Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Frejgatan 56A Uteplats i gårdshus
OSKAR HOLM 1903
Vasastan - Vanadis
VÄLPLANERAT SEKELSKIFTE MED KAKELUGN & UTEPLATS
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Välplanerad och rymlig sekelskiftestvåa med kakelugn, uteplats och genomgående hög standard i lugnt gårdshus. En inredningsdröm med diskreta och klassiska färg- och materialval. Denna lilla pärla har genomgående nymålade väggar, vackra trägolv, stora fönsterpartier - med djupa nischer - och tidstypiska snickerier. I sovrummet står en fungerande kakelugn från byggåret 1903 och det stora vardagsrummet rymmer gott och väl både soffgrupp och matsalsdel. Sovrum och kök har varsin rundad vägg vilket skapar en spännande och unik känsla och detalj. I badrummet, inrett i stilrent grått, finns en duschdel och integrerade hyllor som skapar snygg och praktisk förvaring. Ta en titt i hallen, här ligger ett ljust Marrakechklinker i kontrast till vita väggar. Och naturligtvis, en av höjdpunkterna, den härliga uteplatsen mot lugn innergård och med eftermiddags- och kvällssol. Här bor du nära allt från shopping, restauranger och natur. Föreningens fina innergård bjuder in till middagar och många soltimmar. Med välplanerad ekonomi kan föreningen erbjuda otroligt låga avgifter och trygghet till medlemmarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
OSKAR HOLM 1903
Våning:
0 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
61 m²
Avgift:
1 886 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 250 000 kr utgångspris

Föreningen och fastigheten


Valkyrian 4 uppfördes 1903 och arkitekt var Oscar Holm och byggmästare Sven Nilsson. Holm levde under åren 1863-1946 och var verksam som både byggmästare och arkitekt. Valkyrian 4 är ett klassiskt jugendhus. Jugendstilen växte fram på 1890-talet efter decennier präglade av diverse nystilar.

Medlemmarna i föreningen har gemensamt tillgång till en lugn och solig innergård med matgrupp för ca 14 personer samt två grillar med tillhörande verktyg. Här finns också två solsängar för lata sommardagar. I den låga avgiften ingår ett snabbt bredband om 100 MB/s och för den som är i behov av snabbare finns möjlighet att uppgradera till hela 1000 MB/s. Till bostaden hör ett källarförråd och både cykel- och barnvagnsrum finns i fastigheten.

Området


Här bor du på lugna Frejgatan med lite trafik och samtidigt mitt i pulsen med närhet till Rörstrandsgatan, St Eriksplan, Odenplan, Vasaparken, Vanadislunden med sin utomhus pool, och Observatorielunden. Gångavstånd till city med hela sitt enorma utbud av restauranger, nöje och shopping. Och om naturen lockar - på rimligt avstånd ligger vackra Hagaparken. Framför dig har du mysiga kvällspromenader på Kungsholmsstrand och i Karlbergs Slottspark.

Vardagsrum


Bostadens hjärta - vardagsrummet. Luftigt och stort med fina originaldetaljer. Här får du, utan problem, plats med både soffgrupp och tv-möbel samt stort matsalsbord för minst sex personer. Via ett dörrpar når du den privata uteplatsen med eftermiddags- och kvällssol. Härifrån tar du dig vidare ut på den gemensamma och lugna innergården vilket naturligt förlänger uteplatsen. Och uteplatsen i sin tur, förlänger, under de varmare månaderna, det redan rymliga vardagsrummet.

Precis som i de övriga rummen är vardagsrummet mycket stilfullt inrett med ljusa färgval och flera originaldetaljer bevarade. Den generösa takhöjden skapar naturligtvis rymd i detta ljusa vardagsrum. Det naturliga ljuset kommer dels från ett fönsterpar och dels från dörrparet som leder ut på altanen. Båda fönstren har varsin ovanliggande fönsterbåge. Följaktligen täcks nästintill hela ena kortsidan med fönster ut mot den lugna innergården. Fönster- och dörrnisch ramar in och skapar ett vackert djup. På golvet ligger ett klassiskt furugolv och i taket sitter en takros i originalutförande. Ljusgrå nymålade väggar och vita snickerier - så som höga socklar och tidstypisk stuckatur i jugendstil - ger rummet ett stilfullt och klassiskt utseende.

Kök


Direkt när du kliver in i köket möts du av det stora fönsterparet med ovanliggande båge och djup nisch. Fönstret, som vetter mot innergården, ger rikligt med ljus. Eftersom det endast finns tre lägenheter ovanför bostaden så är gångtrafiken via innergården minimal. Detta ger köket en synnerligen trevlig utsikt och bjuder in till att öppna upp utan att störas av varken oönskade ljud eller insyn. Köket är genomgående vitt med ett vackert, klassiskt trägolv. Vitt kakel och vit, blank skåpinteriör skapar ett modernt och stilrent kök. Integrerade vitvaror med keramikhäll och diskmaskin. Det vita bryts snyggt av med en bänkskiva i mörkt trä. En spännande detalj, som också skapar gott om förvaring, är den platsbyggda hyllan på den runda väggen. Köket rymmer ett litet bord med stolar. För det stora matbordet finns gott om utrymme i vardagsrummet.

Sovrum


Varmt välkommen in i bostadens sängkammare. Mängder av vackra detaljer slåss om din uppmärksamhet i det här drömsovrummet. Ett stort fönster, med ett fönsterpar och en övre fönsterbåge, släpper in naturligt ljus från den lugna innergården och ramas samtidigt in av en djup nisch med speglar. Ljusgrå nymålade väggar, höga, tidstypiska, socklar och ett vitmålat trägolv ger sovrummet ett riktigt lyxigt intryck. Här står bostadens detaljrika, och fungerande, kakelugn från byggåret 1903 och i typisk jugendstil. Bakom en spegeldörr finns gott om förvaring i den platsbyggda garderoben med ett smart Elfa-system monterat. En rundad vägg skapar en unik känsla till rummet som gott och väl rymmer såväl dubbelsäng och sängbord som ytterligare möblering.

Hall


När du kommer in i bostaden möts du av en ljus och rymlig hall med generös takhöjd. Väggarna målades vita i början av 2015 och på golvet, med golvvärme, ligger en mycket iögonfallande Marrakechklinker i ljusa färger. Fina detaljer, så som snidade golv- och dörrlister ger hallen det lilla extra. Här finns gott om utrymme för avhängning i form att två garderober och ytterligare plats för sko- och hatthylla.


Badrum


Badrummet är som ett litet inredningsreportage i sig. Smakfullt nyrenoverat med väggar klädda i ett stort, rektangulärt kakel i grått och med skiftningar. På golvet, med golvvärme, ligger en klinker. En inbyggd dusch, med glasdörrar, skärmas praktiskt av mot det övriga badrummet. Integrerade hyllor, en i duschen och tre vid handfatet, skapar en snygg och smart förvaring.

Brf Y.K-Huset

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Fodermasken 4. Föreningen består av 60 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Albin Stark och Hillevi Svedberg.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1995. Föreningen är äkta.

Mark


Föreningen äger marken.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson revision. Fastighetsskötsel sköts av ESI.

Renoveringar


Välskött fastighet. Se en fullständig lista på sid 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte 2001 nämns.

Kommande renoveringar


Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 3,9 mkr, vilket motsvarar ca 1 168 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016), dvs väsentligt under snittet för området. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.


Tvättstuga


Modern tvättstuga med stort torkrum finns i källarvåning.

Gemensamma utrymmen


Cykelrum och cykelställ finns på bakgård. Barnvagnsrum finns vid husets entré.

Förråd:


Källarförråd om ca 4 kvm.


Bredband och kabel-tv:


Bredband via Stockholms stadsnät (ingår i månadsavgiften) och kabel-tv viaComhem.

Delat ägande


Föreningen godkänner delat ägande (makar, registerad partner eller sådana sambor på vilka sambolagen tillämpas).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-20, föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
OSKAR HOLM 1903
Energideklaration
Utförd 2009-05-14
Energiförbrukning
114 kWh/år
Fönster
2-glas

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4500 kr/år
  El
2500 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Beräknat antal pers
2