Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 89
Bocander & Cronvall 1930
Södermalm - Sofo
HÖGST UPP I HUSET MED OTROLIG KUNGSBALKONG I ÖST
TEXT: MURÉN STYLIST: LINDHOLM FOTOGRAF: SPINNELL

Välkommen högst upp i huset, till en riktig pärla till bostad. Trettio välplanerade kvadrat med ett charmigt allrum och ett rymligt kök, bra förvaringsutrymmen och en härlig kungsbalkong med fantastiskt utblick över omgivningarna. Här sitter trivseln i väggarna och i den bevarade interiören, här tassar du omkring på furutiljor och fiskbensparkett från husets begynnelse och omges av originalsnickerier, spröjs, stora fönster och generös takhöjd. Du bor lugnt och ostört i ditt eget näste, omgiven av en fin och grönskande innergård och många omkringliggande parker, men också med Skanstulls puls nära till hands.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 89, 5 tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Bocander & Cronvall 1930
Våning:
6 av 6, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
30 m²
Avgift:
1 462 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 616 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Övrigt:
3 248 kr/år
Total driftskostnad:
8 864 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Fastigheten Masken 41 ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall och stod klart 1931. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Fasaden är en 1920-talsklassicistisk med spröjsade sexrutade fönster. Dess exteriör är i stort sett välbevarad, fastigheten inte genomgått några större ombyggnationer förutom att fönstren mot gatan byttes i slutet av 1990-talet (denna lägenhet som ligger mot gården har kvar originalfönstren). Föreningen HSB Brf Östgöten 201 omfattar både fastigheten Masken 41 och den intilliggande Masken 44 och består av 85 lägenheter, varav en hyresrätt, samt fem lokaler som hyrs ut. Föreningen har en innergård som är en riktig oas med mycket växter och grönska. Här finns flera avskärmade sittgrupper där du kan grilla och duka upp till middag under varma årstider. Invändigt finns cykelförvaring och en välutrustad tvättstuga som är bokningsbar via nätet och lätt att få tider i.

Närområdet

På Östgötagatans sydligaste del bor du både med närhet till en av Södermalms stora knutpunkter Skanstull och intill stora grönytor och parker som Tullgårdsparken och Lilla- och Stora Blecktornsparken. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det dessutom bara två kvarter och du bor med cool vy ner mot vattnet och över till Globen. Åt andra hållet har du SoFo, Nytorget och Vitabergsparken bara ett par kvarter bort.

Allmänt

En mycket mysig och trivsam lägenhet med hög originalcharm. Köksskåp och -luckor, innerdörrar, fönster, balkongdörrar, radiatorer, golv, listverk, hatthylla är alla bevarade från byggåret. Ytorna är mycket väldisponerade - här har två personer trivts mycket bra utan att det känts för trångt. Stora fönster och högt läge gör bostaden mycket ljus. Bra förvaringsutrymmen i alla rum och dessutom endast en halvtrappa till vindsförrådet om ca 2x4 meter.

Kök

Det fina och förhållandevis stora köket stoltserar med bevarade originalköksluckor och platsbyggda skåp - djupa, höga och mycket rymliga. Här tänkte någon till från början, och det har inte funnits någon anledning att ändra på det, förutom att köket har uppdaterats maskinellt. Här finns gasspis, varmluftsugn, diskmaskin, kyl och frys. Även bänkytorna, som är av ek, är väl tilltagna. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt liggande kakel. I köket får du även plats för ett matbord. Det stora spröjsade fönstret har spanjolett och fönsterbräde av marmor, släpper in mycket ljus i rummet och ger dig härlig utsikt över innergården.

Allrum

Allrummet är ett trivsamt rum med mycket originalkaraktär. De dubbla glasade balkongdörrarna förser rummet med ljus och rymlig känsla. Mot hallen finns en fin spröjsad spegeldörr med glas som även den bidrar med karaktär och luftighet och förmedlar ljuset vidare till hallen även vid stängd dörr. I rummet får du plats med både säng och soffa, och här finns även en rymlig klädkammare som även den är bevarad från byggåret.

Balkong

Som en av få i detta hus har denna lägenhet balkong, och dessutom är det en kungsbalkong med fantastiskt härligt och högt läge. Här blickar du ut över den gröna innergården och kringliggande fastigheter. Ytan ger plats för både utemöbler och växtlighet och du har sol hela morgonen och fram till mitt på dagen. På golvet ligger trätrall. Varma årstider står dörrarna gärna öppna ut hit och balkongen blir ditt extrarum.

Badrum

Badrummet går i vitt och svart vilket harmonierar väl med husets ursprung i 1930-talet. Väggar är klädda i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger en svartmålad våtrumsmatta. Dusch bakom vikbara duschväggar av glas och wc med svart sits. Ovanför handfatet sitter en spegel och belysning i form av en Bernadottelampett. Bra förvaring i stort badrumsskåp och på hylla ovan dörr. I rummet finns även en handdukstork.

Hall

Hallen är välkomnande och ljus. Innanför dörren finns två hatthyllor i originalutförande. Hallen är också stor nog till att möblera med till exempel garderober, byrå eller hyllor. På golvet ligger bevarade furutiljor. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

HSB:s Brf Östgöten 207

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Masken 41. Föreningen upplåter 85 lägenheter varav 84 med bostadsrätt och 1 med hyresrätt (ca 41 kvm) samt 5 hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Bocander & Cronvall och uppfördes 1930.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1990 stambyte och el-stigare

2000 fasad

2005 stamspolning och nya maskiner i tvättstugan 2010 renovering av innergård 2014 värmeväxlare/fjärrvärmeanläggning 2017 stamspolning och fönsterrenovering

Kommande renoveringar

2018 renovering av hissen på Östgötagatan. Medel finns avsatt för denna renovering

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 11 mkr, vilket ger cirka 3 140 kr per kvm boyta. Föreningen har även dolt kapital i form av en hyresrätt (ca 41 kvm). Avgift/kvm ca 553 kr (enligt ÅR- 16). Avgiftsförändringar: avgiften kommer bli oförändrad under 2018 och det finns inga planer eller behov på höjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren på Östgötagatan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp. Det finns även en helt ny maskin för grovtvätt samt mangel.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det cykel- samt barnvagnsförråd. Litet grovsoprum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme och vatten.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-11-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband är installerat av ComHem och Bredbandsbolaget.