Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ölandsgatan 49 C
Arvid Perslow 1925
Södermalm - Sofo
LJUST OCH LUFTIGT TJUGOTAL MED LUGNT GÅRDSLÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Stor och välplanerad tvårumslägenhet med lugnt och tyst innergårdsläge men med staden runtom knuten. Bostaden är genomgående mellan två innergårdar och helrenoverades för några år sedan. Rummen är ljusa, inbjudande och generösa i storlek och har fin utsikt mot gårdsmiljöerna. Dessutom finns möjlighet att öppna upp ytterligare ut mot gård och grönska genom att bygga en fransk balkong. De lugna innergårdarna erbjuder fina sittgrupper och grillmöjligheter och blir en plats du gärna hänger på.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ölandsgatan 49 C
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Arvid Perslow 1925
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
2 295 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
3 780 kr/år
Försäkring:
2 144 kr/år
Total driftskostnad:
5 924 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Ölandsgatan 49 ritades 1925 av arkitekt Arvid Perslow. Han har ritat flera fastigheter i kvarteren men är inte särskilt dokumenterad i övrigt. Huset är ett gatuhus med gårdsflygel med tidstypiskt 1920-talsklassicistiskt utseende. Fasaden är stram och slätputsad med viss putsornamentik. Fönstren är klassiskt sexrutade och i original sedan byggnadsåret. Fastighetens båda gårdar är stora och man har en stor tillgång är de fina gårdsmiljöerna med sittgrupper, grill, träd, grönska och blomstrande rabatter. För de boende finns även tvättstuga, cykelrum och barnvagnsrum.

Närområdet

Med adress Ölandsgatan behöver du inte sakna något, här finns både puls och lugn. Du bor invid knutpunkten Skanstull och har mer småskaliga SoFo tätt intill. Dessutom bor du nära flera parkmiljöer som Vita Bergsparken och Eriksdalslunden.

Allmänt

Detta är en ljus och rymlig tjugotalslägenhet med flera karaktäristiska detaljer från byggåret; spröjsade stora fönster, djupa fönsternischer, spanjoletter, speglade dörrar och generös takhöjd. Rummen är stora och lättmöblerade, väggarna är genomgående vitmålade och på golvet ligger stavparkett av ek.

Kök

Köket är inrett i klassisk stil med vita släta skåpluckor, vitt 10x10-kakel och bänkskivor av trä. Här är gott om förvaring i både överskåp och utdragslådor. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, spishäll, rostfri fläkt, ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd samt integrerad diskmaskin. Köket har plats för en matgrupp invid fönstret med utsikt in mot träd och rhododendronbuskar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort, inbjudande och lättmöblerat rum. Här finns plats för både en stor soffgrupp och matbord och dessutom till exempel hyllor, skåp eller skrivbord. Två trevliga detaljer är en fin inbyggd bokhylla bredvid fönstret och en inåtgående nisch längs ena långväggen.

Sovrum

Sovrummet är ett rofullt rum med grönskande utsikt. Här finns gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblemang och dessutom fyra rymliga inbyggda garderober. En snedställd vägg i ena hörnet ger rummet ytterligare karaktär.

Badrum

Badrummet renoverades under 2011 i sober stil med helkaklade väggar av liggande större kakel. På golvet ligger gråsvart klinker med golvvärme. Duschen finns bakom en vikbar glasvägg. Här finns bra förvaring i ett stort badrumsskåp samt två djupa vägghyllor. Badrummet har dessutom handdukstork och egen tvättmaskin.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Innanför dörren finns en fin hatthylla i trä och här finns även bra förvaring i tre inbyggda garderober. Ytan räcker dessutom till för ytterligare möblering.

Brf Monumentet 27

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Monumentet 27. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och en lokal med hyresrätt. Gatuadresserna är Ölandsgatan 49A och B samt 49C och D i gårdshuset som nås via A-porten. Huset ritades av arkitekt Arvid Perslow och uppfördes 1925.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2007.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och Anglobe AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

2016 Upprustning av ACD-gården. 2015 Upprustning av B-gården, vindsombyggnad ABD. 2013 Fasadrenovering, nya källarförråd, installation av bredbandsnät. 2012-2013 Vindsombyggnad i port C. 2011-2012 Fönsterbyte. 2010 Ny värmecentral. 2010-2013 Upprustning av alla ytterdörrar. 1976 Byte av avloppsstammar och elinstallationer.

Kommande renoveringar

Stambyte tidigast år 2020. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2007-2020. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16,6 Mkr, vilket ger cirka 6 691 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 444 kr. Avgifterna höjdes senast 2016-01-01 med 4 %. Troligtvis kommer även en höjning om 4 % nästa år. Dvs ca 88 kr/mån.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna försäkringar.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år, en på våren och en på hösten och som brukar avslutas med pizza eller liknande.

Tvättstuga

Tvättstugan finns på källarplan och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Gårdshuset är byggt i vinkel med gathuset och på vardera sida finns två bakgårdar som är utrustade med cykelställ, trädgårdsmöbler och grillplatser. På källarplan finns förråd och cykelrum.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband debitersas 120 kr utöver avgiften. Ownit sköter drift och support av bredbandsnätet och svarar för distribution av bredband (100 Mbit). Comhem sköter drift och support av kabelnätet och svarar för distribution av kabel-TV.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här