Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hökens gata 9, nb+1 tr
L. HDR 1858
Södermalm
FYRA RUM I ETAGE MED KAKELUGN OCH BALKONG I VÄST
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD

Unik etagelägenhet om fyra rum och kök på attraktiv adress. Balkong med kvällssol, kakelugn, öppen spis, många vackra originaldetaljer från byggåret 1858 och ett kök som taget ur ett inredningsmagasin - en bostad för den kräsne. Alla rum har vackra bevarade detaljer i originalutförande och vetter mot en lugn innergård. Hela bostaden genomgick 2013 smakfulla totalrenoveringar i form av ommålning, elbyte, golvslipning samt kök- och badrumsrenovering. En vacker trapp i vitmålad trä binder de två våningarna samman mellan köket och vardagsrummet. Och planlösningen är perfekt. Välkommen till en riktig söderpärla.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
L. HDR 1858
Rum:
4 rum och kök
Area:
82 m²
Avgift:
5 143 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
7 800 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Urvädersklippan Större 7 är byggd på tomten där det ursprungligen stod ett gammalt hus med anor från 1700-talet och som förstördes i den stora eldsvådan vid Mosebacke i augusti 1857. Murargesällen C J Sandgren som förvärvade fastigheten 1857 satte fastigheten i stånd med hjälp av ritningar av arkitekt L Hdr. Källaren hade klarat sig och ovanpå den restes det nya huset. En hel del byggnadsdetaljer kunde återanvändas från det gamla huset, bland annat järndörrar och en hel del beslag. Den nuvarande byggnaden stod klar 1858. 1876 tillkom den översta våningen. Förutom gathus och gårdsflygel fanns också en tvåvåningsbyggnad som innehöll ett snickeri. Denna byggnad revs troligtvis i samband med ombyggnaden i början av 1980-talet.

Övre plan


Kök


Välkommen in i det vackert renoverade köket. Trendigt gråmålade väggar möter en vit köksinteriör med ett klassiskt utseende med bland annat skåpluckor med speglar och vitrindörrar. Helt stilsäkert har man valt en ugn i vitt som smälter in med den övriga interiören. Vitvaror såsom ugn, en integrerad spishäll, micro samt kyl och frys. Bänkskivorna i solid ek och diskhon i vitt porslin passar utmärkt med det vackra furugolvet och de höga vita socklarna från byggåret. Köket renoverades 2013 och samtidigt slipades och lutades alla golv i bostaden och allt målades om. Material och interiör är noga utvalt för att matcha bostadens originaldetaljer och allmänt höga standard. Bland annat valdes ett lyxigt kakel, i italiensk design, som med sin vackra struktur nästintill kan beskrivas som ögongodis för den inredningsintresserade.
Här finner du bostadens vita kakelugn med synnerligen vackra detaljer. Ett par originalfönster, med spröjs och djup nisch med speglar, skänker köket rikligt med naturligt ljus och en härlig utsikt mot innergården. Härifrån når du, via ett dörrpar, balkongen med eftermiddags- och kvällssol. Denna rymliga balkong blir en naturlig del av köket under vår- och sommarhalvåret.

Sovrum 1


Välkommen in i det stora sovrummet på övre plan. Precis intill köket och med en vacker spegeldörr och en djup dörrnisch i original, som skiljer rummen åt garanteras du lugn och ro och en god natts sömn. Med sitt perfekta läge mot den lugna innergården bjuder rummet på gott om naturligt ljus från det vackra fönsterparet med spröjs. Här finner du de djupa originalnischerna med speglar och ett vackert elementskydd som för övrigt finns i hela lägenheten.
Väggarna pryds av en grå färg, som återfinns i flera av bostadens rum. Den här gången i en mörkare nyans som lyfter fram alla originalsnickerier i vitt ytterligare. En inbyggd garderobsvägg, med hyllor och upphängningssystem, löper längs ena väggen och på golvet ligger det fina furugolvet. Rummet rymmer en dubbelsäng och sängbord.

Sovrum 2


Från hallen når du ett sovrum med plats för både en säng, sängbord och förvaringsmöbel. Vitmålade väggar och en ekparkett gör detta rum både ljust och inbjudande. Ett fönster, med spröjs och nisch, vetter mot den andra innergården i öst och skänker rummet extra ljus. Passar som barn- eller ungdomsrum såväl som gästrum eller hemmakontor.

Hall/Entré


Hallen som är belägen på det övre planet gränsar till kök såväl som det mindre sovrummet. På golvet ligger en praktisk grå klinker och väggarna är målade i grått vilket framhäver de vita snickerierna. Innanför ytterdörren finns en säkerhetsgrind i sann sekelskiftesanda.

Nedre plan


Vardagsrum


På plan ett välkomnas du in i ett vardagsrum med wow-faktor. Här slåss originaldetaljerna om uppmärksamheten. Höga socklar, vackert snidade dörrfoder och dörrnischer samt djupa nischer med speglar i de två stora fönstren mot innergården. Även här har man valt att måla väggarna i den snygga och trendiga grå färgen som skapar en vacker kontrast till de vita snickerierna. Här ligger det slipade och lutade plankgolvet som återfinns i de flesta av bostadens rum. I ena hörnet finner du den öppna spisen i vitmålad tegel.

Bibliotek/Sovrum 3


På nedre plan ligger, vad som idag disponeras som bibliotek. Längs ena väggen stoltserar en helt unik platsbyggd bokhylla. För den som önskar ytterligare ett sovrum går det utmärkt att göra om rummet till det. Precis som i de andra rummen vetter ett vackert fönster mot den tysta innergården. Den djupa nischen gör det möjligt att använda fönstret som en mysig sittplats med utsikt över innergården. Ovanpå vitlutat furugolv ligger en beige heltäckningsmatta och väggarna är målade i mörkgrått. Alla vackra originalsnickerier är målade i vitt. Här finns gott om plats för en dubbelsäng och sängbord. Rummet gränsar till vardagsrummet och skiljs åt med en djup dörrnisch.

Arbetsrum/hall


Från vardagsrummet når du vad som tidigare var en entré i bottenplanet men som nu används som arbetsdel. Det är från detta rum du når badrummet.

Badrum


Badrummet går i en grå färgskala vilket passar väldigt bra in med bostadens övriga färgval. Badrummet genomgick 2013 en totalrenovering och fick då bland annat ett lyxigt italienskt kakel med skifferkänsla i grått som pryder stora delar av väggarna. I duschen har man valt att stilfullt bryta av med ett slätt grått kakel och på golvet ligger en svart klinker. Badrummet har både golvvärme och handdukstork och rymmer en tvättmaskin samt torktumlare av märket Siemens. Gott om förvaring finns i form av dels ett stort spegelskåp ovanför det breda handfatet, och dels två rymliga lådor i kommoden med front i vacker träimitation.

Balkong


Bostadens trevliga och rymliga balkong nås från köket via ett vackert dörrpar med stora fönster med spröjs. Här ryms både bord och stolar. Balkongen, som blir en naturlig förlängning av köket, bjuder på härlig eftermiddags- och kvällssol och här blickar du ut över den tysta innergården och det gamla stallet.

Brf Höken 9

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen Höken 9 (org. nr 716418-0239) äger fastigheten Urvädersklippan Större 7 med ett flerbostadshus. Huset är uppfört 1858 och föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger fastigheten sedan 1986.

Mark


Då föreningen äger sin egen mark påverkas man ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB medan den tekniska förvaltningen ombesörjs av föreningen.

Renoveringar


2016: Nytt låssystem. Lokal renovering av värmesystemet.
2015: Målning av fönster mot Hökens gata. Renovering av gården. Underhåll av ventilation och rökkanaler.
2014: Byte till belysning med rörelsesensor samt målning av trapphus och entréhall. Hissrenovering. Värmejustering. Obligatorisk ventilationskontroll. Spolning av rörstammar.
2013: Målning av tak och målning av fönster (gårdssidan). Nya sopkärl. Komplettering av betonggolv, murning av sockel. Renovering av avloppsrör i källaren. Ny torktumlare.
2011: Utbyte av fjärrvärme.
2010: Tätning av takkåpa, murarbete mot granngården.
2009: Automatisering av ytterdörrar. Nya balkonger mot gården (2006 - 2009).
2008: Tvättstuga, reparation av maskinpark. Målning och reparation av fönsterkarmar mot gatan.
2007: Anpassning av ventilationen.
1986: Stambyte.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till år 2040.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 4,4 mkr. I kassan finns cirka 190 tkr och årliga intäkter uppgår till cirka 780 tkr. De långfristiga skulderna per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.700 kr/kvm vilket är att anse som genomsnittligt i Stockholm.

Avgifter


Inga planerade eller beslutade avgiftshöjningar i dagsläget. I samband med förvärv betalar köparen en överlåtelseavgift om 1.120 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift på 448 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Medlem ska ha goda skäl för sin uthyrning. Uthyrning av typen Airbnb tillåts inte av föreningen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners, i försäkringen ingår gemensamt bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar


Trappstädningen ombesörjs av en städfirma, så detta behöver de boende inte sköta själva. Till våren hålls en sedvanlig städdag med grillning, strax efter att föreningens årsstämma hållits.

Tvättstuga


Föreningens tvättstuga är belägen i gårdshuset. Där finner du två tvättmaskiner samt torktumlare, torkskåp, strykbräda och mangel.

Gemensamma utrymmen


Till de gemensamma utrymmena hör den fina innergården med sittgrupper, matbord och grillar. I gårdshuset finns tvättstuga, cykelrum och förrådsutrymmen.

Sophantering


Mat- och hushållsavfall slängs på innergården i behållare. Allt annat källsorteras på egen hand, återvinningsstationer finns ett par kvarter bort.

Bredband och TV


Bredband och kabel-tv levereras av Com Hem genom ett gruppavtal. Abonnemangsavgiften för Com Hem är 270 kr/mån och debiteras separat utöver månadsavgiften.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 3 - 4 kvadratmeter.

Juridisk person


Juridisk person godtas ej.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
L. HDR 1858
Energiklass
None

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3900 kr/år
  El
2400 kr/år
  Försäkring
1500 kr/år
  Beräknat antal pers
2