Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 52
THEODOR KELLGREN 1932
Södermalm - Hornstull
HÖGST UPP MED SOLIG SYDVÄST BALKONG OCH SJÖUTSIKT
TEXT: OLDENBURG STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Högst upp i huset, med balkong i bästa solläge och magisk utsikt över takåsar och vatten, finns nu en perfekt liten etta som andas 20-tal. Trots att bostaden byggdes 1932 valde man att bygga i den "gamla" stilen från 20-talet. För sina 25 kvadratmeter är denna lilla dröm med vackra snickerier och generös takhöjd otroligt välplanerad och rymlig. Och balkongen - och utsikten. Över takåsarna, vackra Högalidskyrkan, lummiga träd och till och med en del av Riddarfjärden. Med bästa solläge, i väster, njuter du av strålarna från lunch till solnedgång. Om din nästa adress blir i den här väldisponerade och varsamt nyrenoverade bostaden - så blir den på en av söders mest attraktiva adresser. Välkommen in.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
THEODOR KELLGREN 1932
Våning:
3 av 3
Rum:
1 rum
Area:
25 m²
Avgift:
1 560 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
3 100 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 600 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
5 600 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Föreningen och huset

Här bor du i en välskott förening med flera väl omhändertagna gemensamhetsutrymmen. En mysig och lummig innergård, bjuder in till härliga kvällar med dina nära och kära. Här finns både bord och stolar samt grillmöjligheter. Medlemmarna disponerar tillammans tre nyrenoverade, stora tvättstugor, med bland annat torktumlare, stora torkskåp och mangel, samt en grovtvättstuga. Det finns också en lokal att hyra och cykelrum samt miljöstation. Till bostaden hör ett vindsförråd.

Historik

Vid sin död 1903 testamenterade den förmögne filantropen Wilhelm Govenius 850 000 kronor till en stiftelse som fick namnet Wilhelm Govenii Minne. Dess uppgift var att "uppföra sunda och tjänliga byggnader, hvilka på billiga villkor skola uthyras till bostäder åt välfrejdade, för arbetsamhet och ordentlighet kända obemedlade personer med hemortsrätt i Stockholm och tillhörande arbetarklassen, med företräde för de mest behövande och därmed i främsta rummet änkor med deras barn". Det första huset låg i kvarteret Piskan på Södermalm och det stod klart 1907. Gnejsen 2 kom, 1932, att bli en av dessa fastigheter.

Området

Lundagatan och Skinnarviksberget är en riktig oas i centrala Stockholm. Här är det nära till naturen och samtidigt nära pulsen i Hornstull och på Mariatorget. Gnejsens vackra bostadshus ligger pampigt strax ovan Lundagatan och trappan upp till gården är en sevärdhet i sig. Det är nästan som att komma till en herrgård med huvudbyggnad och två flyglar. Adressen är en av Södermalms mest attraktiva, och det kanske inte är så konstigt med tanke på dess avskildhet och magnifika utsikt över Riddarfjärden och centrala Stockholm.

Vardagsrum

Varmt välkommen in i vardagsrummet. Här strömmar eftermiddagssolen in från balkongen. Förmodligen vill du öppna dörrparet och kliva ut direkt. Högst upp i huset, bjuder denna balkong på utsikt över takåsarna och Högalidskyrkan. Till höger mer än glimtar du Riddarfjärden. Med sitt perfekta solläge, i väster, tar du med fördel med dig eftermiddagsdrinken ut och ser solen gå ner. Vita väggar och vita, snidade originalsnickerier så som dörr- och golvlister, möter snyggt det vackra trägolvet i detta ljusa vardagsrum med generös takhöjd. En praktisk sovalkov gör att rummet får yta över till såväl en liten matplats som en hörna med både soffa och bord. Här finns ytterligare en garderob bakom en vacker dörr med speglar. Dessa vackra originallösningar är inte bara ljuvliga att se på, de skapar också gott om förvaringsmöjligheter till den här lilla pärlan.

Kök

Det här är ett litet kök, i en liten lägenhet. Men precis som den övriga bostaden helt perfekt. Här finns allt du behöver. En ny kyl med frysfack, fläkt, spis med två plattor och ugn samt diskho och en liten arbetsyta. Vita väggar, vitt kakel, vita släta luckor, svart bänkskiva och schackrutigt golv. Diskreta färgval som går att matcha med så gott som allt. Och här - ett sött litet originalfönster, med nisch och ett massivt stenbräde, ger köket en hel del naturligt ljus. Vem blir inte glad av såna här små, men helt underbara detaljer? Dekorera med en krydda och ditt vackraste porslin för att markera nischen ännu mer.

Sovrum/Sovalkov

I sovalkoven platsbygges 2011 en 120-säng med praktisk förvaring i form av nio rymliga lådor. Väggarna är målade i vitt men bryts stilfullt av med en fondtapet, i design Herbarium av Stig Lindberg, från Boråstapeters kollektion Scandinavium. Öppna balkongen och ta med dig morgonkaffet till sängen. Härifrån blickar du rofyllt ut över takåsarna och himlen. Varför så bråttom upp?

Hall

När du kommer in i bostaden möts du av en välkomnande hall. Tack vare den öppna planlösningen mot vardagsrummet får hallen rikligt med ljus från balkongens dörrpar. På golvet ligger ett vackert trägolv, sannolikt original från byggåret. De vitmålade väggarna och den generösa takhöjden skapar en känsla av rymd. Två vita hyllor finns monterade på väggen, perfekt för skor, och ovanför tre hattkrokar - en riktig stilklassiker som varit omåttligt populär sedan 20-talet. Bakom en vitmålad originaldörr, med speglar, gömmer sig en rymlig garderob. Djupet och takhöjden skapar rikligt med förvaring och avhängning. Kring 2010 installerades säkerhetsdörrar i fastigheten, självklart såg man till att de fick rätt utseende för att efterlikna originaldörrarna.

Badrum

Från hallen når du, via en originaldörr med speglar, det helt nyrenoverade badrummet. Och det märks att man lagt många timmar på att få det perfekt. Här möts det moderna med det klassiska. En dusch, med vattenfall, samt handdukstork och rymlig kommod under handfatet - möter väggarnas vita, fasat kakel i snygg kontrast till det svarta hexagonkaklet på golvet. Ovanför handfatet sitter, i stil med golvet, en hexagonformad spegel. Dessa diskreta, men mycket klassiska, färg- och materialval skapar en perfekt grund för ditt drömbadrum.

Brf Gnejsen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Gnejsen 2 och Gnejsen 6, totalt tre hus, med 167 lägenheter, 18 lokaler, lager och verkstad. 157 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 10 lägenheter samt lokalerna hyrs ut. Den totala boytan är 6 535 kvm och den totala lokalytan är 562,2 kvm. Husen ritades av arkitekt Theodor Kellgren och uppfördes 1931/1936.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna 2003.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

MBF sköter den ekonomiska och administrativa förvaltningen och Cityförvaltning ansvarar för fastighetsskötseln.

Renovering

2000-2002 Stambyte och totalrenovering av fastigheterna. Underhåll de senaste åren: Fönstermålning, stamspolning, värmestammar (nya ventiler, asbestsanering i källare, injusteringar av radiatorer i lägenheter), värmekablar på taket (för att förhindra isbildning), trapphusrenovering, belysning i källare och trapphus, nya tvättmaskiner.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 30,9 Mkr, vilket ger cirka 4 728 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 586 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos If Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har haft städdagar de senaste vårarna.

Tvättstuga

Det finns en vanlig tvättstuga i varje hus samt en grovtvättstuga i hus 50-52. Tvättstugorna har två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelrum, barnvagnsrum och en miljöstation för torra grovsopor från hushållet. Cykelställ finns på gården och bakom huset 50-52. På gården finns det en särskild plats för grillning. Föreningen har ett hobbyrum men även en liten lokal för ca 45 personer som kan användas för mindre fester och sammankomster.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband genom Ownit 100 kronors tillägg per månad (läggs på avgiften från och med juli).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här