Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Götgatan 96
BOCANDER & CRONVALL 1932
Södermalm
TREA MED BALKONG I VÄST, UTSIKT OCH FÖRFÖRISKT KÖK
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN/ LINDHOLM

Detta hem svävar högt över Götgatan och har en storslagen utsikt längs Gotlandsgatan åt ena hållet och mot den lummiga och lugna innergården åt det andra. Notera alla fina funkisdetaljer, som speglade dörrar, serveringsskåp, spröjsad glasdörr, fiskbensparkett i ek, furutiljor, inbyggda garderober, spanjoletter och fönsterbänkar i sten. Detta vackra hus, Halvmilen 2, stod klart år 1935 och har sedan dess stoltserat med sin vackra och typiska funkislook. För ritningarna stod arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall, som drev en av sin tids mest anlitade arkitektbyråer. Centralare och bättre än så här blir det inte på Söder. Folkmyller, storstadspuls och all tänkbar service ligger utanför porten och hela Söder för dina fötter. I dessa kvarter finns många trevliga kvarterskrogar, både nya och gamla trotjänare, och om sommaren har du det svalkande Eriksdalsbadet i närheten. Dessutom har du gångavstånd till Medborgarplatsen, Mariatorget, SoFo och Södra Station och bara ett par steg till de generösa kommunikationerna vid Skanstull.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Götgatan 96, 5 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
BOCANDER & CRONVALL 1932
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
82 m²
Avgift:
2 502 kr inkl värme, VA, Bredband & balkongavgift

Allmänt om fastigheten

El:
2 934 kr/år
Försäkring:
2 649 kr/år
Total driftskostnad:
5 583 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Halvmilen 2 stod klar år 1935 och har sedan dess stoltserat med sin vackra och typiska funkislook. Slätputsad och ljus fasad, generösa burspråk och balkonger ger detta hus fin karaktär. Den höga bottenvåningen gör dessutom att bostadsvåningarna nästa tycks sväva högt där uppe. Huset uppfördes av byggmästaren C A Kihlgren för egen räkning och för ritningarna stod arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall. Båda arbetade på Hagström och Ekmans kontor, vilket de senare övertog och blev en av sin tids mest anlitade arkitektbyråer. I slutet av 1990-talet renoverades fasaden på Halvmilen 2, då ursprungliga fönster och balkonger bevarades på ett bra sätt. 2003 var det dags för stambyte och 2013-2014 monterades balkonger mot gården. Huset har en mysig innergård med odlingslådor, grill och gunga. I huset finns också hiss, tvättstuga, grovsoprum och cykel-/barnvagnsförvaring. Styrelsen är proffsig, håller ordning och reda och föreningen är välskött. Här bor du dessutom med en bra avgift.

Närområdet

Centralare och bättre än så här blir det inte på Söder. Här bor du längs Stockholms mest populära stråk, med folkmyller, storstadspuls, nöjen och all tänkbar service direkt utanför porten. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Södra Station och flera parker i området. Eriksdalsbadet med utomhusbad om sommaren är särskilt härligt att ha i kvarteren. Hela Söder ligger för dina fötter och i ditt nya område finns även flera trevliga kvarterskrogar, till exempel hittar du Stockholms bästa food court Teatern i köpcentret Ringen. Där har du även ditt postombud (öppet till 23), stor matbutik, systembolag och alla annan service du behöver. I huset ligger också den anrika och personliga fiskaffären Göta Fisk, som funnits med sedan husets första dagar. Dessutom bor du nära klassiska Gunnarssons konditori. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull, men du kan också gå några steg extra till Medborgarplatsen. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda. Även buss 3 och 4 finns i närheten och går längs Ringvägen. I närheten finns också ett parkeringsgarage.

Allmänt

Detta hem svävar högt över Götgatan och har en storslagen utsikt längs Gotlandsgatan åt ena hållet och mot den lummiga och lugna innergården åt det andra. Notera alla fina funkisdetaljer, som speglade dörrar, serveringsskåp, spröjsad glasdörr, fiskbensparkett i ek, furutiljor, inbyggda garderober, spanjoletter och fönsterbänkar i sten. De uppdaterade vägguttagen och strömbrytarna är dessutom utvalda med omsorg och kommer från Byggfabriken. Här bor du nästan helt utan insyn, särskilt om sommaren. Balkongen, som installerades 2013, vetter mot väster och under den varma säsongen sitter du här i grönskan och njuter. Det vackra djupblå köket snickrades på plats år 2015 och har en design som förför. Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning, men ändå med tydlig avgränsning, vilket gör detta till ett hem optimerat för umgänge med familj och vänner. Här finns två bra, tysta och vilsamma sovrum mot gården. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Förföriskt djupt blått, coolt, modernt och platsbyggt. Det här är ett kök att älska. Det är också praktiskt med extra djupa skåp, byggt ända upp till tak och snickrat av blå valchromat år 2015. Bänktopp och stänkskydd i vacker kalksten, Azul, som är en fin blinkning till tiden då huset byggdes. Till detta vita väggar och fiskbensparkett i ek. Här finns bra plats för matbord för 4-6 personer och all maskinell utrustning du behöver: induktionshäll (Smeg), spis (Smeg), lådkyl (Liebherr), kyl/frys (Ikea), diskmaskin (Ikea) och en lyxig och effektiv köksfläkt (Fjäråskupan). Dessutom bra förvaring i ett skafferi och en extra kyl/frys i ena änden av köket.

Vardagsrum

Rymligt rum med vackert ljus från det generösa treluftsfönstret, som nästa täcker hela ytterväggen och som dessutom har kvar de vackra originalspanjoletterna. Från fönstret har du en storslagen utsikt längs Gotlandsgatan. Här ryms soffgrupp, bokhyllor, förvaringsmöbler och en arbetsplats eller liknande. Köket ligger i anslutning till vardagsrummet, vilket gör detta till lägenhetens nav och sociala centrum. Fiskbensparkett i ek på golvet och till detta ljusa väggar.

Sovrum 1, barnrum

Rart barnrum i vitt med mattlackerade furutiljor i original, som bidrar med en mysig atmosfär. Fint ljus från tvåluftsfönstret med originalspanjolett och fönsterbänk av sten. Från fönstret har du utsikt över lugn och lummig innergård. Till detta rum hör ett vackert serveringsskåp i original som ligger i passagen mellan detta rum och köket. Här får plats mycket! Notera också den vackra speglade dörren i original.

Sovrum 2, master bedroom

Rymligt och vilsamt sovrum som vetter mot lummig och tyst innergård. Fint ljusflöde från den glasade dubbeldörren som leder till balkongen med plats för ett kaféset och blomster. Rummet ligger dessutom ostört i lägenheten innanför en liten passage med två generösa inbyggda garderober. I rummet finns ytterligare inbyggd förvaring i funkisanda. Den vackra dörren ut mot köket är i original med spröjs och frostade rutor. Här finns gott om plats för stor dubbelsäng, sängbord, förvaringsmöbler och en kontorsplats. Ljusa väggar och till detta matchar fiskbensparkett i ek fint.

Badrum

Fräscht och bra badrum med dusch och kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Electrolux (2015). På väggarna helkaklat i klassiskt vitt 15x15-kakel med dekorrand i mörkblått. På golvet grå klinkers. Bra förvaring tack vare två badrumsskåp.

Hall

Precis innanför ytterdörren finns en bra plats för hatthylla och avhängning. Längre in vidgar sig hallen och erbjuder en rymlig alkov för ytterligare avhängning och förvaring eller sittplats för den som önskar. Förvaringsskåpen i alkoven är i original. Dessutom ryms en barnvagn tack vare att hallen är så lång. Vita väggar och till detta fiskbensparkett i ek. Här bor du tryggt innanför en säkerhetsdörr som även den plockat upp funkisstilen.

Brf Halvmilen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Halvmilen 2 som är bebyggd med två flerbostadshus. Föreningen upplåter 50 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 10 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1932-35.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Hansson & Hööglund.

Renovering

2016 Installation av fiber LAN. 2014 Stamspolning, godkänd radonmätning, byte av elcentral i undercentral och tvättstuga. 2010 Målning av samtliga fönster utvändigt. 2006 Tak åtgärdat. 2005 Byte av uppvärmningssystem, renovering av tvättstugan. 2003 Stambyte i kök samt badrum/WC, byte av elstigar. 2002 Fasad mot gatan åtgärdad. Se årsredovisningen för mer information om utförda renoveringar.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2005 och 2021. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet. Planerat underhåll för 2017 är renovering av fönster och balkonger.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening men befinner sig nära 60/40% regeln för äkta/oäkta förening, styrelsen arbetar för närvarande med att säkerställa föreningens skattemässiga status som äkta bostadsrättsförening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 25,3 Mkr, vilket ger cirka 9 132 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 407 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner (varav en för spontantvätt), en torktumlare och två torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler. Det finns två cykelrum.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband via Bahnhof och kabel-TV via Comhem.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-09-13. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.