Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Näckrosvägen 40
1944
Gamla Råsunda / Solna
VÄLPLANERAD 40-TALS TREA MED BALKONG
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI STYLING: GUSTAVSSON

En smakfullt renoverad och välplanerad 40-tals trea - med fina originaldetaljer, 2,7 m i takhöjd och balkong med kvällssol - i Solnas mest välbevarade delar. Här finns tunnelbana, buss och naturområden runt hörnet. Bostaden renoverades smakfullt 2013. Då målades alla snickerier, fönster och tak vita. Några rum målades i vackra kulörer och fick fondtapeter i snygg retrostil. Köket totalrenoverades med diskreta, men mycket stilfulla materialval. All el, telefoni och tv spårades in i väggen för att slippa synliga kablar. Dörrar renoverades och 2014 installerades nya persienner. Vackra originalgolv löper genom stora delar av bostaden och flera integrerade garderober, typiska för byggåret, skapar rikligt med förvaring. Stora fönster i tre väderstreck ger den här bostaden rikligt med naturligt ljus. En stor och rymlig balkong med eftermiddags- och kvällssol bjuder in till många härliga sensommarkvällar med vänner och familjen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1944
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
73.5 m²
Avgift:
4 069 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 600 000 kr utgångspris

Området


BRF Näckrosen ligger centralt i Solnas mest välbevarade delar - Råsunda/Näckrosen. Här bor du granne med gamla Filmstaden som har restauranger och en modern SF-biograf. 1940-talshusen omsluter en vacker park med näckrosdamm och det gamla vattentornet från 1910 som numera är ombyggt till bostäder. De gröna rekreationsområdena runt Råstasjön och Lötsjön med ett ymnigt fågelliv och promenadstråk ligger på ett stenkasts avstånd. Med tunnelbanan runt knuten når du Stockholm Central på 11 minuter och buss 515 tar dig snabbt till Odenplan eller Sundbybergs Centrum. Tar du tunnelbanan norrut når du Kista med Kista Galleria. För den fotbollsintresserade tar det knappt tio minuter att gå till Friends Arena, Sveriges nationalarena. Och sist - men absolut inte minst - shopping- och nöjesmeckat Mall of Scandinavia på gångavstånd. Här finns 224 butiker och restauranger, fördelade på 101,048 m2.

Vardagsrum


Från hallen välkomnas du in i ett ljust och härligt vardagsrum via en öppning med en stilren nisch. Här ligger en slipad och lackad originalparkett i holländskt mönster - Basket Weave. En riktigt snygg parkett som är typisk för senfunktionalismen. Från vardagsrummet når du balkongen via ett dörrpar med fönster. Detta tillsammans med ett stort fönster, med vred i originalutförande, nisch och ett vackert fönsterbräde i natursten, ger vardagsrummet naturligt ljus. Vid renoveringen bredspacklades väggarna innan de fick sin trendriktiga ljusgrå färg. Den här färgen lyfter vackert fram de vita snickerierna. Här ryms både soffgrupp och matplats och den stora balkongen blir under årets varma dagar en naturlig del av detta mysiga vardagsrum.

Balkong


Från vardagsrummet når du, via ett dörrpar med fönster, den stora och härliga balkongen med eftermiddags- och kvällssol. Balkongen vetter mot föreningens lummiga gård och här finns plats för kvällsfika med hela familjen. På golvet ligger en trall av Sibirisk lärk. Balkongen blir en trevlig förlängning av vardagsrummet - så öppna dörrarna och släpp in den ljumma sensommaren.

Sovrum 1


Det första som fångar uppmärksamheten i detta rymliga sovrum är det ljuvliga plankgolvet. Ett slipat och lackat originalgolv, med smala plankor, från byggåret 1944. Väggarna är målade i äggskalsvit och skapar en diskret kontrast till de vita snickerierna. Även här bredspacklades väggarna innan målning och samtidigt målades också snickerier, fönster och tak i vitt. Rummet har fönster i två väderstreck i form av ett fönsterpar, med spanjoletter, nisch och vackert fönsterbräde i natursten, och ett mindre fönster med liten nisch och vred. Här ryms dubbelsäng och sängbord, samt en byrå. Dessutom finns gott om smart förvaring i en skjutdörrsgarderob med Elfa-inredning och garderobens spegeldörrar skapar djup och och känslan av rymd i rummet.

Sovrum 2


Direkt till vänster, när du kliver in i bostaden, hittar du det andra sovrummet. Precis som i det första sovrummet ligger här det fina plankgolvet, som slipats och lackats, och ger sovrummet det där lilla extra. Ett fönsterpar, med spanjoletter och nisch, skänker rummet naturligt ljus. Alla snickerier, inklusive fönster, är målade i vitt och väggarna har en varm, ljusbeige kulör. Även taket går i vitt. Som i övriga rum bredspacklade man innan målning för att uppnå ett jämnt och hållbart resultat. En inbyggd originalgarderob, med nyckellås, och ett överskåp, med "snabelbeslag", ger rummet en snygg förvaring utan att stjäla yta. Idag används rummet som kombinerat gäst- och arbetsrum men det går lika bra att använda som sovrum. Båda sovrummen vetter mot tysta, lummiga gator. Här sover du gott utan insyn.

Kök


Bostadens kök renoverades av fackman 2013 med mycket stilfulla materialval. Den smarta och praktiska skåpinteriören består av Ikea-stommar med Softclose-funktion på lådor och skåp, två hörnskåp med karuseller, diskbänksskåp med sopsortering samt dubbla överskåp på höjden. De vita luckorna från Picky Living med integrerade handtag ger köket en stilren look som går bra ihop med bänkskivorna i oljad ek, helt nya från i år. Bakom de snygga luckorna döljer sig bland annat en integrerad diskmaskin. I arbetsdelen är väggarna helkaklade med 10 x 10 cm stora kakelplattor i vitt och med grafitgrå fog. I övriga delar är väggarna vitmålade och i matdelen sitter en härlig grön och vit fondtapet från Boråstapeters kollektion Scandinavian Designers i äkta 50-talsanda. På golvet ligger en ekparkett. Förutom en integrerad diskmaskin rymmer köket kyl/frys, integrerad micro och ugn, induktionshäll och kolfilterfläkt i rostfritt stål. Köket har ett fönster vid arbetsdelen, och ett vid matplatsen. Dessa naturliga ljuskällor lyser upp köket från två håll och skapar ett mycket trivsamt kök med plats för hela familjen.


Badrum


Badrummet stambyttes 1990. En lightrenovering genomfördes 2013 för att höja standarden på badrummet. Idag sitter ett svart kakeldekor över den beiga originalbården. En mörkbrun klinker lades över befintlig klinker och nytt spegelskåp samt kommod, från Hafas serie Lime installerades. Samtidigt byttes toalettstolen och blandare ut och ett undertak med LED-spotlights byggdes in. Badrummet rymmer också en dusch och en tvättmaskin. Ett fönster med insynsskydd skänker badrummet ljus och fönsterbänken med nisch blir en naturlig avlastningsyta för såväl schampoo och balsam som en grön växt. Fönsterbrädet här är av samma fina grå sten som i övriga rum och lämnar ett spår från 40-talet i detta annars nutida badrum

Hall


Bostadens nav som rymmer gott om förvaring och avhängningsmöjligheter. Bland annat finns tre integrerade garderober, med nyckellås, och tre överskåp med "snabelbeslag". Av dessa garderober utgör en klädförvaring med en klädstång samt hyllor, ett linneskåp och ett städskåp. Det finns också plats för byrå eller annan möbel och direkt vid ingången finns plats för hatthylla och skoställ. Vid ingången ligger också ett helt makalöst golv i Carraramarmor. Både praktiskt och snyggt. Och lyxigt! Övrigt golv i hallen är en fin ekparkett. Väggarna är målade i en ljus beige-grön färg som går fint ihop med fondtapeten Dandelion Clocks från Sanderson.

Klädkammare


Det här är en bostad i vilken man inte snålat med förvaringsmöjligheterna. En rymlig klädkammare, som nås från hallen, har inretts med ett praktiskt Elfa-system och här finns också en extra frys. Väggarna är blankvita. Som en liten extra överraskning ligger här också det fina plankgolvet i originalutförande. Även detta golv har slipats och lackats, inget i den här bostaden har lämnats åt slumpen.

Brf Näckrosen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger 21 fastigheter med 521 lägenheter och 36 lokaler. Samtliga lägenheter samt 6 lokaler är upplåtna med bostadsrätter och 26 lokaler med hyresrätt. De övriga 3 lokalerna är upplåna till föreningen. Huset uppfördes i Riksbyggens regi år 1944.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheterna 1944

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Storholmen Förvaltning AB sköter den ekonomiska förvaltningen och Hugin och Munin Consulting är fastighetsförvaltare.

Renovering


2013 Start av energibesparande åtgärder. 2012-2016 Fasadrenovering. 2012-2015 Fönstermålning. 2012 Byte av passersystem. 2011 Källarlokaler. 2009-2010 Markytor. 2006 Trapphus. 2005 Hissar. 1993-1994 Stambyte VA, elstigare och elcentraler. 1990 Balkonger.

Kommande renoveringar


Fortsatt renovering av piskaltaner. Byte av garageportar. Uppfräschning av tvättstugor genom målning. Stamspolning av Köks-och badrumsstammar. Byte av torkskåp, tvättmaskiner och torktumlare.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 113,2 Mkr, vilket ger cirka 3 722 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 683 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen kommer börja ta ut en avgift som ligger på 10% av prisbasbeloppet.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkringsbolag.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga obligatoriska gemensamma städdagar eller liknande aktiviteter

Tvättstuga


Föreningen har 14 tvättstugor samt en grovtvättstuga som är tillgängliga för samtliga medlemmar.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en snickarbod samt en lokal som medlemmar kan hyra till födelsedagsfester och liknande, den kan även användas som övernattningslokal för gäster.

Förråd


Till lägenheten hör två förråd. Ett i källaren på ca 2 kvm och på vinden ett på ca 6,5 kvm, detta med snedtak. Det finns även extra förråd att hyra för ca 150 kr/månaden.

Parkering


Föreningen har ca 67 p-platser samt 15 st garage och 4 st MC-platser, samtliga med separat kö. Kostnaden ligger mellan 300-450 kr i månaden.

Bredband och Kabel-TV


Idag så har föreningen ComHem kabel-TV med bredbandsuttag. Basutbudet för TV ingår i månadsavgiften, digital-TV tecknas av respektive medlem. Alla lägenheter har även uttag för bredband via Bredbandsbolaget, även detta tecknas separat.

Enligt stämmobeslut från Q4 kommer följande att ske gällande TV och bredband


Uppgradering av basutbudet på tv-kanaler från Com Hem kommer att ske så att samtliga TV-kanaler även finns digitalt Detta kommer innebära en extra kostnadspost utöver avgiften per lägenhet på ca 45 kr/månad.
Kollektivanslutning till bredband på 100/100 från Ownit i samtliga lägenheter. Detta kommer innebära en extra kostnadspost utöver avgiften per lägenhet på ca 89kr/månad

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1944
Energideklaration
Utförd 2008-11-16
Energiförbrukning
206 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6164 kr/år
  El
4484 kr/år
  Försäkring
1680 kr/år
  Beräknat antal pers
2