Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Öregrundsgatan 6
STURE FRÖLÉN 1942
Gärdet
FUNKISTVÅ MED UTMÄRKT PLANLÖSNING OCH BALKONG
FOTO: NICOLAS VIA 1ST STREET STOCKHOLM STYLING: COPPARSTAD TEXT: OLDENBURG

En välplanerad funkistvåa med balkong, gemensam takterass och många vackra originaldetaljer bevarade. De stora fönstren, med fri utsikt, ger en luftig känsla och rikligt med naturligt ljus. Här finns allt på liten yta. Ett ordentligt sovrum, fräscht badrum med badkar, smakfullt renoverat kök som har plats för matbord och arbetsyta, rymligt vardagsrum i hjärtat av bostaden och med stora vackra originalfönster, som släpper in rikligt med naturligt ljus, samt en balkong med höga lövträd utanför. Till huset hör en blomstrande gård med generösa gräsytor och grillmöjligheter. Här bor du nära stadens puls såväl som vackra naturområden.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
STURE FRÖLÉN 1942
Våning:
2 av 8, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
44 m²
Avgift:
2 501 kr inkl värme, VA
Pris:
3 450 000 kr utgångspris

Huset och föreningenFöreningen äger en stor tomt, med gräsytor, som omges av en syrenhäck. Här finns både äppel- och päronträd och just nu blommar Rhododendron i vackert violett. Under våren lyser rabatterna upp av tulpaner och liljor och runt huset växer gamla höga lövträd. Tack vare den breda mixen av medlemmar, vad gäller allt från ålder till familjekonstellationer, så finns det alltid någon som ger lite extra kärlek till trädgården - och det är förmodligen därför det här är en av de finaste gårdarna i området.

Om du hellre är sugen på takhäng behöver du inte åka långt, det räcker att du tar hissen upp till åttonde våningen för att komma till den gemensamma takterassen med utsikt över Värtan och Lidingö. Här uppe finns både grill och utemöbler så att du och dina nära och kära kan avnjuta middagar och sommardrinkar med en utsikt utöver det vanliga.

På husets källarplan har du tillgång till ett litet gym med löpband, en nyrenoverad bastu och en samlingslokal som går att hyra för såväl fest som övernattning. I tvättstugan finns två tvättmaskiner och ett stort torkrum. Och i entréplan hittar du cykel- och barnvagnsförråd. Huset har både vinds- och källarförråd. Till bostaden hör ett källarförråd på bottenvåningen om ca 3-4 kvm samt ett matförråd.

Närområdet


Här bor du i ett fint område och endast en halvtimmes promenad till Stureplan. Gå en kvart åt andra hållet så står du, i motsats till pulsen på Stureplan, bland hästhagarna på Gärdet. Gärdet är som en småstad i staden. När du kliver av bussen här har du, efter bara tio minuters resa från city, lämnat larmet bakom dig och trafikbruset byts ut mot fågelsång.

Här erbjuds du vackra utomhusmiljöer att motionera i. Simma några längder, samtidigt som du ser solen gå ner över Gärdet, på Kampementsbadet. Och runt stadens kanske vackraste naturområde, Djurgården, hittar du löp- och promenadvägar med det lilla extra. På vintern finns längdskidspår på Gärdet och vill du åka skridskor ligger Östermalms IP på promenadavstånd.
De senaste åren har mysiga kvarterskrogar så som Phil's Burger och Funkalistic dykt upp i området. Och hamnområdet i Värtan kommer de närmaste åren att genomgå en förvandling med uppförandet av bostäder och arbetsplatser, samt bad- och promenadstråk längs kajerna. Hit kommer det gå spårvagn.

Endast en minut från huset hittar du busshållplatsen för linje 1. Och på fyra minuters gångavstånd finns tunnelbanestationen Gärdet. Vill du åka lite längre har du färjan, endast tio minuters promenad bort, som tar dig över till Helsingfors. Om du har egen bil och vill hyra garage- eller parkeringsplats kan du göra det av Stockholmshem tvärs över gatan. Men det går lika bra att parkera på gatan där det så gott som alltid finns plats.

KökVarmt välkommen in i detta nyrenoverade kök med vintage-tvist. Här finns plats för matlagning samt matplats vid det stora fönstret i originalutförande med fönsternisch och fönsterbräde i marmor.

Köket renoverades av fackman 2015 och då måttbeställdes, till befintliga stommar, de stilrena, vita köksluckorna från Mälarkök. Nya vackra bänkskivor av typen Virrvarr kombinerar det moderna med det tidstypiska funkisköket perfekt. Ett blankt, vitt kakel pryder väggarna vid arbetsytorna och övriga väggar är målade i en vacker ljusblå färg. På golvet ligger en ekparkett. Trots att det är ett modernt kök så går det bra ihop med den övriga bostaden med många bevarade detaljer från byggåret. I samband med renoveringen byttes också fläkt, spis samt kyl och frys ut. Idag finns en induktionshäll och en varmluftsugn av märket Electrolux och kyl och frys är av samma märke. Den inbyggda fläkten kommer från Gorenje. Köket har också en diskmaskin av märket Bosch.


SovrumI det här tysta sovrummet kommer du lätt till ro. Unna dig morgonkaffet i sängen och titta ut på de grönskande trädkronorna genom det stora vackra originalfönstret. Här hittar du, som i övriga rum, det vackra marmorbrädet i fönsternischen. Rummet har fått vita nymålade väggar och här finns gott om plats för både dubbelsäng och garderober. Mellan sovrummet och badrummet finns en stor inbyggd garderob.


VardagsrumÄven om bostaden i sin helhet är väl omhändertagen, smakfullt renoverad och har flera originaldetaljer bevarade så är det nog vardagsrummet som är höjdpunkten. Ett stort fönster med fri utsikt skänker rikligt med ljus till rummet. Intill fönstret är utgången till balkongen vilket ger rummet extra mycket naturligt ljus. Ljuset tillsammans med takhöjden om 2,7 m ger vardagsrummet en känsla av rymd och en fin atmosfär. På golvet ligger en vacker fiskbensparkett och alla snickerier, i original, är nymålade i vitt. Rummets väggar är också vitmålade. Vardagsrummet är bostadens naturliga kärna och härifrån når du alla rum inklusive badrummet.

BadrummetDet enkla men fräscha badrummet rymmer idag ett badkar. För den som hellre vill ha tvättmaskin i bostaden går det bra att ta bort badkaret och för att få plats med dusch och tvättmaskin. Väggarna är helkaklade i vitt och på golvet ligger vita klinkerplattor. Här finns också en handdukstork, ett handfat och två skåp, ett ovanför handfatet och ett ovanför toalettstolen. Ett enkelt men funktionellt och fräscht badrum helt enkelt.

HallDet mest iögonfallande med den här hallen är det fina marmorgolvet från byggåret. Denna vackra originaldetalj tillsammans övriga detaljer från byggåret, så som de vita snickerierna och de integrerade garderoberna skapar en klassisk känsla och för tankarna till det tidiga 40-talet. Väggarna som är målade i en ljus blågrå färg skapar en fin kontrast med både golvet och de vita detaljerna.


Balkong


Välkommen ut på den mysiga balkongen med vind- och insynsskydd samt plats för sittbänk, ett bord och stolar. Här har du fri utsikt och från de grönskande trädkronorna hör du koltrastarna sjunga ikapp under ljusa sommarkvällar.

Brf Oporto nr 3

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Oporto 3. På fastigheten finns ett bostadshus innehållande 42 lägenheter som upplåts med bostadsrätt. Den totala boytan uppgår till 2293 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes 1942.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1995.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Visma Services AB. Föreningen har fram till nu skött den tekniska förvaltningen själva men står just nu i dagarna i begrepp att handla upp en firma som sköter det åt dem.

Renovering


2014 Renovering av målningarna i entrén samt byte av frånluftsventiler/fläktdon i samtliga lägenheter. 2013 Ny fjärrvärmecentral. 2012 Stamspolning. 2011 Renovering av bastu och gemensam lokal. 2007 Rivning och nybyggnation av balkonger. 2006 Målning av entré och trapphus. 2005 Installation av säkerhetsdörrar. 2003 Isolerglas i samtliga lägenhetsfönster. 2000 Putsning av fasad. 1993 Byte av VA-stammar. 1990 Byte av elstigar. 1985 Renovering av tak och isolering av vind.

Kommande renoveringar


Hissen kommer att renoveras under vintern 2016 alternativt våren 2017. Investeringen kommer inte att medföra någon höjning av avgifterna.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7,4 Mkr, vilket ger cirka 3 244 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 654 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tar ut en avgift för detta.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Allians Försäkringsmäklare.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har höst- och vårstädning en söndag per säsong. Vid medverkan på städdagen återfår man årsavgiften på 1200 kr (debiteras 100 kr/mån) som tillkommer på månadsavgiften för städ av gård och trapphus.

Tvättstuga


Stor tvättstuga på entréplanet med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt torkrum och mangelrum.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en stor tomt med gräsytor där man kan grilla eller stretcha efter löppasset på Djurgården. Det finns rhododendron, blommor och en syrenhäck som omgärdar allt. Gamla höga lövträd runt huset. I husets källarplan finns tillgång till samlingslokal, bastu och motionsredskap. På plan 8 finns en solaltan med utsikt över Värtan och Lidingö, en fantastisk plats för att äta middag eller ta en drink en sommarkväll. Samtliga lokaler kan bokas av medlemmar genom listor tillgängliga i förrådslokalen på källarplan. Det finns barnvagnsrum och cykelförråd i entréplan. Huset har både vinds- och källarförråd. Till lägenheten hör ett förråd på bottenvåningen (ca 3-4 kvm) samt ett "matförråd" i källarplan.

Bredband och Kabel-TV:


Comhem (grundutbudet för kabel-tv ingår i avgiften). Fiberkabel finns också indraget genom AllTele.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-06-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
STURE FRÖLÉN 1942
Energideklaration
Utförd 2008-10-06
Energiklass
None
Energiförbrukning
195 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4400 kr/år
  El
2400 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Beräknat antal pers
3