Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 37
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Gröndal
LJUS OCH VÄLPLANERAD 1:A MED FUNGERANDE KAKELUGN
TEXT: BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL

I Gröndal, en mycket trivsam stadsdel nära Hornstull, finner vi denna välplanerade 1910-talsetta med fungerande kakelugn. Lägenheten är välplanerad och höga fönsterpartier i djupa nischer ger ett stort ljusinsläpp samtidigt som de, tillsammans med den generösa takhöjden, skapar en luftig atmosfär. Skicket är mycket gott och köket renoverades 2011 medan badrummet kommer att totalrenoveras i samband med stambytet februari 2017. Tak och väggar målades om i fjol, och 2014 lät man slipa och olja/måla de framtagna brädgolven.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
26 m²
Avgift:
1 599 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
2 550 000 kr utgångspris

Huset


I kvarteret Ratten vid Gröndalsvägen uppfördes runt 1910 ett antal hus. Husen är i stram jugendstil och utgör ett bra exempel på det tidiga 1900-talets förstadsbebyggelse. Fasaderna är putsade, och här och var förekommer ristningar som livar upp de släta ytorna. Sockeln är i natursten. Det är en välskött bostadsrättsförening, och tvättstugan på gården vid Gröndalsvägen 33 uppdaterades med nya tvättmaskiner, nya torktumlare, nytt torkskåp och ny mangel för ett par år sedan.

Närområdet


Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna, och här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist med mera. Inom ett stenkast från lägenheten hittar man härliga promenadstråk och det är även nära till badmöjligheter vid såväl Mälaren som Trekanten. Därtill har Gröndals Båtklubb en charmig båthamn och möjlighet till egen båtplats. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta, och förutom busshållplatser finns det hållplats för tvärbanan mot Liljeholmen som är en knutpunkt för kollektivtrafiken.

Vardagsrum


Vardagsrummet är lika mysigt som det är lättmöblerat, och i ett av hörnen ståtar en vacker kakelugn som renoverades 2013 och som det går alldeles utmärkt att elda i. Brädgolvet är oljat och väggarna målade i vitt.

Kök


Köket är både snyggt och funktionellt, och utrymmet tas till vara för bänkyta och förvaring på allra bästa sätt. Skåpen har vita luckor och partiet ovanför bänken är klätt med vitt kakel med svart fog. Blandaren (Tapwell) är i mässing och bänkskivan i ek med infälld porslinsho och glaskeramikhäll. Alla vitvaror - häll, varmluftsugn och kyl/frys - sattes in i samband med renoveringen 2011. Väggarna i vitt medan brädgolvet är målat i en ljusgrå ton.

Badrum


I fjol fräschades badrummet upp med nytt handfat, ny kommod samt duschblandare och takdusch (Tapwell) i mässing. Man lät även måla om väggarna med vit våtrumsfärg och golvet med vit vattenbeständig golvfärg. Handdukstorken håller handdukarna varma och torra, och ovanför toaletten finns en handdukshylla. Badrummet kommer att totalrenoveras i samband med stambytet februari 2017.

Hall


Hallen är kvadratsmart, och bredvid ytterdörren finns det plats för jackavhängning och skor. Man har även satt upp förvaringshyllor ovanför dörröppningarna till vardagsrummet och köket. Brädgolvet är oljat och liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt.

Brf Rattmuffen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Ratten 1, Ratten 3, samt Ratten 13. Föreningen består av 56 bostadsrätter, sex hyresrätter samt hela 15 uthyrda hyreslokaler. Adress är Gröndalsvägen 33, 37 samt 39. Husen uppfördes 1913.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte. Den tekniska förvaltningen sköts av MFS.

Renovering


Så sent som 2012 byttes fönstren, balkonger byggdes samt kakelugnarna i fastigheterna renoverades. Portarna har renoverats samt hissen i uppgång 33 har renoverats och moderniserats. 2011 byggdes en helt ny tvättstuga. Obligatorisk ventilationskontroll har genomförts.

Kommande renoveringar


Under 2017 kommer samtliga badrum samt kök stambytas. Som det ser ut nu kommer tidigare avgiftshöjningar räcka för att finansiera stambytet. Då denna port är först ut kan stambytet redan vara klart då du flyttar in här. Kontakta mäklaren för mer information samt de val du kan göra gällande kakel mm.

Ekonomi


Föreningens kontaktperson ser ekonomin som god. Föreningens lån per kvm är 5 266 kr. Medan snittet i Gröndal ligger strax över 6 000 kr i lån per kvm. De kvarvarande hyresrätterna (sex stycken) utgör ett dolt kapital och kommer då de avyttras att stärka föreningens ekonomi väsentligt.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett och information kring detta. http://www.brfrattmuffen.se/

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga


Nybyggd tvättstuga i anslutning till Gröndalsvägen 33. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen


Mycket trevlig innergård med planteringar och grillar. Gott om plats för cykelparkering/Barnvagnsförråd i port 33.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-TV via Com hem. Installerad fiberoptik till fastigheten via StokAB dock ej indraget till lägenheterna.

Juridisk person


Juridisk person godkännes ej.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiförbrukning
168 kWh/år