Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Borgargatan 2
IVAR ENGSTRÖM 1910
Södermalm - Hornstull
SEKELSKIFTESTVÅA MED GENERÖS TAKHÖJD OCH KAMIN
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI STYLING: 1ST STREET STOCKHOLM

Intill grönskande Högalidsparken, ett stenkast från Hornstulls shopping och endast två kvarter från Söder Mälarstrands vackra promenadstråk finns en rymlig och smakfullt renoverad sekelskiftestvåa i lugnt läge. Mängder av vackra originaldetaljer, bra planlösning och en härlig braskamin är några få saker som definierar denna bostad. Bygglov med dörrar ut till grönskande innergård. Den generösa takhöjden om 3 meter skapar en makalös känsla av rymd och bostaden har rikligt med förvaringsmöjligheter. Flera renoveringar av ytskikt har skett under de senare åren, vilket gör denna lägenhet till en mycket fräsch och väl omhändertagen bostad.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
IVAR ENGSTRÖM 1910
Våning:
0 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
2 891 kr inkl. vatten
Pris:
4 700 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9200 kr/år
El
7200 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Med el omfattas hushållsel samt uppvärmning

Föreningen

Välkommen ut på den fina innergården med planteringar och utemöbler samt cykelställ. En tvättstuga med nya maskiner från 2014 disponeras gemensamt av medlemmarna. Lågt belånad förening som avklarat många stora renoveringar.

Området

Perfekt beläget för dig som både gillar stadens puls och vackra naturområden. Granne med Högalidsparken och en kort promenad från såväl Söder Mälarstrand och Långholmen som Tantolunden bjuder denna lägenhet på ett naturnära boende mitt i pulsen. Strax intill hittar du Hornstulls shoppingcenter med barer, restauranger och shopping. Mycket bra kommunikationsmöjligheter runt hela innerstaden, såväl som ut från stan, i form av flera busslinjer och röda linjens tunnelbana. Ett mycket eftertraktat läge i ett av söders mest populära områden.

Hall

Varmt välkommen in i bostaden. Här möts du av en spännande planlösning med en mindre entré som sedan breddas till en stor och rymlig hall. Direkt innanför ytterdörren finns ett platsbyggt väggskåp med klädhängare samt plats för en skohylla. Tre dubbla garderober, med överskåp ända upp till tak, skapar rikligt med förvaring. Garderoberna, med spegeldörrar, byggdes med bostadens originaldetaljer som modell. På golvet ligger ett originalgolv i vitlackerade furutiljor. De grå väggarna skapar en fin kontrast till de vita snickerierna och det vita taket - och framförallt påvisar kontrasten mellan vägg och tak den generösa takhöjden.

Kök

Från ett originalfönster får köket härligt naturligt ljus. Det så kallade t-fönstret, mycket typiskt för det sena 1800-talet och sekelskiftet, vetter mot den fina innergården. Både vred, spanjolett och den djupa fönsternischen med vackra snickerier i originalutförande. Älskar du det kulturhistoriska arvet och arkitektur är detta en detalj som sätter sig på minnet och som återkommer genom bostaden. På golvet ligger en svart klinker i snygg kontrast till vita väggar och vita snickerier. Vit skåpinteriör i mycket stilren design matchas snyggt med bänkskivorna i granit och vitvaror i rostfritt stål. Det röda kaklet ger en spännande färgklick till det annars mycket diskreta köket. Induktionshäll, ugn och micro är integrerade i skåpinteriören. Här finns en liten matplats för två personer - perfekt när morgonkaffet ska avnjutas.

Sovrum

Ett ljuvligt, och helt perfekt sovrum med en rymlig klädkammare som nås via en originaldörr med speglar. Sovrummet är beläget mot den lugna innergården. Här sitter ett vackert originalfönster, typiskt för det sena 1800-talet och sekelskiftet. Fönstret, med vackra vred, spaljonett och djup nisch med speglar, ramas in av vackra snickerier ner till golv. Här finns bygglov för franska dörrar ut mot gården. På golvet ligger vita trätiljor. En romantisk fondtapet med vit blomster på blå botten sattes upp 2015 och samtidigt målades väggar, tak och snickerier vita. Sovrummet rymmer gott och väl en dubbelsäng, sängbord och ytterligare möblering. Som i den övriga bostaden är takhöjden också här 3 meter - vilket skapar en otrolig känsla av rymd.

Vardagsrum

I det stora vardagsrummet finns flera originaldetaljer bevarade. Här möts du av två mycket unika originalfönster. Två valvade krysspostfönster, med spröjs i den övre bågen, djupa nischer med speglar och omslutande vackra snickerier, ger rummet en fantastisk karaktär - och rikligt med naturligt ljus. Takhöjden om 3,10 meter och golvet av furutiljor ger tydliga spår av en hundraårig historia i form av flera vackra originaldetaljer. Vardagsrummet nås från hallen via ett dörrpar i originalutförande med tre speglar per dörr. Rummet rymmer såväl soffgrupp som tv-möbel och matplats - och i ena hörnet en härlig braskamin för årets kalla månader.

Badrum

I hallen når du bostadens badrum via en vacker originaldörr med speglar. Ljusa materialval i form av ett vitt kakel på väggarna och en ljusblå rektangulär klinker på golvet skapar ett fräscht och neutralt badrum att forma efter egen smak och stil. En stor spegel täcker ena väggen och under den löper en praktisk glashylla. Ovanför sitter hyllor som ger gott om förvaring. Ytterligare förvaring finns i spegelskåpet ovanför handfatet.

Brf Bulten 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bulten 12 med adresserna Borgargatan 2 och Högalidsgatan 11. Föreningen upplåter 56 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt. Utöver lägenheterna finns en lokal med ingång direkt från gatan. Huset ritades av arkitekt Ivar Engström och uppfördes 1910.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastigheten har sedan förvärvet förvaltats i egen regi. Föreningen har avtal med företag om städning av gemensamma utrymmen och om snöröjning på gård och tak.

Renovering

2013-2014 Förnyelse av innergården. 2012 Renovering av trapphusfönster och portar mot gator och gård. 2010 Balkongbyggnation mot gården, totalrenovering av hissen samt indragning av fiber. 2007 Trapphusrenovering. 2006 Dränering av fastigheten. 2004-2005 Renovering och målning av alla lägenheterfönster. 2002 Stambyte (vatten och avlopp), indragning av centralt varmvatten med anslutning till fjärrvärmenätet, helrenovering av bad- och duschrum samt toaletter, renovering av tvättstugan. Under de två decennierna innan ombildningen lades plåttaket om och stuprören byttes. Utöver det så putsades fasaden och byttes fönster samt ny elservis drogs in med ny elcentral och nya elstigare till lägenheterna.

Kommande renoveringar

Underhåll de närmaste åren omfattar bland annat fasader och fortsatt underhåll av fastighetens fönster. I dagsläget finns ingen kostnadsberäkning på vad de renoveringarna kan tänkas kosta så det går inte att säga något hur det kan påverka avgiften.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,2 Mkr, vilket ger cirka 1 843 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 666 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

All andrahandsuthyrning kräver styrelsens skriftliga godkännande. Stadgeenlig andrahandsuthyrningsavgift debiteras uthyraren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen och gemensamt bostadsrättstillägg för alla bostadsrätter.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en höst- och vårstädning där alla förväntas delta, det tar ett par timmar per tillfälle.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens gård renoverades för några år sen med sittplatser, planteringar och möjlighet till cykel- och barnvagnsparkering.

Bredband/ Kabel-TV/ elabonnemang:

Obligatoriskt abonnemang hos Telia med fiber för TV, bredband och IP-telefoni tillkommer med 289 kr/månad. Varje hushåll står för kostnaden för uppvärmning och hushållsel.

Juridisk person och delat ägande:

Juridisk person godkänns ej. Föreningen tillåter delat ägande med minsta ägarandel på 20%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-09-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här