Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gävlegatan 3
SVEN WALLANDER 1926
Vasastan - Vanadis
HÖGST UPP I HUSET - MÖJLIG TVÅA MED ORIGINALDETALJER
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD

Stor 20-tals etta, möjlig tvåa, med bevarade originaldetaljer så som spröjsade fönster med nisch, spegeldörrar och serveringsskåp. Högst upp i det K-märkta huset, anno 1926, och med fritt, ljust läge och vackra trägolv - har du möjlighet att skapa ditt drömboende. Bostaden har ett rymligt kök och ett stort vardagsrum med sovalkov samt en inre hall och en liten hall i entrén med gott om avhängningsmöjligheter. Det finns stora möjligheter att relativt enkelt göra om denna etta till en tvåa.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1926
Våning:
5 av 5
Rum:
1 rum och kök
Area:
47 m²
Avgift:
1 705 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 775 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6632 kr/år
El
2016 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Övrigt
2616 kr/år
Beräknat antal pers
2

Huset och föreningen

Humleboet 12 ritades av Sven Wallander 1925 och stod klart året därpå. Humleboets fasader är ett utmärkt exempel på 20-talsklassicism. Dekoren är mycket sparsam och utgörs framförallt av taklister och portaler, de senare kompletteras ofta med ett dekorativt spröjsat fönster ovanför. Fasaderna är slammade i ljust röda och gula nyanser. Entrévåningen är spritputsad i grått och alla entréer är individuellt utformade med portaler i sandsten. Fönstren är på klassiskt vis spröjsade med tre rutor i varje båge. Idag är husen K-märkta. Föreningen har två lokaler de hyr ut. I den ena huserar ett café och i den andra en arkitektfirma. Tillsammans disponerar medlemmarna en liten innegård med utemöbler och här finns också plats för cyklar och barnvagnar.

Vardagsrum

Genom ett fönsterpar i originalutförande, med spröjs, spanjoletter och djup nisch får vardagsrummet sitt naturliga ljus. Det rymliga rummet tillsammans med den generösa takhöjden, om 2,8 m, gör att du kliver in i ett luftigt rum med generösa ytor för både soffgrupp och tv-möbel. På golvet ligger ett fint furugolv och väggarna är vitmålade. Tidigare fanns en garderob längst ena väggen men nu är den borttagen till förmån för en sovalkov.

Kök

I det rymliga köket med plats för ca sex personer hittar du det nymålade vackra serveringsskåpet från byggåret. Skåpet har både underskåp, lådor, väggskåp samt överskåp och sträcker sig ändå upp till taket vilket skapar generösa förvaringsmöjligheter. Köket har sin ingång från den inre hallen och rummen skiljs åt av en spegeldörr i originalutförande. Det första du möts av är ljuset från det spröjsade spegelparet med spanjoletter och djup nisch. Här ligger det fina furugolvet och skapar en snygg kontrast mot de vita väggarna. Skåpinteriören kommer från Marbodal och är i ekfanér. Bänkskivorna är av ek, diskbänken i rostfrittstål och på väggen sitter ett mosaikkakel i ljust turkos. Köket är utrustat med gasspis, varmluftsugn, micro, kolfilterfläkt, kyl och frys samt integrerad diskmaskin. Det här är ett kök med stor potential för den som vill skapa sin egen lilla oas. Vilken kökstyp är du? Vill du återskapa 20-talets klassiska charm för att matcha de bevarade originaldetaljerna? Eller brinner du för toppmodern inredning? Valet är ditt!

Badrum

Det lilla badrummet nås från den inre hallen via en fin originaldörr med speglar. Badrummet rymmer allt du behöver så som dusch, toalettstol, handfat, badrumsskåp, vattenburen handdukstork och element. Badrummet är ljust inrett med vitt porslin, vitt kakel och vit klinker. Om du trots detta känner att ditt nästa badrum bör ha något mer - så är det här det perfekta lilla badrummet att skapa den drömmen av.

Hall entré

När du kliver in i bostaden från trapphuset hamnar du först i den lilla hallen. Här finns avhängningsmöjligheter i form av hatthylla, skoställ, hängare och vägghängd förvaringsskåp för skor eller accessoarer. I hallen hittar du det fina furugolvet och de vita väggarna. Bostaden har en innerdörr vilket hjälper till att stoppa eventuella ljud från trapphuset.

Inre hall

Från den lilla hallen kommer du in i den inre hallen som är betydligt större. Här finns tre vita garderober med gott om förvaring och en inbyggd bokhylla. På golvet finner du återigen furugolvet och väggarna är målade i vitt. Det är från den inre hallen du når bostadens alla rum och tack vare detta rum finns stora möjligheter att disponera om bostadens planlösning.

Brf Nya Humleboet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Gävlegatan 3-11, bestående av 99 lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt samt två lokaler som upplåts som hyresrätt. Fastigheten ritades av arkitekt Sven Wellander och uppfördes åren 1926. År föreningen övertog fastigheten Föreningen tog över fastigheten 1925.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av föreningen. Nya Humleboet är en HSB-förening där en inträdesavgift på cirka 500 Kr löses i HSB Stockholm av medlemmen själv. Därtill tillkommer en årlig avgift till HSB på c:a 200 Kr.

Renovering

Genomförda renoveringar i fastigheten. äp1994-95. - Byte av samtliga stammar. - Omdragning av all el. 1999. - Renovering av tvättstugor. 2011. - Gasen konverterades till en blandning av naturgas, biogas och luft. - Radonkontroll genomfördes på 20% av lägenheterna. Värdet understeg riksvärden i samtliga lägenheter. - Spolning av horisontella avloppsrör i källarna. - Kabel-tv från ComHem. - Reparation av fuktskada vid takfot på Gävlegatan 7. - Nya sopbehållare. - Uppgradering av kabelnät, Bredbandsbolaget. 2012. - Spolning av avloppen i tvättstugan. - Omförhandling av månadsavgiften, Kaffestugan. - Räntekostnaderna för fastighetslånet sjönk under 2012. - En extra amortering om 300.000kr gjordes på föreningens lån. 2013. - Spolning av samtliga stammar. - Ny ytterbelysning på innergården. 2014. Renovering av fönster och balkongdörrar mot gården och Torbjörn Klockares Gata. I övrigt görs löpande underhåll av allmän karaktär.

Kommande renoveringar

Trapphusrenovering samt målning av detaljer på taket planeras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är på cirka 5,5 Mkr, vilket ger cirka 1216 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en väldigt låg belåningsgrad. Avgift/kvm är ca 510 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen. Försäkring Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar Berge städ för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Tvättstuga

I entréplan finns två tvättstugor med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Förråd 1 källarförråd (bv) och 1 vindsförråd 5,5 tr. 5-7kvm

Gemensamma utrymmen

Gemensam gård finns på baksidan. Här kan man sitta i slänten och ta en kopp kaffe och njuta av solen. Cykelparkering finns på entréplan. Föreningen har även soprum för hushållssopor samt grovsopor. Bredband och Kabel-TV Samtliga lägenheter är utrustade med ett uttag för ComHem där grundutbudet av TV-kanaler ingår, samt ett uttag för Bredbandsbolaget. Bostadsrättsinnehavaren får på egen kostnad teckna extra TV-kanaler via ComHem eller Bredbandsbolaget och/eller bredband via någon av dessa leverantörer.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här