Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Närkesgatan 2
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Södermalm - Nytorget
RENOVERAD TREA MITT I SOFO MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: 1ST STREET STOCKHOLM

Totalrenoverad 20-talslägenhet med många originaldetaljer bevarade. Smart planerad trea med öppen spis, balkong med förmiddagssol och två sovrum mot lugn innergård. På söders bästa läge, intill Nytorgets återhållsamma puls och på en enkelriktad gata, hittar du denna påkostade bostad med tillgång till en trevlig innergård med blommor, växter, sittgrupper och grillmöjligheter. Det stora köket är placerat i mitten och tillsammans med den öppna spisen, från byggåret 1926, blir detta ett socialt rum vid middagar och fester. Det här är en riktig pärla som fått stå emot åratal av potentiell förändring. Mängder av originaldetaljer, så som höga golvsocklar, massiva spegeldörrar, taklister, serveringsskåp, golv, fönster med nisch och öppen spis, har omsorgsfullt bevarats.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
2 717 kr vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s.
Pris:
6 800 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7000 kr/år
El
5000 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
3

Kök

Direkt från hallen når du det smakfullt renoverade köket. Genom att, vid renoveringen 2015, flytta köket från sin ursprungliga plats och placera den i mitten av bostaden, som då fungerade som en inre hall, har man tagit till vara på bostadens alla kvadratmeter på ett synnerligen smart sätt. Här finns en vacker öppen spis från byggåret i vitt kakel och svart sten och tillsammans med placeringen skapar detta en sällskapsyta som bjuder in till många trevliga sammankomster. På golvet ligger en nyslipade och lackad fiskbensparkett från byggåret och väggarna är snyggt målade med grå Kalklitir som ger en betongkänsla. Rå - men ändå mjuk. All interiör och alla material är noga utvalda för att matcha bostadens övriga karaktär och dess välbevarade originaldetaljer. Detta kök är en modern klassiker med den perfekta kombinationen av klassisk skönhet och smarta lösningar. Lyxiga bänkskivor av Carraramarmor ramar in den stora diskhon i porslin med en blandare i sekelskiftesstil. För att skapa en öppen känsla har man valt att kombinera väggskåp med hyllor och krokar vilka snyggt placerats över diskhon och mot den kakelklädda väggen. Hyllorna lyfter följaktligen fram det vackra blanka kaklet med struktur som löper ändå upp till taket. Skåpinteriören, med vita luckorna med speglar och vitrinskåp med belysning, kombinerar smarta och praktiska utdragsfunktioner med ett klassiskt utseende.

Vardagsrum

Varmt välkommen in i ett vardagsrum med generöst ljusinsläpp tack vare ett stort fönsterpar med spröjs, djup nisch och vackra snickerier. Fönstret vetter ut mot den lugna, enkelriktade gatan. Väggarna är målade i en grå ton, Modern White, vilket lyfter fram de vita, diskret snidade snickerierna, så som tak-, fönster-, och golvlister ytterligare. På golvet ligger den fina originalparketten i fiskbensmönster som likt köksgolvet genomgick slipning och lackning 2015. Tillsammans med sin generösa takhöjd blir ger detta rymliga rum möjlighet att möblera med både soffgrupp och matplats.

Sovrum1

Det stora sovrummet är som taget ur ett inredningsmagasin. Att vakna upp här varje morgon måste nästintill ses som ett privilegium. Med utgång till den helt perfekta balkongen med morgonsol strömmar ljuset in från ett dörrpar med spröjsade fönster. Originalgolvet av furutiljor slipades och lackades 2015 och väggarna är målade i Gustaviansk grå. En grå nyans som lyfter fram de vita snickerierna och skapar en riktigt snygg kontrast mellan golv, vägg och tak. Längs väggen löper en garderobsvägg om fyra garderober. Detta sovrum rymmer dessutom en dubbelsäng och sängbord samt ytterligare en förvaringsmöbel. Du når sovrummet från köket via en massiv spegeldörr i originalutförande.

Sovrum2

Det mindre sovrummet, det förre detta köket, nås via serveringsgången från bostadens byggår och blir en del av rummet. Bara dörren mellan köket och serveringsgången/sovrummet är något utöver det vanliga - en spegeldörr med fönster med diamantformar spröjs i original. När du kliver in i sovrummet möts du av ett fantastiskt ljusinsläpp via fönsterparet med spröjs och djup nisch med vackra snickerier. Väggarna i serveringsgången är målade i Modern White, vilket snyggt after fram de vita skåpinteriören, listerna samt de vitmålade furutiljorna. det via golvet löper in i sovrummet och ger ett ljust och fräscht intryck. Här är väggarna delvis målade i Gustaviansk ljusblå medan den övre delen av väggen är målad i Modern White. Samma vackra snidade snickerier pryder det här sovrummet som i övriga rum. Det ljusa sovrummet vetter mot innergården.

Badrum

Badrummet renoverades 2015 av fackman, och precis som med köket har man noga valt material och interiör för att matcha bostadens klassiska karaktär. Tidstypiskt för 20- och 30-talet har väggarna prytts med ett rektangulärt kakel som matchas med en svart och vit klinker i mönstret York som skapar en klassisk och sofistikerad stil. Kommoden med speglar kommer från exklusiva Aspens produktlinje Solvik och består av tre lådor. Handtagen är klassiska skålhandtag som präglat svensk inredning sedan mitten av 18800-talet. Ett duschrum med tre nischer gör badrummet lite extra speciellt. En klassisk och tidstypisk takdusch blir pricken över i:et. Badrummet har golvvärme, handdukstork, spotlights och vägghängd toalett och rymmer dessutom en fullstor kombinerad tvättmaskin och torktumlare från Elektrolux.

Hall

Trots att bostadens hall är modell mindre så finns här fina möjligheter för avhängning och klädförvaring. Bland annat sitter en väggmonterad skohylla i ena hörnet. Idag står en mobil klädhängare men det finns möjlighet att sätta upp hatthylla eller krokar på väggen mittemot ytterdörren samt plats för en skohylla. Här ligger också det nyslipade och lackade originalgolvet i fiskbensmönster och väggarna är som i köket målade kalklitir.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit vilket innebar en avgiftshöjning om 109kr per månad och lägenhet från och med maj 2013. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband.

Kommande renoveringar

Renovering av garage och fönster planeras de närmsta åren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 30 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Avgifterna har sänkts med 25% och uppgår till cirka 600/kvm. Ingen avgiftsändring planeras. På grund av tidigare vindsprojekt samt försäljning utav 3 hyresrätter hade föreningen möjlighet att amortera ca 16,5 milj kr under 2015. Under 2016 amorterades ytterligare 1 milj kr. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter

Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv

I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-02-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här