Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Frejgatan 15, 4 tr
DORPH OCH HÖÖG 1905
Vasastan - Sibirien
SEKELSKIFTESTVÅA MED SOLIG BALKONG OCH FIN KAKELUGN
TEXT: BRANDÉN FOTO: BOUKARI STYLING:COPPARSTAD

I nordöstra Vasastaden hittar vi denna vackra tvåa i jugendstil. En genomgående planlösning med generösa 3,45 meter i takhöjd låter ljuset strömma in från de stora fönstren, med djupa nischer och tidsenliga fönsterbeslag. Takhöjden bidrar inte bara till rymd utan skapar också smarta förvaringsmöjligheter på höjden - något vi här finner i det högt inbyggda originalskåpet i hallen såväl som i det renoverade köket. Den stora, tillbyggda balkongen vetter mot en välskött innergård och bjuder på sol fram till sen eftermiddag. Här kan du njuta av det rofyllda läget och utsikten över takåsarna. Balkongdörrarna är anpassade för att matcha lägenhetens många originaldetaljer såsom vackert höga lister, charmiga spegeldörrar och välbevarat furugolv. För fler fotografier, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
DORPH OCH HÖÖG 1905
Våning:
4 av 5, Hiss saknas
Rum:
2 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
1 984 kr inkl värme, VA
Pris:
5 800 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten är ett hörnhus i korsningen Frejgatan/Birger Jarlsgatan och uppfördes mellan 1905 och 1909 enligt ritningar av Victor Dorph och Anders Höög. Dorph och Höög var en framgångsrik arkitektduo som ligger bakom uppemot 250 hus i Stockholm från 1900-talets början. Den är byggd i klassisk jugendstil med en stram fasad, där bottenvåningen är klädd med släthuggen sandsten och fasaden putsad i ljust orange. Den fina innergården renoverades 2010, och tas om hand av föreningens trädgårdsgrupp. I föreningen finns även fler gemensamma faciliteter såsom en gemensamhetslokal och bastu. Även garageplats finns i föreningen och fördelas enligt ett kösystem. Barnvagnsrum och cykelrum finns i trapphuset på Frejgatan och hiss i trapphuset på Birger Jarlsgatan. Till lägenheten hör ett förråd om 6-7 kvm som finns i källaren. Föreningen har god ekonomi och drivs av en engagerad styrelse.


Närområdet


Även om denna del av Stockholm egentligen hör till stadsdelen Östermalm är den snarare en del av Vasastaden sett till läge och typ av bebyggelse. Här har du endast en kort promenad till Hagaparkens grönska med vatten och natur samt Vanadislunden intill stadens restaurangliv och rörelse.

Hall


Den välkomnande hallen är navet i lägenheten och skapar en rymd mellan rummen som gör att bostaden känns större än sina 65 kvm. Här erbjuds även goda förvaringsmöjligheter i form av ett ca 4 kvm stort inbyggt skåp ovanför badrummet.

Sovrum


Sovrummet är stort och rymmer utan problem såväl en rymlig garderob som en dubbelsäng med nattduksbord. Det stora fönstret, som vetter mot gatan, låter ljuset falla över den vackra kakelugnen. Väggarna är målade i stockholmsvitt och golvet är original i furu. Om önskas medföljer befintliga garderober. Här står en vacker kakelugn som icke är i bruk men kan öppnas upp för den som längtar efter en värmande brasa.

Kök och vardagsrum


Köket renoverades 2006 och är smart planerat med förvaring på höjden, integrerade vitvaror samt diskmaskin. Bänkskivan är tillverkad i carrera-marmor. År 2012 revs väggen mellan köket och vardagsrummet och skapade en öppen planlösning med stort ljusinsläpp från fönstren och balkongdörren. Här är det enkelt att öppna upp för att få in en bris eller kliva ut på den stora balkongen och dricka morgonkaffet med utsikt över den lugna innegården. I samma veva som köket och vardagsrummet slogs ihop slipades de båda golven och en platsbyggd bokhylla sattes upp. Den tidigare köksingången har idag förvandlats till ett praktiskt förråd som enkelt nås från lägenheten i trapphuset.

Badrum


Badrummet är helkaklat. Badrummet har dusch med draperi, handfat och rymlig förvaring under handfatet. Badrumsmöbler och blandare byttes ut 2014.

WC


Golvet är gjort i marmormosaik vilket går igen i de två marmorplattot bakom det lilla handfatet. Blandare byttes ut 2014.

Brf Morkullan nr 32

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Morkullan 32 med adresserna Birger Jarlsgatan 112 samt Frejgatan 15. Föreningen omfattar 23 bostadslägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt, och fyra lokaler (alla uthyrda). Den totala boytan är 2 449 kvm och lokalytan är 569 kvm. Huset ritades av arkitekterna Dorph & Höög och uppfördes 1905-09.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1989.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


BEJO AB biträder styrelsen i den ekonomiska förvaltningen. Föreningen har avtal med Åkerlunds Fastighetsservice AB om tillsyn i fastigheten.

Renovering


2014 Fasadrenovering. 2013 Stamspolning. 2010 Renovering av garage och omläggning av innergård. 2007 Nya maskiner till tvättstugan. 2006 Trapphusrenovering. 1990 Fönsterrenovering med installation av isolerglas. 1989 Stambyte och byte av elstigare.

Kommande renoveringar


Under våren 2017 ska fönstren i fastigheten renoveras. Föreningen planerar ingen avgiftshöjning med anledning av det.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 13,5 Mkr, vilket ger cirka 5 512 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 375 kr. Inga avgiftsändringar är planerade.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Städdagar genomförs en gång per vår och en gång per höst.

Tvättstuga


Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen


I fastigheten finns cykelförråd, barnvagnsrum, samlingsrum och bastu med dusch. Föreningen har en fin innergård med utemöbler, planteringar och fontäner. Det finns sex garageplatser att hyra för 1900 kr/mån för medlemmar (separat kö). Till lägenheten hör ett källarförråd.


Bredband och Kabel-TV


Comhem finns indraget i huset.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-01-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
DORPH OCH HÖÖG 1905
Energideklaration
Utförd 2008-11-12
Energiklass
None
Energiförbrukning
145 kWh/år