Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Närkesgatan 2, 3 tr
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
SÖDERMALM - SOFO
GENOMGÅENDE 20-TAL MED ÖPPEN SPIS & BALKONG I SYD
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI STYLING: GUSTAVSSON

Granne med Nytorgets puls och bara ett stenkast från Vitabergsparkens grönska finner vi denna fina 2,5:a med både balkong och fungerande eldstad . Ett rofyllt boende erbjuds, och från köket, sovrummet och den soliga balkongen blickar man ut över en mysig innergård medan vardagsrummet vetter mot Närkesgatan. Takhöjden är generös och ljuset strömmar in genom vackra spröjsade originalfönster i djupa nischer. När skymningen fallit utgör den eldningsbara öppna spisen en härlig mysfaktor. Originalsnickerier såsom lister och serveringskåp har bevarats och golven pryds av fiskbensmönstrad originalparkett. Lägenheten är genomgående i mycket gott skick och köket har specialdesignats och platsbyggts i tidstypiskt stil med gedigna materialval. För att se alla bilder, tryck på valfri bild nedan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
3 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 324 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 660 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Kvarteret Kålroten uppfördes mellan 1924 och 1926 enligt ritningar av arkitekt Knut Nordenskiöld. Stilen är tjugotalsklassicistisk och de rödputsade fasaderna, med spröjsade fönster i jämna band, är mycket välbevarade. Entréerna har en tämligen artikulerad utformning, och ingen port är den andra lik. Det är ett så kallat storgårdskvarter, och på den stora innergården finns det gemensamma trädgårdsmöbler och fina planteringar. Källaren inrymmer ett garage med cirka 20 bilplatser och 5 MC-platser som fördelas enligt ett internt kösystem. Föreningen har även tvättstuga samt cykel- och barnvagnsförråd.Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 5 kvm. Det är en trevlig och välskött förening, och den goda ekonomin återspeglas inte minst i den låga månadsavgiften som inkluderar värme, VA, kabel-TV och bredband.Hall


Med sitt vackra serveringskåp skvallrar redan hallen om lägenhetens bevarade 1920-talscharm. Hallens väggar är vitmålade och liksom i vardagsrummet, sovrummet, köket och den inre hallen är golvet belagt med fiskbensparkett.Inre hallDen inre hallen används i dag som ett bibliotek med bokhyllor och fåtöljer. Det är ett mycket trivsamt och avkopplande rum, inte minst tack vare den fungerande öppna spisen som är i original från 1920-talet. Väggarna är målade i vitt och golvet belagt med fiskbensparkett.VardagsrumDet ljusa och rymliga vardagsrummet bjuder in till såväl middagar och fest som lugna hemmakvällar, och det finns plats för både soffgrupp och matbord. Golvet pryds av fiskbensparkett och väggarna är målade i vitt med en lätt grå ton som lyfter fram de vackra listerna.SovrumSovrummet är rymligt, här får man utan problem plats med både dubbelsäng och nattduksbord. Tack vare det rofyllda gårdsläget sover man gott om natten. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av tre garderober. Väggarna är målade i ljusgrått och golvet belagt med fiskbensparkett. Höga spröjsade pardörrar leder ut till lägenhetens balkong där man njuter av gårdslugnet, södersolen och den friska luften.KökKöket, som renoverades 2011, är lika snyggt som det är välplanerat. Skåpen är i massiv ask som har specialdesignats och platsbyggts i tidstypisk stil med ljusgrå, speglade och innanförliggande luckor och lådor. Speceriskåpen ovanför arbetsytan är en både charmig och praktisk detalj. Ugnen är svart medan diskmaskinen och kylen- frysen är integrerade i skåpinteriören. Bänkskivorna är i mattpolerad granit med infälld gashäll, och vitt fasat kakel i tegelförband förhöjer intrycket. Kökets stora porslinsho, en belfast sink, har placerats framför fönstret, varifrån man har trevlig utsikt över gården. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med fiskbensparkett.KlädkammareI anslutning till den inre hallen finns en stor klädkammare som erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak.BadrumBadrummet inrymmer duschhörna, handfat, WC, handdukstork och kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Väggarna är klädda med vitt kakel och duschhörnan skärmas av med en infällbar glasdörr. Golvet är belagt med våtrumsmatta som målats i svart och vitt.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter


Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering


Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering


Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme.
Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan.

Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit vilket innebar en avgiftshöjning om 109kr per månad och lägenhet från och med maj 2013. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband.

Kommande renoveringar


Renovering av garage och fönster planeras de närmsta åren.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 30 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Avgifterna har sänkts med 25% och uppgår till cirka 600/kvm. Ingen avgiftsändring planeras. På grund av tidigare vindsprojekt samt försäljning utav 3 hyresrätter hade föreningen möjlighet att amortera ca 16,5 milj kr under 2015. Under 2016 amorterades ytterligare 1 milj kr. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter


Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd


Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen


Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv


I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-02-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Energideklaration
Utförd 2009-03-03
Energiklass
None
Energiförbrukning
131 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
8032 kr/år
  El
3000 kr/år
  Försäkring
2800 kr/år
  Övrigt
2232 kr/år
  Beräknat antal pers
3
  Kommentar
Övrigt: Gas