Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Grenljusbacken 21
KARLÉN & WIKNER 1958
Gröndal
VÄLBEVARAD TREA MED BALKONG OCH FANTASTISK VY
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Svindlande utsikt över Stockholm i en synnerligen välplanerad och välbevarad 60-talstrea med balkong och många originaldetaljer bevarade. Har du någon gång klivit in i en lägenhet och tänkt: WOW. På Grenljusbacken 21 börjar det redan i entrén. Som att kliva in i en filminspelning från 60-talet. Stora fönsterpartier med fönsterbågar i trä, blomlådor i koppar och ett vackert stengolv är bara några få detaljer som vittnar om byggåret - och är en ren fröjd för ögat. Självklart blir förväntningarna höga när du tar den tidstypiska hissen upp till våning fem. Men du behöver inte oroa dig, wow-faktorn fortsätter. Du välkomnas in i en praktisk hall med en grå linoleummatta och en fondtapet i retrostil. Genom ett vackert dörrpar, med fönster, når du bostadens höjdpunkt. Ett rymligt vardagsrum med magnifik vy över Södermalm - ända bort till Globen - och över sjön Trekanten. Långt över mängder av grönskande trädkronor. Ett treluftsfönster, typsikt för tidsepoken - täcker hela väggen och går ända upp till taket. Lägg till det vackra originalgolvet i ekparkett och möjligheten att möblera med både soffgrupp och matsalsmöbler - var du inte imponerad innan kommer du nu inte gå härifrån oberörd. En mycket välplanerad trerummare som tillsammans med allt naturligt ljus ger känslan av att vara en bostad betydligt större än sina 73 kvm. Kanske beror det också på att lägenheten rymmer en stor klädkammare och ett stort förråd vilka skapar gott om förvaring och frigör yta i den övriga bostaden. Det mesta i den här lilla pärlan är i originalutförande. Behöver vi nämna att den inte har någon insyn?

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
KARLÉN & WIKNER 1958
Våning:
5 av 13, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
73 m²
Avgift:
3 280 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 600 000 kr utgångspris

Närområdet


Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna, och här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist med mera. Runt knuten når du härliga promenadstråk och en kort promenad bort finns badmöjligheter vid såväl Mälaren som Trekanten. Därtill har Gröndals Båtklubb en charmig båthamn och möjlighet till egen båtplats. Från klipporna vid de vackra stjärnhusen är utsikten slående och vackra sommarkvällar har du första parkett vid solnedgången. Önskar du en kopp kaffe och något gott till är det klassiska konditoriet Lundbergs, från 1946, ett bra val. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta och förutom busshållplatser finns det hållplats för tvärbanan mot Liljeholmen/Sickla och Alvik/Solna. Vill du istället gå till Liljeholmen längs Trekanten tar det 10 minuter. För den som reser mycket finns perfekt förbindelse till både Bromma flygplats, via buss från Gröndal, och Arlanda via flygbuss från Liljeholmen.

Arkitektur


Ljussaxen 9 har en fin fasad i tegel med horisontella och vertikala fält i vitmålad betong. Fönstren är framförallt av tvåluftstyp med en smal och en bred luft. I vardagsrummen finner vi en treluftstyp med en smal luft i mitten. Balkongerna har fronter av prefabricerade betongplattor som under det kommande året kommer att bytas ut mot aluminiumplattor som ska efterlikna hur det ser ut idag. Plattorna används också vid hörnen intill balkongerna. Entrén är indragen från fasadlivet och mycket elegant med cementmosaik framför porten i ek och glas som dessutom omges av stora sidoljus. Stora betongkolonner bär upp huskroppen vid det indragna partiet.

Kvalitéer


Gröndal är en stadsdel full av intressanta byggnader från många olika decennier. Bland husen uppförda runt 1960 hör detta hus till de mer intressanta. De fina fasaderna och den eleganta entrén bidrar verkligen till det goda intryck man får av fastigheten. Lägenheterna är dessutom mycket välplanerade och snickerierna håller hög klass. Köks- och förvaringsskåp är väl utformade och erbjuder generös förvaring.

Hall


När du kliver in i bostaden välkomnas du in i en synnerligen trevlig och väldisponerad hall. En riktigt snygg, grå linoleummatta vittnar om byggåret 1960. Här sitter fondtapeten Dandelion Clocks från Sanderson och en hatthylla med ankarkrokar, från 50-talet, skapar stilfull avhängning direkt vid ytterdörren. Övriga väggar och snickerier är vitmålade. Från hallen når du köket, badrummet och vardagsrummet. Men den stora överraskningen finns bakom två av dörrarna. Två rymliga klädkammare varav den ena också fungerar som bostadens förråd. Tillsammans skapar de gott om förvaring.

Vardagsrum


Blicken är fäst vid den magnifika vyn över Söder, över Globen till och med, och sjön Trekanten. Här bor du näst intill bland molnen och naturligtvis utan insyn. Nedanför syns takåsar och böljor av grönskande trädkronor. Det är så fängslande att du nästan glömmer alla vackra originaldetaljer som det här vardagsrummet bjuder på. Förutom det stora treluftsfönstret, med två större fönster och ett mindre i mitten, ligger på golvet en ekparkett i det Holländska mönstret Basket Weave. Vardagsrummet nås från hallen via ett dörrpar med korsspröjs och stilrena handtag i typisk funkisstil. Väggarna är målade i Stockholmsvit. Här finns plats för sällskapsytor i form av både soffgrupp och matsalsdel - och det är inte svårt att tänka sig in i framtida middagsbjudningar och fester här. Från vardagsrummet når du de båda sovrummen vilket gör detta rum till både hjärtat och navet i bostaden.

Kök


Varmt välkommen in i detta typiska 60-talskök, stilrent och funktionalistiskt. Köket är bevarat i sin helhet men har genomgått uppfräschning under åren. Skåpinteriören, med sina tidstypiska handtag, är i originalutförande medan bänkskivan bytts ut, men då med byggåret i åtanke och Perstorpsskivan Virrvarr installerades tillsammans med en infälld skärbräda. Övrig arbetsyta består av en praktisk, och stilren, diskbänk och ovanför löper ett vitt kakel.

Här strömmar ljuset in genom det tidstypiska fönstret med liten trevlig nisch och snygg fönsterbräda i grå sten. Det stora fönstret, tillsammans med det mindre vädringsfönstret, går liksom i vardagsrummet ända upp till taket och det behöver knappast nämnas att det här är ett ljust och härligt kök. De vitmålade väggarna och den vita skåpinteriören skapar en snygg kontrast till den grå linoleummattan, men också till den svarta och vita fondtapeten med stadsmönster från Ecos kollektion Front. Kyl och frys är snyggt inbyggt intill det integrerade högskåpet med överskåp och en liten diskmaskin förenklar vardagen. Alla vitvaror byttes 2013. Här finns gott om förvaring och plats för den lilla familjen.

Sovrum 1


Har du någon som hämtar morgonkaffet åt dig? Bra, för det här sovrummet lämnar man helst inte i första taget. Ligg kvar en stund och kika upp mot himlen och bara njut av avskildheten och lugnet. Gläds åt det vackra originalfönstret, med två överliggande vädringsfönster, samt balkongdörr med dubbelfönster. det blir en hel del fönster - och en hel del naturligt ljus. Här värmer solen från morgon till lunch, så ta med dig kaffet ut på balkongen och bara njut. Njut av morgonsolen och den spektakulära vyn över takåsar och trädkronor. Av milsvida utsikt över Stockholm.

Här är väggarna vitmålade och på golvet ligger den grå linoleummattan som återfinns i stora delar av bostaden. Det här ljusa sovrummet rymmer gott och väl en dubbelsäng, sängbord samt ytterligare möbel. Via det här sovrummet når du, förutom vardagsrummet, köket. Perfekt när morgonkaffet ska bryggas.

Sovrum 2


Idag används detta rymliga sovrum som barnrum, men självklart går det att utnyttja som både arbetsrum eller ett riktigt trevligt gästrum. Den grå linoleummattan, som binder ihop bostaden snyggt, berikar också detta rum. På väggarna sitter en söt tapet, med prickar, från Boråstapeters kollektion Lilleby. Och utsikten! Ja hela bostaden präglas såklart av den spektakulära utsikten. Här bjuds den via ett originalfönster likt kökets, ett stort fönster tillsammans med ett stående vädringsfönster. Väldigt typiskt arkitekturen under detta årtionde. Sovrummet nås via vardagsrummet.

Badrum


Det avlånga badrummet disponeras mycket praktiskt med toalettstol och handfat i den främre delan samt badkar och tvättmaskin, från Electrolux, i den bakre. Ovanför badkaret hänger en praktisk torkhiss och badrummet har också en handdukstork. Här är väggarna helkaklade i vitt och på golvet ligger en vit klinker. Förvaring finns i form av ett spegelskåp ovanför tvättstället och det finns gott om yta för krokar och annan upphängning. Idag finns också ett väggmonterat skötbord som kan lämnas kvar om intresse finns. Det här är ett badrum som, tack vare sina ljusa och diskreta material- och färgval, är lätt att inreda efter egen smak.

Brf Ljussaxen

Föreningen


Bebyggelsen i kvarteren Ljuskronan och Ljussaxen består av tre höga punkthus och lamellhus i 3-4 våningar. Ljussaxen 9 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och stod klar runt 1960. Detta hus uppfördes för Stockholmshems räkning av byggmästaren Erland Gustafsson, övriga byggnader i kvarteren av Ivar Bjelkås.Entrén, med sitt vackra trapphus, fick sig ett ansiktslyft så sent som i våras - och vi har ju sett resultatet. Som i en film. Efter detta tog man sig an utemiljön som i somras renoverades och fick en uteplats med tak och en lekstuga för barnen. Medlemmarna disponerar gemensamt en tvättstuga, hela tre cykelrum, med smidig upphängning av cyklarna, samt källsortering. Tack vare inkomster från hyresrätter, försäljning av hyresrätter och uthyrning av kontorslokaler har föreningen mycket god ekonomi. Till bostaden hör, förutom förrådet i lägenheten, en mindre matkällare om knappt 1 kvm, med platsbyggd hylla.

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ljussaxen 9, bestående av 64 bostadsrätter, fem hyresrätter samt fem hyreslokaler, en lokal för föreningens bruk samt 27 parkeringsplatser. Adress är Grenljusbacken 19-23. Fastigheten ritades av arkitekterna Bertil Karlén och Ralph Wikner. Huset uppfördes åren 1958-1960.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, bistår föreningen med administrativ och ekonomisk förvaltning medan Jensen Drift & Underhåll Sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


Relining av stammarna 2010, tvättstugan renoverad 2012.
2014 drogs elen om till 3-fas och som tillval till bostadsrättsinnehavare (denna bostad är försedd med 3-fas). Trapphuset och entrén renoverades så sent som våren 2016. Samtliga balkongskärmar har nyligen bytts ut.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi


Föreningens ekonomi är mycket god och avgiften sänktes nyligen med 5%. De långfristiga skulderna är vid 2015 års årsredovisning knappt 15 miljoner, vilket ger cirka 2 469 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en låg belåningsgrad. Man har avyttrat ett par hyresrätter de senaste åren vilket stärkt ekonomin väsentligt. Man har dels kunnat bygga upp ett kapital i Kassan men även renoverat och amorterat med dessa medel.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen anordnar ibland städdagar med fika. Ett perfekt tillfälle att lära känna grannarna i huset.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga renoverades 2013 och är mycket uppskattad. Det finns 2 bokningsbara delar med två tvättmaskiner i varje samt torktumlare och torkskåp/torkrum. Den ena delen av tvättstugan har en större tvättmaskin för grovtvätt och i rummet intill finns mangel.

Gemensamma utrymmen


Trevlig innergård med planteringar som sköts av boende i huset i kombination med fastighetsskötaren. Nyrenoverad utemiljö (sommaren 2016), uteplats delvis med tak och lekstuga för barn. Tre cykelrum med smidig upphängning av cyklar samt bra rum för källsortering.

Bredband och Kabel-TV


I fastigheten har man dragit in fiber vilket gör att du kan få riktigt snabbt bredband (man tecknar själv avtal med Ownit). Kabel-tv genom ComHem, basutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
KARLÉN & WIKNER 1958