Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 11C
ANTON WALLBY 1913
Södermalm - Hornstull
SEKELSKIFTESTVÅA MED GRÖNSKANDE GÅRDSLÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: FLOROTEKET FOTOGRAFI: BOUKARI

På trivsamma Heleneborgsgatan finns denna fina och mysiga gårdslägenhet med uteplats utanför fönstren. Med tre meter i takhöjd, och fantastiska stora och spröjsade fönster med djupa fönsternischer är detta ett hem med speciell karaktär. Dessa fönster är dessutom riktigt krypa upp-vänliga, hela 52 cm djupa. Bostaden vetter mot en avskild liten sidoinnergård där knappt någon passerar och utanför fönstren har du som en egen liten gårdsyta där du kan ha trädgårdsmöbler och blommor. Här bor du ostört och lugnt i en trevlig förening med få försäljningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ANTON WALLBY 1913
Våning:
0 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
48 m²
Avgift:
2 451 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 695 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Muttern 5 med adress Heleneborgsgatan 11 stod klart år 1911 efter ritningar av arkitekt Anton Wallby. Den består av ett gatuhus i sex våningar och en gårdsflygel i fyra våningar. Från början innehöll fastigheten små lägenheter tänkta för de inte så kapitalstarka, men huset fick ändå en förhållandevis påkostad fasad med vackra burspråk, fasaddekorationer och portar, som är bevarade än idag. Fasaden är putsad i en gulbrun nyans och fönstren är vitmålade och småspröjsade. På 1970-talet moderniserades fastigheten och många av de små lägenheterna slogs ihop till större. Fasaden blev dock fortsatt intakt. Föreningen Brf Söderkåken är en lugn och trevlig förening där många trivs och bor länge. Här finns en vacker större innergård med gräsmatta, rabatter, träd, uteplatser, grill, gunga och sandlåda, och dessutom en mindre sidogård. I källaren finns bland annat tvättstuga och ett gemensamt umgängesrum med pingisbord.

Närområdet

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger och kommunikationer, och lugna gröna områden som till exempel Långholmen, Skinnarviksberget och Tantolunden.

Allmänt

En ljus och mycket charmig gårdslägenhet med imponerande och vackra spröjsade originalfönster, tre meter i takhöjd och vitbetsade välbevarade originalfurutiljor. De sociala ytorna i kök och vardagsrum bjuder in till härligt umgänge och därtill har du ett lugnt och mysigt sovrum. Till bostaden hör även ett rymligt källarförråd om ca 8 kvm.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning, är hemmets hjärta mitt i bostaden och en välkomnade och trivsam plats att umgås på. Köksinredningen är klassisk och snygg med vita släta luckor och lådor, bänkskivor av ek och kakel i 10x10-storlek med kontrasterande väggar målade i en grå nyans. Kyl, frys, spis och fläkt är alla i rostfritt utförande. I den djupa fönsternischen i köket får växter och annat gärna maka på sig för kuddar och dynor, detta är en mysig plats att krypa upp i. Matplatsen placeras med fördel intill köket och därefter finns gott om utrymme för en soffgrupp. Rummet har två stora spröjsade fönster som förser rummet med både ljus och charm.

Sovrum

Sovrummet är beläget längst in i lägenheten och är ett lugnt och rofyllt rum med väggar målade i en ljust grön nyans. Det stora spröjsade fönstret är oerhört vackert och ger rummet karaktär och härlig morgonsol. Rummet bjuder dessutom på flera charmiga vinklar. I anslutning finns klädkammare, linneskåp och badrum.

Badrum och wc

Det fina badrummet helrenoverades 2016. Väggarna fick vitt liggande kakel i storlek 20x40 cm på golvet lades grön marmor med plattor i storlek 30x60. Bakom en vikbar duschvägg av glas finns en takdusch i mässing från Tapwell. I duschen har en nisch för schampoflaskor byggts in och en avlång dold brunn i grön marmor lagts in från Unidrain. Runt handfat med mässingsblandare från Tapwell och med en rosa kommod på ben från Superfront. Ovanför detta sitter en stor väggspegel med trähylla framför. Rummet har golvvärme och automatisk takfläkt. Wc finns i ett separat rum, vilket är både praktiskt och tidsbesparande. Här är väggarna tapetserade med en rödmönstrad tapet. Här finns bra förvaring i en kommod under handfatet samt på öppna vägghyllor ovanför toaletten.

Hall

Hallen har vitmålade väggar och golv av vitbetsade furutiljor som i resten av lägenheten. Innanför dörren finns gott om plats för hatthylla och förvaring.

Uteplats

Utanför bostaden finns en uteplats som endast används av de boende i denna lägenhet. Bygglov för att öppna upp ett av bostadens fönster mot uteplatsen har enligt föregående ägare funnits. Det är en lugn och skyddad plats belagd med stenplattor och med plank mot granngården. Här får du en egen oas med utemöbler och grill.

Brf Söderkåken

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Muttern 5. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt en bostad med hyresrätt och 4 lokaler (Keramikverkstad, Fotograf, bijouteri samt bilskola) upplåtna med hyresrätt. 2 557 kvm bostadsyta samt 149 kvm lokalyta.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1999, och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättscentrum.

Renovering

Föreningen har en mycket bra lista i årsredovisningen för 2016 avseende genomförda renoveringar. De flesta ekonomiskt tunga renoveringarna såsom fasad, tak med mera är genomförda de senare åren.

Kommande renoveringar

Stammarna har bytts under 70- talet. Man har nyligen anlitat en konsult som kommit med förslag på åtgärder. Efter senaste årsstämman lutar beslutet åt relining vilket innebär mycket små ingrepp på lägenheterna. Fönster kommer att renoveras ut mot gatan nu under sensommaren (berör ej denna lgh).

Ekonomi

Föreningen har en väldigt god ekonomi. De långfristiga skulderna är för föreningen på ca 7,8 Mkr (cirka 3 000 kr per kvm boyta, att jämföra med snittet inom tullarna runt 6 000 kr per kvm boyta) enligt årsredovisningen för 2016. Sedan dess har man ytterligare amorterat av 700 000 kr och man har genom årliga amorteringar minskat skuldbördan väsentligt på senare år.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Man har varit toleranta med detta och inte haft några problem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam höst- och vårstäddagar på de gemensamma allmänna områdena.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga (renoverades 2010). Den är belägen i källaren från den stora gården. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel.

Gemensamma utrymmen

Man har ett pingisrum, barnvagnsrum, cykelrum samt två grönskande innergård.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från IP only (i drift sept/oktober, man väljer själv valfri leverantör, men indragningen bekostas av föreningen). Kabel-TV från Comhem.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-07-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här