Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Steningevägen 5
Sture Frölén 1946
Årsta
2,5:a MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINNELL STYLING:COPPARSTAD

Högst upp i huset hittar du denna varma 40-talslägenhet i vilken ett stort inredningsintresse och kärleken till färg och form fått stå i fokus. Moderna färg- och materialval möter originaldetaljer på ett snyggt och smakfullt vis. Hela bostaden har renoverats under de senare åren. På bostadens stora, möblerbara balkong erbjuds du en utsikt utöver det vanliga. När de kalla vindarna blåser in byter du balkongen mot den inre hallen som idag fungerar som ett litet bibliotek och läs- och myshörna. Här står nämligen bostadens öppna spis från byggåret. Kura ihop framför en varm brasa, med en riktigt bra bok, i vinter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Steningevägen 5
Område:
Årsta
arkitekt:
Sture Frölén 1946
Våning:
8 av 8, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
62 m²
Avgift:
3 333 kr inkl värme, VA och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 900 kr/år
Total driftskostnad:
5 900 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Vardagsrum

Välkommen in i det stora vardagsrummet med ljusinsläpp från tre håll. Ett stort fönster med spröjs och ett vädringsfönster, typiskt för tiden, släpper in mängder av naturligt ljus utan insyn. Fönstren har nisch och vackra, djupa fönsterbrädor i marmor från byggåret 1946. Till höger hittar du utgången till den stora möblerbara balkongen via en dörr med fönster. Under den varmare säsongen blir balkongen bostadens naturliga hjärta och favoritplats med sin makalösa vy över takåsarna. Vardagsrummets väggar målades om i år i en lugn, naturnära ljusgrön nyans och på golvet ligger ett originalgolv i ekparkett. Ytterligare ett fönster, i andra delen av rummet, gör det här till ett synnerligen ljust vardagsrum med en perfekt planlösning. Här finns nämligen alla förutsättningar för att skapa en trevlig och ljus matplats och en bra sitthörna med soffgrupp, bord och tv-möbel. Och med en utsikt utöver det vanliga.

Kök

Blått - färgen representerar stil, klass och värme. Du har förmodligen sett inredningsmagasinen välla över med inspiration i den vackra färgskalan och nu kan du njuta av den i detta nyrenoverade kök. Här har det toppmoderna smakfullt fått möta originaldetaljerna. Kvar från byggåret finns ett skafferi med överskåp, glasskeppor i nybyggd hylla samt den underbara ingången. En glasvägg med råglas om tre höga fönster samt tre fönster ovanför. Här löper det fina råglaset från golv till tak och ramas vackert in av de snidade, vita listerna. Strax innanför finns en bra matplats för 2-3 personer och ytterligare en utgång till balkongen. På golvet ligger ett naturligt och hållbart marmoleumgolv grått och svart med ett ljuddämpande korkunderlag. Väggarna är målade i en gråblå kulör och skåpluckorna lackerade i mörkblått med typiska funkisbeslag och knoppar i mässing från Byggfabriken. Ett vitt kakel klär stora delar av väggen och på arbets- och avlastningsytorna. Kaklet ramas snyggt in med en eklist. Över diskbänken sitter ett fönster med nisch och en fönsterbräda i ek. Här lagar du mat med utsikt över trädkronorna och med himlen som enda granne.

Sovrum

Vakna med solen! I det ljusa, rymliga sovrummet finner du lugnet. Genom det stora fönstret, med nisch och vacker originalbräda i marmor, strålar morgonsolen in. En förtrollande utsikt bjuds över grönskande träd, takåsar och Globen. Hela rummet genomgick en renovering i år. Alla snickerier inklusive de integrerade originalgarderoberna målades i vitt och väggarna fick en vit färg, bruten mot grågrönt. På golvet lades en grå och mycket stilsäker heltäckningsmatta in. Alla färg- och materialval är noga utvalda för att skapa ett rofyllt sovrum att trivas i. De fyra integrerade garderoberna, med överskåp, rymmer gott med förvaring och avhängning. Här finns plats för dubbelsäng med sängbord, och om så önskas ytterligare förvaring samt en sittmöbel.

Hall

Det första du lägger märke till när du kliver in i bostaden är det vackra golvet. I stjärnmönster ligger ett massivt furugolv, betsat och hårdvaxoljat. De vita snickerierna skapar en fin kontrast mot de mörka petroleumgröna väggarna. Hallen renoverades i år. Hatthyllan är en typisk funkisdetalj och ett original från byggåret. Här finns gott om avhängning i form av en walk-in-closet och ett integrerat skåp. Båda i originalutförande.

Inre hall

När hösten börjar smyga sig på med sina kyliga vindar kanske bostadens naturliga favoritplats, balkongen känns lite för kall. Varmt välkommen in den inre hallen - bostadens nav - som binder ihop bostadens alla rum. Det här är inte vilken hall som helst. Idag används rummet som ett mysigt litet bibliotek med goda möbleringsmöjligheter för att skapa en härlig läshörna för att slappna av i. Här tänder du en värmande brasa i den öppna spisen från byggåret. På golvet ligger en ekparkett i originalutförande och väggarna är målade i en mörkgrön kulör som skapar ytterligare mysfaktor.

Badrum

Badrummet renoverades smakfullt 2014-2015 av fackman. Ett vitt kvadratiskt kakel klär väggarna och på golvet ligger en grå rektangulär klinker. Badrummet har en praktisk duschalkov och förvaringsmöjligheter finns i en grå kommod och i ett spegelskåp, med spotlights, ovanför handfatet.

Brf Steningen 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Steningen 1. Föreningen upplåter 32 bostadslägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes 1946.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Stockholm sköter föreningens förvaltning.

Renovering

2014 Renovering av tvättstugan, spolning av avloppsstammarna, radonmätning med godkänt resultat. 2012 Renovering av tvättstuga 2009 Renovering av trapphus och värmeanläggning. 2008 Ombyggnad av ventilationsanläggning, installation av säkerhetsdörrar. 2007 Ny elstammar/elledningar, relining av avloppsstammar i kök och badrum. 2007 Fönsterrenovering, indragning av fiberkabel, renovering av entré och hiss.

Kommande renoveringar

Föreningen har en underhållsplan. För närvarande finns det inga planerade renoveringar som kan påverka avgiften.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,7 Mkr, vilket ger cirka 1 702 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 614 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma städdagar två gånger per år med efterföljande fika, korvgrillning eller liknande.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen på markplan och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns en uteplats med grillplats och en mindre plantering med gräsmatta på baksidan. Föreningen har 10 parkeringsplatser samt en garageplats (för närvarande kö), ett mötesrum som används för bl.a. årsmöten och styrelsemöten, cykelrum och barnvagnsrum. Till lägenheten hör två förråd varav ett vindsförråd och ett mindre förråd med hyllplan på markplan.

Bredband och Kabel-TV:

Bredbandsbolaget

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här