Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Måbärsstigen 44
Bertil Karlén och Josef Stäck 1958
Hässelby Södra Villastad
FINSTÄMT FEMTIOTAL – VÄLBEVARAT RADHUS I RADIOHUSEN
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Radiohusen i Hässelby är 1950-talsarkitektur med klass - moderna bostäder som byggdes med en påkostad interiör. Detta radhus som vi nu har äran att presentera bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende och har renoverats stilfullt. Hela huset andas spännande och unik arkitektur och är i ett mycket fint skick med renoveringar gjorda i tidsenlig stil. Speciellt för bostaden är bland annat ett svagt lutande pulpettak med takfönster som ger ett fantastiskt ljus till hemmet, samt halvplanslösningar med tjusiga trappor och en vacker balustrad. Här finns ett ljust originalkök med intilliggande matsal, ett stort vardagsrum med öppen spis och utgång till uteplats, fyra sovrum, två toaletter, tvättstuga, hall och ett stort källarförråd. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta in, och därmed kom området att kallas Radiohusen. Här bor du med högt och ljust läge vid en lugn återvändsgata. Barnvänligt och trivsamt och med ett arv från 1950-talet att vårda vidare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Måbärsstigen 44
Område:
Hässelby Södra Villastad
arkitekt:
Bertil Karlén och Josef Stäck 1958
Rum:
6 rum
Area:
122 m²
Avgift:
4 600 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt

Bostaden har tre etage och du gör entré på mellanplanet. Här finns hall/kapprum, kök, matrum, tvättstuga, gästtoalett och ett sovrum. På det nedre etaget finns vardagsrummet med eldstad och utgång till uteplats, samt ett rymligt förråd om cirka 25 kvm. Det övre planet innefattar tre sovrum och badrum. Köksskåp, bardisk, garderober och golv i hall, trappräcken och parkettgolv är några av alla tjusiga bevarade originaldetaljer. I huset finns knappt en enda rak vinkel, nästan alla rum har en lutning av taket som ger ett enastående ljusinsläpp.

Kök

Köket har kvar sina originalstommar som tagits omhand och målats om. Nuvarande ägare renoverade köket 2014. Luckor och lådfronter lackades då i en ljusgrön nyans, nya virrvarrbänkskivor lades in och vitt klassiskt kakel sattes upp på väggarna vid arbetsytorna. Induktionshäll, fläkt och ugn byttes även då. 2016 tapetserades väggarna och golvet slipades och 2017 byttes kyl och frys. I köket finns även diskmaskin. På den L-formade rumsytan finns gott om förvaringsutrymmen. Väggen ut mot matrummet har fina bevarade innerfönster, ett vitrinskåp med glasskjutdörrar från båda rum och en barbänk i teak.

Matrum

Matrummet är hemmets hjärta. Det kopplar samman hela huset och är ett härligt socialt rum, som känns som ett atrium med sin takhöjd och sneda takvinklar med fönster mot himlavalvet. Taket i matrummet är i orört originalskick. Fönsterväggen mellan kök och matrum med glasdörrar, innerfönster, vitrinskåp och bardisk bidrar med både karaktär och ytterligare ljusinsläpp till rummet. Väggarna i matrummet målades 2016.

Hall

I hallen möts du, nu som då huset stod nytt, av ett praktfullt golv av marmorterrazzo som sätter stor prägel på rummet. Siktlinjen när du kliver in genom ytterdörren är magnifik. Ett vackert inramat sidoljus med rutmönster i glaset sitter i dörröppningen, och innanför ses huset trappor som leder till huset övriga plan och har stilrena räcken och ledare i flott förening. Den fina originalstommen för klädförvaringen i hallen är också bevarad, och ger gott om förvaringsutrymmen. Armaturen i hallen är också bevarad från byggåret.

Vardagsrum

Vardagsrummet hittas på det nedre planet. Det är ett stort och ljust rum som rymmer både en stor soffgrupp och ytterligare möblering. Den öppna spisen är ett stilfullt smycke i rummet - eldstaden är som en tavla. I vardagsrummet ligger originalparkett från då huset var nytt och väggarna är målade i en ljusgrå nyans. Från rummet finns även utgång till husets uteplats.

Sovrum

Det övre planet innefattar tre sovrum, helt enligt originaltanken. Under årens lopp hade planlösningen dock ändrats något, och när nuvarande ägare flyttade hit fanns bara två sovrum på övervåningen, men den tidigare rivna väggen återskapades 2015. Här finns nu två fina barnrum, båda tapetserade med ljuva fondtapeter. Det ena rummet har en fransk balkong som sattes in 2016. Föräldrasovrummet är det lite större av sovrummen, med gott om plats för dubbelsäng. Här finns också en garderobsvägg med skjutdörrar och elfainredning (ny 2017). Väggarna är tapetserade med Arne Jacobsens mönster Trapez. Dessutom finns den fina originalarmaturen kvar från byggåret. Husets fjärde sovrum ligger på entréplan innanför ytterdörren. Detta används idag som ett gästrum och kontor.

Badrum och wc

Badrummet ligger i anslutning till sovrummen på det översta planet. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel, även badkaret är inkaklat à la funkisbadrum. På golvet ligger blått hexagonformad Höganäsklinker, med golvvärme. Här finns också handfat med kommod, spegelskåp, handdukstork och wc. Gäst-wc ligger i anslutning till entrén. Här finns wc och handfat med spegel, vita väggar, vitt kakel och ett fint mönstrat klinkergolv med golvvärme. Båda rummen stambyttes och renoverades i slutet av 2014.

Tvättstuga

På entréplanet, intill badrummet, finns även en nyrenoverad tvättstuga. Här finns tvättmaskin och torktumlare (från 2014) med vask och arbetsbänk, förvaringsskåp och klinkergolv.

Trädgård

På husets framsida finns en liten stenlagd uteplats där du kan inta frukost i morgonsol. Stenläggningen gjordes 2015 med stenar från när huset byggdes. Ny markis från 2017. Här finns en idegranshäck, japansk lönn och en. I söderläge på baksidan av huset finns en stor trädäckad altan/uteplats och en täppa med gräsmatta. Här finns träd och buskar som bäddar in baksidan i grönska sommartid, till exempel syren och forsythia. Dessutom finns hallonbuskar, smultron, blåbär, jordgubbar och plommon.

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. 2014 Renovering av trappor 2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater 2011 Utförd radonmätning 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28 2007 Ny nedgrävd sopanläggning 2007 Spolning av dagvattenledning 2006 Relining av avloppsstammar 2006 Byte av takfönster 2004 Byte av all utrustning i undercentralen 1986 Installation av undertrycksventilation 1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här ovan kan du njuta av filmen från husens uppförande!

Här bor du endast fem minuters promenad från Hässelby strandbad, men har även nära till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Riddersviks gård finns det också ett trevligt café. Grimsta Naturreservat och Friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby strand är det fem – sex minuters promenad, och det går även att ta buss 119 en hållplats.

Det finns en separat garageförening för de som önskar garageplats i det närbelägna garaget. Som medlem (årsavgift f n 2400 kr) har du även fri tillgång till den gemensamma tvätthallen där bilen enkelt kan tvättas.