Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 158
ANTON WALLBY 1929
Södermalm - Sofo
VÄLPLANERAT OCH LJUVLIGT VID VITABERGEN
TEXT: OLDENBOURG FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Vid en lugn återvändsgata och intill Vitabergsparken ligger en fin och yteffektiv 20-talslägenhet med många fina originaldetaljer bevarade. Boendet erbjuder ett avskilt läge utan insyn, där man kan följa årstidernas växlingar. Huset stod klart 1931. Fasaden är typisk för det sena 1920-talets klassicism, men i huset hittar vi även spår av 1930-talets arkitektur. Det här är en bostad som tack vare sin smarta planlösning och generös takhöjd ger känslan av att var större än sina 45 kvm. Ett stenkast bort ligger härliga Nytorget och en snabb promenad bort Skanstull med sitt breda shoppingutbud och många kommunikationsmöjligheter med bland annat gröna linjen som snabbt tar dig in till city. Föredrar du bussen så går den runt hörnet. Promenera söderut på Katarina Bangata så når du strax Norra Hammarbyhamnen som med en liten båtur tar dig över till trevliga Hammarby Sjöstad. Sex trappsteg utanför dörren finns en gemensam balkong med utsikt mot föreningens lummiga innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 158
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
ANTON WALLBY 1929
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
1 859 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV,100 Mb bredband och balkongavg.

Arkitektur

Huset på Ringvägen 158 ritades av arkitekt Anton Wallby. Ritningarna är signerade 1929, och huset lär ha stått färdigt 1931. Fasaden är typisk för det sena 1920-talets klassicism, men i huset hittar vi även spår av 1930-talets arkitektur. Inte minst återfinns de så kallade sekundärköken där arbetsköket ligger innanför en separat matplats. Välkommen ut på den fina och välskötta innergården med grillplats, solstolar och plats för cyklar. Här finns till och med möjlighet att få en egen planteringslott för dig med gröna fingrar. Om du inte vill kila ner ända ner på gården kan du ta med en kopp kaffe och en bra bok till föreningens gemensamma balkong i anslutning till trapphuset. Till bostaden hör ett vindsförråd om ca 3 kvm.

Närområdet

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhåll för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. Alldeles runt hörnet ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Gå in och värm dig en stund, och har du tur bjuds du på konsert.

Hall

Varmt välkommen in i bostaden och den trevliga hallen. Här möts du av en integrerad garderob med överskåp och i unik design. Här har bostadens generösa takhöjd utnyttjats smart. På väggen, intill garderoben, sitter en integrerad spegel, med nisch, och hylla i samma utförande. Ett originalgolv ligger på golvet och ges tack vare de vitmålade väggarna mycket fokus. Den lilla hallen leder till en betydligt mycket större inre hall som binder ihop flera av bostadens rum och skapar stora möjligheter att utnyttja maximalt.

Inre hall

Ett mycket rymligt rum som inte bara binder ihop bostaden utan också skapar stora möjligheter att utnyttja på annat vis. Låt fantasin flöda. Här finns två platsbyggda och handmålade dubbelgarderober med vackra snickerier som passar väl ihop med bostadens övriga interiör och massor av utrymme för såväl ytterligare förvaring eller skrivbord. Med en liten bäddsoffa har du vips ett perfekt gästrum såväl som hall och myshörna. Möjligheterna är många och med den generösa takhöjden blir de ännu fler. En extra trevlig och synnerligen ovanlig detalj är det inbyggda akvariet i väggen som gränsar till badrummet. En detalj som gör det här rummet ännu mer lämpad att verkligen utnyttja till fullo. Tak och lister är nymålade och i taket sitter dessutom en liten rosett från byggåret -31. Stilfullt pryds golvet av en originalparkett i fiskbensmönster.

Kök

Tack vare öppningen, i form av en trevlig bar med vacker bänkskiva i marmor, mellan kök och vardagsrum släpps naturligt ljus in till köket. Dessutom kikar solen in från sovrumsfönstret via ett litet fönster med spröjs. Den nybyggda baren gör detta arbetskök till ett socialt kök och en favoritplats att ta en drink med kompisarna vid. På väggarna sitter en klassisk tapet med Josef Franks Vårklockor vilket passar fint in med bostadens övriga fasta interiör. Köket är mycket fräscht och flera små förbättringar har nyligen skett. Bland annat har taket målats och nya golv- och taklister har satts in tillsammans med ett nytt kakel. Originalgolvet av trätiljor går snyggt ihop, och framhävs, med den vita, stilrena skåpinteriören. Till köket hör bland annat diskmaskin samt en ny gasspis från SMEG.

Vardagsrum

Välkommen in i det ljuvliga vardagsrummet och matplatsen. Här slåss originaldetaljerna om din uppmärksamhet. Från ett stort tidstypiskt fönsterpar, med djup nisch, spröjs, spanjoletter och vackra snickerier, får det stora rummet rikligt med ljus. Ljusgrå, nymålade väggar skapar en diskret kontrast till rummets tidstypiska snickerier i vitt och framhåller också rummet generösa takhöjd ytterligare. På golvet ligger en vacker fiskbensparkett i originalutförande. Här finns som sagt plats för såväl matplats som soffgrupp men också en liten arbetshörna. Ett vackert dörrpar, i glas och med spröjs, välkomnar dig in i sovrummet och ger en vacker detalj till vardagsrummet. Bakom en vacker dörr med speglar gömmer sig en integrerad garderob. Köket har öppnats upp mot matplatsen med en trevlig bar med bänkskiva i Carraramarmor vilket skickligt binder ihop köket och matplatsen. Här blir också ett trevligt socialt tillhåll för vännerna när du trixar lördagsdrinkarna i köket.

Sovrum

Genom det nyinstallerade dörrparet, men med 20-talet som modell, kliver du in i det mysiga och ljusa sovrummet. Vackert originalgolv av trätiljor pryder golvet och väggarna är målade i en vit bruten kulör med en fondvägg som snyggt kontrasterar i vår tids kanske trendigaste färg - grå. Också här får rummet rikligt med naturligt ljus från ett stort fönsterpar. Den djupa nischen med snickerier, spröjsen och spanjoletterna vittnar om en tid där man inte snålade på varken material eller detaljrikedom. Takhöjden skapar bra möjligheter för avhängning och avlastning.

Badrum

Ett stilrent badrum som håller över tid. Vitt kakel och vitt mosaikgolv skapar en fräsch grund som bjuder in till mängder av inredningsidéer. Ovanför det inkaklade badkaret sitter en stor integrerad spegel som skapar en känsla av rymd. På väggen finns avlastning i form av en hylla i mässing. Ovanför handfatet sitter en rund spegel och ovanför en riktigt snygg mässinglampa. En ny duschvägg skiljer praktiskt av badkaret från toaletten och skapar en rofylld yta med sitt blå kakel och det lugnande akvariet.

Brf Vitbetan 25

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vitbetan 25, bestående av 40 stycken lägenheter, (37 brf och 3 hr) om totalt 1564kvm samt 2 lokal om totalt 148kvm. Fastigheten ritades 1929 av arkitekten Anton Wallby, byggmästare var Joseph Persson. Föreningen har en egen hemsida http://vitbetan25.bostadsratterna.se/

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1992. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2002. Nuvarande stadgar registerades 2001. Föreningen är en äkta brf.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomisk och teknisk förvaltningen.

Renovering

2017 Hissen har renoverats. 2016 OVK-besiktning; vindslägenhet har byggts på vinden på plan 6; underhåll av innergården; stammar/rör har spolats. 2015 Nybyggnation balkonger. 2014 Bredband har installerats och driftsatts. 2007 Renovering av ventilation. 2003 Fasadmålning, omläggning av tak, ommålning av trapphus och byte av elstigar till 3-fas. 2001 Stambyte kök och badrum.

Kommande renoveringar

Trapphuset finns det en plan på att renovera, ej beslutatats när.

Ekonomi

Föreningen är mycket lågt skuldsatt. Belåningen ligger runt 1386kr per kvm bostadsyta. Snittet för Södermalm är cirka 6 000 kr per kvm bostadsyta. Till detta har man även 3 st hyresrätter som, den dagen de säljs, kommer att innebära ett mycket stort tillskott till föreningens kassa. De långfristiga skulderna uppgår till ca 1 929 750 kr enl årsredovisning 2017. Inga planerade avgiftsförändringar för 2019.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad i IF-skadeförsäkring.

Trappstädning:

Anlitas av företag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Två gånger per år anordnas städdagar med efterföljande grillning.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i källaren och består av två tvättmaskiner, torkskåp, torkrum och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Trevlig innergård med utemöbler, grönska, blomsterrabatter och ett cykelförråd under tak.

Bredband och Kabel-TV

Ansluten via kabelnät från ComHem alternativt IP-tv. Bredband ingår i avgiften (anslutet till Ownit).

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-01-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här