Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 92
NILS R. HJORT 1936
Södermalm
VINDSVÅNING MED SOLIG TAKTERRASS OCH MAGISK UTSIKT
TEXT: OLDENBURG STYLING: COPPARSTAD FOTO:BOUKARI

Vindstvåa med perfekt planlösning och takterrass i sydväst. Ett tyst och avskilt sovrum som använts som såväl ateljé och som nu senast musikstudio till Sveriges musikelit. Takterass med utsikt över söders takåsar och ett badkar mot ett fönster - with a view! Denna arkitektritade vindsvåning har en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök samt den stora terrassen. Det här skapar en helt fantastisk bostad med stora sociala ytor. Ekparketten, som löper genom bostaden, behandlades i år med Osmo Snö hårdvaxolja och samtidigt målades alla väggar vita. De vita väggarna i sin tur skapar en fantastisk kontrast till de synliga takbjälkarna i originalutförande. På våning sju, utan grannar, bor du helt ostört och utan insyn. Det här är en bostad som rymmer både tvättstuga och förråd inne i bostaden så trots att den ligger på bästa adress, mitt i SoFo:s trendigaste kvarter, finns det ingen brådska att bege sig ut. Här finns anledning att stanna lite längre.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Åsögatan 92, vindsvåning
Område:
Södermalm
arkitekt:
NILS R. HJORT 1936
Våning:
7 av 7, hiss finns, Hiss till våning 6.
Rum:
2 rum och kök
Area:
68 m² + 6.6 m² biarea
Avgift:
3 418 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
3 500 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Föreningen

I källaren ligger föreningens tvättstuga och soprum. Parkering sker på gatan och boendetaxa tillämpas. Vill du hellre ha bilen i parkeringshus rekommenderas P-huset på Magnus Ladulåsgatan endast två minuter bort. Här finns privärda, gallerförsedda parkeringsplatser tillgängliga.

Området

Här bor du i ett litet funkisområde intill Rosenlundsparken. Mitt i söderpulsen men ändå, lugnt och avskilt. I porten bredvid hittar du Stockholms bästa vietnamesiska restaurang och bara inom 100 m avstånd fortsätter de asiatiska influenserna i form av några av de bästa Indiska restaurangerna i stan. Tröttnar du mot all förmodan på din makalösa takterass tar du bara med dig en god bok ut till parken och placerar dig i en av solstolarna under parasoll. Du bor mitt i söders shoppingmecka så gå i princip åt vilket håll du vill så finns det shopping för alla smaker. Du har t. ex Skrapan runt hörnet med bland annat R.O.O.M, Habitat och Akademibokhandeln till din service. Badsugen? Eriksdalsbadet ligger på gångavstånd och här kan du också ta en härlig promenad längst Årstaviken, och kanske lite grill till kvällen på Nyfiken Gul. Eller en drink. Möjligheterna är många när du bor på älskade Södermalm.

Kuriosa

1946 huserade Rydbergs Majonäsfabriks butik i bottenvåningen på denna fastighet.

Kök

Hela bostaden är ritad av arkitekt Caspar Lindberg och byggdes 2005. Kökets placering, i anslutning till vardagsrummet, vittnar om att en modern och praktisk planlösning funnits i åtanke när det ritades av en professionell hand. Ett platsbyggd kök från Hagakök med släta, vita luckor och ett vitt, rektangulärt kakel, som täcker kökets arbetsdel, kombineras mycket fint med bänkskivorna i mörk ek. Diskmaskin, kyl och frys är snyggt integrerade i skåpinteriören och varmluftsugnen är kombinerad med micro. På golvet ligger den fina ekparketten behandlad med Osmo Snö hårdvaxolja och också här löper de synliga takbjälkarna som lyfts fram extra tillsammans med det vitmålade snedtaket. Ett stort fönster med utsikt över terassen och takåsarna släpper in rikligt med ljus över köket och dess matplats för åtta personer.

Vardagsrum

Varmt välkommen in i det ljusa vardagsrummet med öppen planlösning mot köket. Med sina fem fönster i två väderstreck får rummet rikligt med naturligt ljus. Ett synnerligen trevligt rum byggt för att umgås i med plats för alla dina nära och kära. Dessutom ligger den stora terassen, med solläge, här. Helt insynsskyddad med markis och infravärme, ett snyggt stengolv, i terrakotta, och rikligt med yta för planteringar, grill, möbler och till och med en hängmatta. Behöver vi ens prata om utsikten? Här får du lite Karlsson på taket-känsla när du blickar ut över takåsarna med himlen som närmsta granne. Terassen blir en naturligt en del av vardagsrummet och köket, och tillsammans skapar de en stor social yta för många lyckade middagar och fester. Här återfinns de vackra takbjälkarna, snyggt i kontrast med de vita väggarna och ekparketten behandlad med Osmo Snö hårdvaxolja. I vardagsrummet ligger bostadens förråd, en kattvind placerad bakom köksdelen.

Sovrum

Söders förmodligen tystaste sovrum. Helt avskilt från den övriga bostaden och på våning sju av sju gör det här till ett mycket rofyllt sovrum. Det här rummet har använts som musikstudio av den nuvarande ägaren - en uppgift som inte vilket rum som helst klarar av att axla. Här har mängder av hits spelats in tillsammans med Sveriges musikelit och innan det - användes det som ateljé. Vill du fortsätta traditionen av att skapa konst i denna makalösa bostad så finns det gott om plats för både det och en stor säng i det här sovrummet om ca 25 kvm. En vacker originaldetalj, genomgående för bostaden, är de synliga takbjälkarna vid tak och golv. En nyslipad ekparkett, behandlad med Osmo Snö hårdvaxolja, pryder golvet. Direkt till vänster, när du kommer in i sovrummet, finns en kombinerad Walk-in-closet och tvättstuga med kaklat golv. Här finns både tvättmaskin och torktumlare. Rummet har snedtak och en takkupa som släpper in rikligt med naturligt ljus.

Hall

Hallen - bostadens nav. Härifrån når du alla rum. Till höger vardagsrum, kök och altan och till vänster sovrummet. Här finns gott om avhängning i form av en nyligen platsbyggd öppen förvaring som rymmer ett tjugotal jackor och rockar och i den kombinerade sidobänken/skostället finns plats för lika många par skor. Till höger finns dessutom tre garderober vilka också avgränsar hallen från vardagsrummet. Liksom i den övriga bostaden är färg- och materialval noga utvalda för att skapa ett snyggt boende - men också praktiskt. Vita väggar skapar en snygg kontrast till golvets mörkgrå klinker, som är lätt att rengöra, och gör det möjligt för dig att inreda utifrån din egen stil.

Badrum

Haft en stressig dag? Välkommen in i badrummet - här finner du en liten oas för dessa dagar. Ett massagebadkar, med belysning, är perfekt placerat framför ett fönster med magisk utsikt över söders takåsar. Luta dig tillbaka i bubblorna och slappna av. I det här fräscha och helkaklade badrummet finns gott om plats. Stora, vita kakelplattor pryder väggarna och på golvet ligger en mörkgrå klinker med golvvärme. I ena delen av badrummet finns plats för förvaringsmöbler och en inbyggd, helkakad platå skapar en snygg, praktisk hylla. Mer förvaringsmöjligheter finns i en kommod under handfatet. Badrummet har infällda spotlights, så även i den här delen med snedtak, och vid badkaret sitter en handdukstork. Ett stilrent badrum som fungerar över tid och som, tack vare de diskreta färgvalen, är lätt att inreda efter egen smak.

Brf Ella

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pennan 20 som består av ett flerbostadshus, bestående av 1 706 kvm lägenhetsyta och 282 kvm lokalyta (totalyta 1 988 kvm). Föreningen upplåter 40 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och tre lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Nils R. Hjorth och uppfördes 1936-37.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2003.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och Driftia AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

2015 Omläggning av del av yttertak. 2014 Byte av fjärrvärmeundercentral och injustering av värmesystem, tre nya tvättmaskiner i tvättstugan, ommålning av entré, genomförd OVK. 2013 Spolning av samtliga köks- och avloppsstammar. 2009-10 Fönsterrenovering. 2004-2006 Elstambyte. 2004-2005 Rörstambyte. 1996 Renovering av balkonger, omputsning av fasad, omläggning av tak, nyinstallation av hiss. Se årsredovisningen för mer information.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2016 och 2017, se årsredovisningen för mer information. Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 8,27 Mkr, vilket ger cirka 5 252 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 658 kr. Årsavgifterna planerar vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Söderberg & Partners.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen städar en gång om året och det skedde senast i samband med årsstämman, efteråt bjuds det på mat från restaurang Tre Indier.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med tre tvättmaskiner samt en torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum finns i källaren. Gården är relativt liten och möblerad med en bänk.

Bredband och Kabel-TV:

Comhem.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-07-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.