Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wallingatan 14
O.Jonsson 1892
City / Norrmalm
EN LITEN 1800-TALSDRÖM MITT I CITY
TEXT: OLDENBURG FOTO: 1ST STREET STOCKHOLM STYLING: GUSTAVSSON

En välplanerad tvåa från sent 1800-tal. Unik planlösning och mängder av originaldetaljer gör den här bostaden till en ren och skär dröm. För den som letar ett mindre boende finns nu tillfälle att förvärva en helt fantastik bostad i hjärtat av Stockholms puls - men samtidigt en undangömd liten oas med fönster som vetter mot en lugn och härlig innergård. Med sin generös takhöjd och sin unika och omdisponerade planlösning - med kök i den makalöst vackra serveringsgången, ett stort vardagsrum som rymmer både matplats, soffgrupp, plats för förvaringsmöbel och arbetsyta samt pigrummet som fungerar som sovrum med gott om klädförvaring - känns den här lilla tvåan betydligt större än sina 35 kvm. Bostaden har genomgående höga golvsocklar, vackra lister i taket- från byggåret 1890, dörrar och stora fönster med nisch. Det här är en bostad som andas historia och stil!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
O.Jonsson 1892
Våning:
2 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
35 m²
Avgift:
1 161 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 560 000 kr utgångspris

Området:


Här bor du verkligen mitt i händelsernas centrum. På Drottninggatan, runt knuten från bostaden, hittar du anrika Centralbadet. Vill du inte ta dig ett stillsamt bad i historisk miljö, kan du bara kika in på en kopp kaffe eller en god lunch i trädgården. På samma gata ligger Strindbergsmuseet inhyst i hans sista hem. En kul upplevelse för den som vill turista i den egna staden. Ett besök i Fenixpalatset är att rekommendera. Fenixpalatset invigdes 1912 och hade högklassig inredning. 1930 bytte byggnaden namn till Kaos och blev en populär dansrestaurang. Dessutom hade skivbolaget Odeon sin inspelningsstudio i huset. Det gamla dans- och nöjespalatset togs 1940 över av pingströrelsen och idag huserar Citykyrkan i byggnaden. Här finns ett kafé som är öppet för alla i stora och spännande lokaler där stora delar av originalinredningen är bevarad.

Till pizzaälskarens lycka ligger Pizza Hatt, med gudagoda surdegspizzor, bara ett stenkast från bostaden. Och en kort promenad bort njuter du varma sommarkvällar på Urban Delis uteservering på taket med utsikt över hela Stockholm. Avnjut en god lunch eller bara njut av utsikten i Observatorielunden. Handla frukt och grönt på Hötorgsmarknadens myller av turister och locals och slink in på Hötorgshallarna för kvällens delikatessvaror. Att du bor mitt i shoppingmeckat behöver kanske inte nämnas avsevärt, men här finns många butiker med lite annorlunda karaktär. Du bor t.ex. granne med både Beyond Retro och Whyreds outletbutik. Goda kommunikationer för att ta dig utanför city och gång- och cykelavstånd till alla stadsdelar. Det här är ett levande område med en särskild atmosfär där många lever och bor, något man kanske inte tänker på runt Drottninggatans kommers. Har du ett sug efter puls och närhet till allt vad storstaden kan erbjuda - är det här ditt nästa boende.

Huset


Rörstrand 6 uppfördes under åren 1890-1892 av arkitekten och byggmästaren Olof Jonsson för N V Kjelvars, N Sylvans och C G Blomqvists räkning. Detta är ett mycket fint hus från stenstadens guldålder. Fastigheten är dessutom mycket välbevarad med ett riktigt fint trapphus och en väl bibehållen fasad. Dessutom finns en del av de ursprungliga fönstren från 1890-talet kvar och det är mycket ovanligt idag. Även lägenheterna bevarar mycket av den ursprungliga inredningen, bland annat kakelugnar, stuckatur och pampiga dörröverstycken.

Lägenheter från denna tid har ofta en hög takhöjd och generösa fönsterytor vilket ger luft och rymd. De vackra snickerierna fördelar ljuset i rummet och bidrar också till den angenäma atmosfären av gammalt Stockholmshem. Detta är verkligen ett hus att trivas i.

Kök


Varmt välkommen in i köket. En perfekt symbios av det moderna, arbetsdelen, och det klassisk och sagolika - en serveringsgång i original från 1890. Här han man skickligt flyttat in köket, där det tidigare endast varit serveringsgång, och smakfullt integrerat det i den gamla originalinteriören. Bakom de vackra spegeldörrarna gömmer sig rikligt med förvaring. De material och den interiör som valdes när det nya köket byggdes, valdes med omsorg för att matcha originalinteriören men ändå skapa en känsla av modernitet. Ljusa vackra bänkskivor i björk, en hylla i samma material samt ett vitt enkelt, men stilfullt, kakel, vit fläkt och vit ugn skapar en ljus och fräsch känsla. Bakom en skåplucka, med vertikal pärlspont, finns det integrerade kylskåpet. På motsatt sida sitter ett vitt kakel i Harlequinmönster och här har man i serveringsskåpet snyggt placerat kökets diskho. På övriga väggar sitter Josef Franks tapet Vårklockor från Svenskt Tenn och skapar en hemtrevlig atmosfär och en snygg kontrast till alla vackra vita snickerier. Och som om det inte vore nog med vackra detaljer löper ett originalgolv i trä, behandlat med Faxe träolja vit, genom hela köksdelen.

Hall


Den lilla hallen hänger ihop med köket och delar den vackra tapeten Vårklockor - design Josef Franks för Svenskt Tenn. Här ligger också trägolvet från byggåret 1890 och som ytbehandlats med Faxe träolja vit. I hallen finns en integrerad garderob och överskåp med vackra spegeldörrar och flera krokar för avhängning samt plats för en sittmöbel.

Vardagsrum


Vidare från köket når du via en hög dörröppning, med ett fönsterpar i original ovanför öppningen, det mycket speciella vardagsrummet med en rundad vägg och ett makalöst fönsterpar med handblåsts glas, sex fönsterbågar - tre större och tre mindre - samt vacker nisch med speglar. Det naturliga ljuset som strömmar in i rummet, kommer från den lugna och tysta innergården. Här finns plats för både soffgrupp och matbord med plats för middagsbjudning samt förvaringsmöbel och en liten arbetshörna. Det fina trägolvet lades in 2004 i samma utförande som originalgolvet, med breda brädor, och behandlades med Faxe träolja vit. Runt kanterna går tvärgående brädor med näsdukshörn. Väggarna är målade i vitt.

Sovrum


Från vardagsrummet når du det bedårande lilla pigrummet som fungerar utmärkt som sovrum. Här sitter en söt tapet med gula hjärtan och vit botten. Tapeten är en IKEA-tapet, original från 70-talet med design av Inez Svensson. Här finner du återigen trägolvet från byggåret 1890, behandlat med Faxe Såpa Vit. Likt vardagsrummet har sovrummet ett stort fönster, med handblåsts glas, som vetter mot den lugna innergården. Det underbara fönsterparet med fyra fönsterbågar skänker naturligt ljus till rummet bästa tänkbara vis. Med sängen placerad precis vid fönstret får du en naturlig avlastningsyta i den djupa nischen med speglar. Här finns en vägghylla och en platsbyggd garderob. På golvet syns spår från en kakelugn som tidigare stått på platsen för att värma upp rummet när det utnyttjades som pigrum. Ett rofyllt sovrum med historia.

Badrum


I det lilla, men väldisponerade badrummet, finns allt du behöver. Ett spegelskåp, med vackra skålhandtag i mässing, ovanför toaletten ger gott om förvaring och en bra yta för dusch finns. Trots att badrummet är 15 år gammalt är det fräscht och ser nästintill nytt ut. Materialvalen är vackra och smakfulla. Så smakfullt att det känns lika stilfullt idag. Ett blankt, vitt kakel, med struktur, delas av med en romantisk smal kakelbård med blomstermönster. Ett vackert badrum som passar väl in med bostadens övriga interiör och stil. Det är inte svårt att förstå varför badrummet fått stå ostört från renoveringar alla dessa år.

Brf Rörstrand 6

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Rörstrand 6, bebyggd med ett flerbostadshus med en total lägenhetsyta 1299 kvm. Föreningen upplåter 14 lägenheter med bostadsrätt samt en bostadsrättslokal. Huset uppfördes 1890-1892.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1919.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Styrelsen.

Renovering


2015 Fjärrvärme samt ny panna installeras. 2013 Trapphuset totalrenoveras. 2012 Sopsug installeras. 2011 Installation av nya varm- och kallvattenrör. 2011 Varmvattencentral installeras. 2010 Rengöring av samtliga ledningar i uppvärmningssystemet. 2009 Gårdstrall byggdes. 2002-2003 Taken bytta.
2000 talet tvättstuga, vitvaror är utbytta i omgångar, samtliga under senare delen av 2000-talet. Elstigarna byttes successivt och stammarna är i bra skick. Rörstambyte har skett successivt och stammarna är i bra skick.

Kommande renoveringar


Föreningen för en diskussion om eventuell fasad och fönsterrenovering Inom några år.
Styrelsen har fått i uppdrag att undersöka möjligheter om balkongbygge.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 2,8 Mkr, vilket ger cirka 2160 kr per kvm boyta.

Avgifter


För närvarande diskuteras ingen avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Tvättstuga finns i källaren i gårdshuset och är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen


På de gemensamma områdena finns grill, cykelställ, bord, stolar samt värmelampa på innegård.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 1.5 kvm.

Bredband och Kabel-TV


ComHem basutbud för TV ingår i månadsavgiften och det finns bredband via fiber indraget i fastigheten, för eventuella framtida inkopplande till lägenheter.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2016-07-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
O.Jonsson 1892
Energideklaration
Utförd 2009-03-18
Energiklass
None
Energiförbrukning
141 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3607 kr/år
  El
2175 kr/år
  Försäkring
1432 kr/år
  Beräknat antal pers
1