Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 151, 5tr
JOEL NORBORG 1931
Södermalm - Hornstull
LJUS OCH CHARMIG HORNSTULLSETTA MED HÖGT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

En mysig och lättmöblerad lägenhet med fina bevarade detaljer från byggåret - här bor du i en välbevarad fastighet från 1931 med trägolv, speglade dörrar, fina listverk och djupa fönsternischer. Det höga läget och de fina spröjsade fönstren ger dig mäktig utsikt över hustak och vidare ner mot den glittrande Liljeholmsviken. Bostaden har ett charmigt och rymligt allrum, ett separat kök, en fin hall med klädkammare och badrum med badkar. Alltsammans med perfekt läge, nära till allt, i hjärtat av Hornstull. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
JOEL NORBORG 1931
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
27 m²
Avgift:
1 725 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv grundutbud
Pris:
3 125 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Tången 9 stod klar 1931. Fasaden ritades av arkitekt Joel Norborg medan Knut Wall stod för planritningarna. Huset har drag av både 1920-tal och 1930-tal. Större delen av fasaden har spröjsade fönster medan det utskjutande burspråket har tagit klivet in i 1930-talet med fönsterpartier av enkla större rutor utan spröjs. Invändigt imponerar trapphuset med vackra dekorationsmålningar i original. Brf Tången 9 består av 39 lägenheter och tre lokaler. Föreningen förfogar över fin en innergård där det finns utemöbler, grill, cykelparkering under tak och kompost. Det finns även föreningsbalkonger i söderläge som nås från trapphuset att nyttja som ett extra rum. Tvättstugan finns i husets källare.

Närområdet


Här bor du vid Hornsgatans lugna slutpunkt med både stadspuls och avkopplande grönområden runt knuten. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, barer, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till och bad på till exempel Långholmen och i Tanto. I samma fastighet ligger klassiska Ho´s kinarestaurang och du har inte många steg att gå för att komma till Café Vurma och Bio Rio. På sommarhalvåret har du dessutom Hornstulls marknad precis runt knuten.

Kök


Köket renoverades 2014/2015 och är smart och kompakt. Köksskåpen har vita släta skåpluckor, grå bänkskiva och liggande fasat kakel runt spis och diskbänk. Här finns spishäll, kolfilterfläkt, och kylskåp. I köket finns även några mindre öppna hyllor.

Allrum


Med sina långa väggar är allrummet ett lättmöblerat rum som rymmer alla funktioner du behöver; till exempel säng, soffa, tv och matbord. Det är också enkelt att variera möbleringen. Två höga spröjsade fönster ger rummet ett fint ljusinsläpp. Den tilltagna takhöjden bidrar också till rummets luftighet. På golvet ligger en fin ljuspigmenterad fiskbensparkett i original och i taket sitter en takrosett.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger beige klinker. Här finns badkar med dusch och bra förvaring i ett spegelskåp. Ovanför tvättstället sitter en fin spegel med hylla.

Hall


Hallen är ljus och välkomnande och präglas av fina snickerier bevarade från byggtiden; ytterdörren och ytterligare två speglade dörrar, listverk och en hatthylla med ankarkrokar. Bakom en av de speglade dörrarna finns en klädkammare med hyllor och klädstänger, där du kan hänga undan kläder och även förvara till exempel städartiklar. I hallen finns även plats för till exempel en byrå. På golvet ligger furutiljor i original.

Brf Tången 9

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Tången 9, i kvarteret Tången. Föreningen upplåter 39 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler (Yta 219 kvm) med hyresrätt. Tången 9 stod klar år 1931 och byggdes av byggmästare Mans Anders Eriksson. Fasaden ritades av Joel Norborg.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen bildades redan 1936 förvärvade fastigheten 3 år senare, 1939.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Jarmo Honkanen HB.

Utförda renoveringar


1990 Rörstambyte & elstambyte. 2001 Nyinstallation av hiss. 2004-2006 Målning av fönster. 2007 OVK besiktning. 2007 Stamspolning. 2010 Ny ventilation restaurang. 2010 Takplåtsbyte. 2010 Fasadrenovering. 2012 Stamspolning, stick. 2012-2013 Översyn, fjärrvärme. 2015 Stamspolning. 2015-2016 Översyn, avloppsstammar. 2015-2016 Rörstambyte, vind, källare. 2017 Fönsterrenovering.

Kommande renoveringar


Under 2017 och 2018 kommer föreningen renovera fönster i fastigheten. Det är redan klart i denna lägenhet.

Ekonomi


Tången 9 är en gammal och stabil förening. De långfristiga skulderna är på ca 4,5 Mkr, vilket ger cirka 3 674 kr per kvm boyta, en mycket låg belåning. Avgift/kvm ca 780 kr. Föreningen är äkta och har goda lokalintäkter. Det finns inga beslut om avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad, med bostadsrättstillägg, genom Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd


Till lägenheten finns ett vindsförråd, ca 2-3 kvm golvyta delvis under snetak. Möjlighet finns att hyra källarförråd för 150:-/ år, till dessa är det kö.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en lummig innergård med fina planteringar och möblemang. Här finns även en grill som kan nyttjas av föreningens medlemmar. Mot gården finns föreningsbalkonger med sol från morgon till eftermiddag/tidig kväll. I källaren finns en tvättstuga som är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 st torkskåp samt mangel. För förvaring av cyklar finns ett cykelförråd i källaren samt ett cykelställ på gården.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har tecknat ett gruppavtal med Telia angående kabel-TV som ingår i den angivna avgiften. Bredband tecknas av den enskilde medlemmen.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande


Delat ägande godkänns men samtliga ägare ska vara bosatta i bostadsrätten.

Byggnad

Byggnadsår
JOEL NORBORG 1931
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2009-06-11
Energiförbrukning
186 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3079 kr/år
  El
1800 kr/år
  Försäkring
1279 kr/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här