valfri bild nedan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1930 SVEN WALLANDER
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
32 m²
Avgift:
1 877 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 700 000 kr utgångspris

Föreningen


Kvarteret Ljuset är ett av de större projekten som HSB:s Chefsarkitekt Sven Wallander ritat och är utformat enligt tjugotalets stilideal med mycket luft och grönska på den stora gården. Ett så kallat storgårdskvarter, som utan tvekan är en av Stockholms mysigaste innergårdar med sin prunkande grönska, uteplatser samt grillmöjligheter. Sedan byggåret 1930 har fastigheterna Ljuset 1 samt Ljuset 2 ägts av de boende. Detta är en medveten förening som bland annat satsar på miljön.

Hall


Välkommen in i denna lilla, men synnerligen välplanerade, minitvåa. Här kommer du in i en liten hall med pärlgrå väggar som gör sig extra fint mot de vita, snidade snickerierna. På golvet ligger en originalparkett som slipades 2015. Här finns plats för avhängning i form av krokar och tack vare den generösa takhöjden finns goda möjligheter att bygga förvaring på höjden. Mer förvaring- och avhängningsmöjligheter finns i en rymlig klädkammare i vardagsrummet.

Vardagsrum


Genom ett stort fönsterparti, i originalutförande, får det rymliga vardagsrummet rikligt med naturligt ljus. Fina detaljer i dessa fyra stora fönsterbågar, så som spanjolett och tidstypiska vred samt djup nisch, gör det lite extra härligt att blicka ut över söders takåsar och Katarina kyrkas kyrktorn. Här ligger ett vackert originalgolv, i rutparkett med infattningar, som slipades 2015. De pärlgrå väggarna bredspacklades för bästa resultat och mot det vita taket skapas en fin kontrast som påvisar den generösa takhöjden ytterligare. Utan problem rymmer rummet såväl en stor soffhörna som matplats och bokhylla. Bakom en spegelförsedd dörr, från byggåret, gömmer sig dessutom en klädkammare och städskrubb. Från vardagsrummet når du, via ett par glasdörrar, det lilla men mysiga sovrummet.

Sovrum


I den lilla sovkammaren är väggarna målade i samma stilrena pärlgrå nyans som i övriga rum. Färgen passar synnerligen bra ihop med de vita snickerierna och taket och lyfter skickligt fram de vackra detaljerna och takhöjden. På golvet ligger ett furugolv, från byggåret, som slipades 2015. Här finns precis plats för en större säng om 140 cm, och då kan den djupa nischen med vacker fönsterbräda i mörk sten, fungera som en liten avlastningsyta - för boken eller favoritmagasinet. Det finns också möjlighet att bygga förvaring på höjden tack vare en takhöjd över dagens standard. Vill du hellre ha en enkelsäng här, får du också plats med ett litet sängbord och en mindre fåtölj. Från ett högt originalfönster, med vred och djup nisch, skänks rummet naturligt ljus. Ett fantastiskt litet kryp-in med hög mysfaktor.

Kök


Ett unikt kök som renoverades, byggdes och flyttades av fackman, till sin nuvarande position 2015. I den inre delen, som gränsar mot sovrummet, finns ett fönster som släpper in naturligt ljus till köket. Här sitter en del av skåpinteriören från byggåret kvar. Denna rymmer gott om förvaring i sina hyllor och lådor. Golvet i den inre delen är ett slipat furugolv och i den övriga delen en slipad parkett, båda från uppförandet av fastigheten. Här står också en rymlig kyl och frys. Väggarna är genomgående målade i pärlgrått och vid arbetsytorna med slitstark och vattenavvisande tadelakt. Köket kombinerar smakfullt det moderna med det klassiska. Vitvaror i rostfritt stål mot de vackra bänkskivorna i carraramarmor, nedsänkt diskho med en rejäl blandare och stilrena, vita luckor med skålhandtag. För att inte tala om originalinteriören med luckor och lådfronter i svart. Hit har man valt den perfekta kombinationen av gasspis och elugn - en favorit bland matfantasterna. Här finns ett snyggt och stilrent kök, fullt utrustad för dig som roas av matlagningskonsten. Och i matsalsdelen, intill, plats för många glada och hungriga vänner. Givetvis finns diskmaskin!

Badrum


I det nyrenoverade badrummet har stil och en god känsla för inredning fått leda vägen. Mycket diskreta men stilfulla och lyxiga färg- och materialval kombineras perfekt i den här lilla badrumsdrömmen. Vitt kakel i modell Half Tile pryder väggarna och det integrerade badkaret och på golvet - carraramarmor med golvvärme. En spegel sitter ovanför det stora handfatet och avhängning finns på en handdukstork.

Närområdet


Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren, och man finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns flera matbutiker, konditorier samt ekologiska mat- och speceributiker. Ett kort stenkast från lägenheten ligger kulturreservatet Vita bergen som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Här kan man gå in och värma sig en stund, och har man tur bjuds man på konsert.

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 16 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1928-1930.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheterna 1928-30 i samband med att husen byggdes.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering


2015 Stamspolning. 2011-14 Fönsterrenovering. 2011-13 Omputsning av fasad. 2010-11 Ombyggnad av vindslokal till lägenheter. 2010 Stamspolning, ventilation (kanalarbeten). 2010-12 Omläggning av tak. 2010-11 Renovering av balkonger. 2002-04 Trapphusrenovering. 2002 Gårdsrenovering. 1995-96 Stambyte el och rör.

Kommande renoveringar


En renovering av gården kommer troligen påbörjas i höst. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2014 och 2025. Inga större underhåll är planerade de närmaste åren.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 27,7 Mkr, vilket ger cirka 2 885 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 681 kr. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmsta året.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga


Föreningen har tre tvättstugor, alla belägna i uppgång 5, och som är i fint skick.

Gemensamma utrymmen


Det finns cykel- och barnvagnsrum, grovsoprum samt tre övernattningslägenheter. Föreningens stora lummiga gård är möblerad och det finns möjlighet att grilla.

Bredband och Kabel-TV:


Bredband (fiber) via Ownit (hastighet 1 Gbit/s ingår i avgiften) och Kabel-TV via Comhem (basutbudet ingår i avgiften).

Juridisk person och delat ägande:


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med 25% som minsta ägarandel.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1930 SVEN WALLANDER
Energideklaration
Ej nödvändig