Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 52, 3 tr
THEODOR KELLGREN 1932
Södermalm - Hornstull
HÖGST UPP MED SOLIG SYDVÄST BALKONG OCH SJÖUTSIKT
TEXT: OLDENBURG STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Högst upp i huset, med balkong i bästa solläge och magisk utsikt över takåsar och vatten, finns nu en perfekt liten etta som andas 20-tal. Trots att bostaden byggdes 1932 valde man att bygga i den "gamla" stilen från 20-talet. För sina 25 kvadratmeter är denna lilla dröm med vackra snickerier och generös takhöjd otroligt välplanerad och rymlig. Och balkongen - och utsikten. Över takåsarna, vackra Högalidskyrkan, lummiga träd och till och med en del av Riddarfjärden. Med bästa solläge, i väster, njuter du av strålarna från lunch till solnedgång. Om din nästa adress blir i den här väldisponerade och varsamt nyrenoverade bostaden - så blir den på en av söders mest attraktiva adresser. Välkommen in.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
THEODOR KELLGREN 1932
Våning:
3 av 3
Rum:
1 rum
Area:
25 m²
Avgift:
1 560 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
3 100 000 kr utgångspris

Föreningen och huset


Här bor du i en välskott förening med flera väl omhändertagna gemensamhetsutrymmen. En mysig och lummig innergård, bjuder in till härliga kvällar med dina nära och kära. Här finns både bord och stolar samt grillmöjligheter.
Medlemmarna disponerar tillammans tre nyrenoverade, stora tvättstugor, med bland annat torktumlare, stora torkskåp och mangel, samt en grovtvättstuga. Det finns också en lokal att hyra och cykelrum samt miljöstation. Till bostaden hör ett vindsförråd.Historik


Vid sin död 1903 testamenterade den förmögne filantropen Wilhelm Govenius 850 000 kronor till en stiftelse som fick namnet Wilhelm Govenii Minne. Dess uppgift var att "uppföra sunda och tjänliga byggnader, hvilka på billiga villkor skola uthyras till bostäder åt välfrejdade, för arbetsamhet och ordentlighet kända obemedlade personer med hemortsrätt i Stockholm och tillhörande arbetarklassen, med företräde för de mest behövande och därmed i främsta rummet änkor med deras barn". Det första huset låg i kvarteret Piskan på Södermalm och det stod klart 1907. Gnejsen 2 kom, 1932, att bli en av dessa fastigheter.


Området


Lundagatan och Skinnarviksberget är en riktig oas i centrala Stockholm. Här är det nära till naturen och samtidigt nära pulsen i Hornstull och på Mariatorget. Gnejsens vackra bostadshus ligger pampigt strax ovan Lundagatan och trappan upp till gården är en sevärdhet i sig. Det är nästan som att komma till en herrgård med huvudbyggnad och två flyglar. Adressen är en av Södermalms mest attraktiva, och det kanske inte är så konstigt med tanke på dess avskildhet och magnifika utsikt över Riddarfjärden och centrala Stockholm.

Vardagsrum


Varmt välkommen in i vardagsrummet. Här strömmar eftermiddagssolen in från balkongen. Förmodligen vill du öppna dörrparet och kliva ut direkt. Högst upp i huset, bjuder denna balkong på utsikt över takåsarna och Högalidskyrkan. Till höger mer än glimtar du Riddarfjärden. Med sitt perfekta solläge, i väster, tar du med fördel med dig eftermiddagsdrinken ut och ser solen gå ner.

Vita väggar och vita, snidade originalsnickerier så som dörr- och golvlister, möter snyggt det vackra trägolvet i detta ljusa vardagsrum med generös takhöjd. En praktisk sovalkov gör att rummet får yta över till såväl en liten matplats som en hörna med både soffa och bord. Här finns ytterligare en garderob bakom en vacker dörr med speglar. Dessa vackra originallösningar är inte bara ljuvliga att se på, de skapar också gott om förvaringsmöjligheter till den här lilla pärlan.

Kök


Det här är ett litet kök, i en liten lägenhet. Men precis som den övriga bostaden helt perfekt. Här finns allt du behöver. En ny kyl med frysfack, fläkt, spis med två plattor och ugn samt diskho och en liten arbetsyta. Vita väggar, vitt kakel, vita släta luckor, svart bänkskiva och schackrutigt golv. Diskreta färgval som går att matcha med så gott som allt. Och här - ett sött litet originalfönster, med nisch och ett massivt stenbräde, ger köket en hel del naturligt ljus. Vem blir inte glad av såna här små, men helt underbara detaljer? Dekorera med en krydda och ditt vackraste porslin för att markera nischen ännu mer.

Sovrum/Sovalkov


I sovalkoven platsbygges 2011 en 120-säng med praktisk förvaring i form av nio rymliga lådor. Väggarna är målade i vitt men bryts stilfullt av med en fondtapet, i design Herbarium av Stig Lindberg, från Boråstapeters kollektion Scandinavium. Öppna balkongen och ta med dig morgonkaffet till sängen. Härifrån blickar du rofyllt ut över takåsarna och himlen. Varför så bråttom upp?

Hall


När du kommer in i bostaden möts du av en välkomnande hall. Tack vare den öppna planlösningen mot vardagsrummet får hallen rikligt med ljus från balkongens dörrpar. På golvet ligger ett vackert trägolv, sannolikt original från byggåret. De vitmålade väggarna och den generösa takhöjden skapar en känsla av rymd. Två vita hyllor finns monterade på väggen, perfekt för skor, och ovanför tre hattkrokar - en riktig stilklassiker som varit omåttligt populär sedan 20-talet. Bakom en vitmålad originaldörr, med speglar, gömmer sig en rymlig garderob. Djupet och takhöjden skapar rikligt med förvaring och avhängning. Kring 2010 installerades säkerhetsdörrar i fastigheten, självklart såg man till att de fick rätt utseende för att efterlikna originaldörrarna.

Badrum


Från hallen når du, via en originaldörr med speglar, det helt nyrenoverade badrummet. Och det märks att man lagt många timmar på att få det perfekt. Här möts det moderna med det klassiska. En dusch, med vattenfall, samt handdukstork och rymlig kommod under handfatet - möter väggarnas vita, fasat kakel i snygg kontrast till det svarta hexagonkaklet på golvet. Ovanför handfatet sitter, i stil med golvet, en hexagonformad spegel. Dessa diskreta, men mycket klassiska, färg- och materialval skapar en perfekt grund för ditt drömbadrum.

Brf Gnejsen 2

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Gnejsen 2 och Gnejsen 6, totalt tre hus, med 167 lägenheter, 18 lokaler, lager och verkstad. 157 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 10 lägenheter samt lokalerna hyrs ut. Den totala boytan är 6 535 kvm och den totala lokalytan är 562,2 kvm. Husen ritades av arkitekt Theodor Kellgren och uppfördes 1931/1936.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheterna 2003.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


MBF sköter den ekonomiska och administrativa förvaltningen och Cityförvaltning ansvarar för fastighetsskötseln.

Renovering


2000-2002 Stambyte och totalrenovering av fastigheterna. Underhåll de senaste åren: Fönstermålning, stamspolning, värmestammar (nya ventiler, asbestsanering i källare, injusteringar av radiatorer i lägenheter), värmekablar på taket (för att förhindra isbildning), trapphusrenovering, belysning i källare och trapphus, nya tvättmaskiner.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 30,9 Mkr, vilket ger cirka 4 728 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 586 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften i dagsläget.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos If Skadeförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har haft städdagar de senaste vårarna.

Tvättstuga


Det finns en vanlig tvättstuga i varje hus samt en grovtvättstuga i hus 50-52. Tvättstugorna har två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Det finns cykelrum, barnvagnsrum och en miljöstation för torra grovsopor från hushållet. Cykelställ finns på gården och bakom huset 50-52. På gården finns det en särskild plats för grillning. Föreningen har en liten lokal för ca 45 personer som kan användas för mindre fester och sammankomster.

Bredband och Kabel-TV:


Bredband genom Ownit 100 kronors tillägg per månad (läggs på avgiften från och med juli).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-07-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
THEODOR KELLGREN 1932
Energideklaration
Utförd 2008-04-08
Energiförbrukning
158 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5600 kr/år
  El
2600 kr/år
  Försäkring
3000 kr/år
  Beräknat antal pers
1

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här