Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 21
ARCHIBALD FRID 1937
Södermalm - Nytorget
TVÅA MED BALKONG PÅ SÖDERMALMS HIPPASTE GÅGATA
TEXT: NILSSON FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Med det bästa läget i SoFo finner vi denna mysiga och välbevarade funkistvåa. Tack vare den mycket funktionella planlösningen känns lägenheten större än vad antalet kvadratmetrar anger, och ljuset strömmar in genom vackra originalfönster. Vardagsrummet har utgång till en balkong med västersol och trevlig utsikt över Södermannagatan. Denna del av gatan är en trendig gågata med ett myller av kaféer och butiker, och i huset hittar man bland annat Grandpa och Christoffers blommor

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ARCHIBALD FRID 1937
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
33 m²
Avgift:
1 705 kr inkl värme, VA samt Bredband
Pris:
3 800 000 kr utgångspris

Arkitektur

Huset på Södermannagatan 21 uppfördes av C E E Carlsson efter ritningar av arkitekt Archibald Frid och är med sina burspråk, asymmetriskt indelade fönster och gedigna materialval ett bra och mycket välbevarat exempel på det sena 1930-talets funkis. Fasaderna är putsade och bottenvåningen klädd med plattor i ljus marmor. Porten är i ek och generöst glasad och infattad i granit. Trapphuset, som badar i ljus, är klätt med kolmårdsmarmor.

Närområde

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhåll för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lättmöblerat, och man får enkelt plats med både soffa och matbord. De stora fönstren fyller rummet med ljus, och under sommarhalvåret har balkongen många härliga soltimmar. Väggarna är ljusmålade och golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett i oljad ek i gott skick.

Kök

Köket är lika funktionellt som det är charmigt och den bevarade originalinredningen, med bland annat snedställda överskåp, erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter. Det är även väl tilltaget med arbetsyta, och tack vare parallella bänkar slipper hemmakockarna att trängas. Bänkskivorna och stänkskyddet i carraramarmor sattes liksom ugnen, spishällen samt den integrerade diskmaskinen (i funkisstil) in i fjol, och i samband med detta lät man även måla om väggarna. Kylen/frysen är från 2014 och golvets snygga linoleummatta byttes och lades in ny 2012. Det klassiska glaspartiet med skjutdörr ger ett härligt dagsljusinsläpp från sovrummet.

Sovrum

Sovrummet är ett underbart hörnrum med fönster i två väderstreck. Här finns det plats för en dubbelsäng, och vänder man sängen åt andra hållet får man en genomgående planlösning. Eftersom huset mitt emot är lågt strömmar ljuset in genom fönstren, och när man ligger på sängen ser man himmelen. Väggarna är ljusmålade och golvet belagt med linoleummatta.

Badrum

Badrummet inrymmer badkar, handfat, WC, handdukstork och två stora badrumsskåp. Det finns även eluttag för att installera en tvättmaskin. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med uppvärmd klinker.

Hall

Hallen är välkomnande, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av ljusinsläppet från sovrummet. Utmärkta förvarings- och avhängningsmöjligheter erbjuds i form av två stora originalgarderober samt två nya garderober som anpassats på plats. Väggarna är ljusmålade och golvet belagt med linoleummatta.

Brf Bonden Mindre 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Mindre 15 som består av ett flerbostadshus på adress Södermannagatan 21 med 37 lägenheter, alla utom en upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har fyra uthyrda lokaler. Den totala byggnadsytan uppgår till 1 960 kvm, varav 1 592 kvm utgör lägenhetsyta och 369 kvm lokalyta. Huset ritades av arkitekt Archibald Frid och uppfördes 1937-39.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB.

Renovering

2014 Nytt portkodssystem. 2012-2013 Fönsterrrenovering och komplettering med energiglas. 2010 Byte av handdukstorkar från vattenburen värme till eltorkar. 2009 Byte radiatorventiler/termostater samt kalibrering av uppvärmningssystem. 2005 Ombyggnation vind till lägenheter. 2005 Byte av ventilation och fläktar. 2004 Byte av elstammar och avloppsstammar (kök & bad).

Kommande renoveringar

Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre underhållsfond med minst 0,3 % av taxeringsvärdet på fastigheten.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,8 Mkr, vilket ger cirka 6 981 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 582 kr. Intäkter från lokalhyror utgör ca 43 % av föreningens totala intäkter.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Innergården som delvis är gräsbeklädd har en altan och där finns även en cykelparkering.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har under våren 2016 dragit in digitalt bredbandsnät i fastigheten vilket numera ingår i avgiften. Kabel-TV via Comhem. Analogt basutbud för kabel-tv ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-07-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här