Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hasselquistvägen 25
EDVIN ENGSTRÖM 1939
Hammarbyhöjden
VÄLBEVARAD FUNKISTVÅA I MYSIGA HAMMARBYHÖJDEN
TEXT: OLDENBOURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Ljus och välplanerad funkistvåa med vackra originaldetaljer så som fiskbensparkett och asymmetriska fönster. Ett lugnt och mysigt område med gångavstånd till innerstadens puls - och naturen. Nära Nackareservatet, med sitt stora utbud av såväl bad som motionsmöjligheter, och i en av söderorts populäraste områden ligger denna välplanerade och ljusa funkistvåa från -39. Gott om förvaring i form av bland annat integrerade originalgarderober skapar ett bekvämt boende att trivas länge i. Mycket fräsch och välbevarad stoltserar bostaden med vackra originalgolv i fiskbensparkett och typiska funkisfönster. Varmt välkommen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
EDVIN ENGSTRÖM 1939
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
2 750 kr inkl värme, VA
Pris:
2 675 000 kr utgångspris

Området


Hammarbyhöjden är en av söderorts populäraste områden. Och det är inte så konstigt med sitt perfekta geografiska läge. På gång- och cykelavstånd till Södermalms tillbakalutade puls samt Nackareservatets generösa utbud av motionsmöjligheter så som utegym, löpspår, golfbana och sjöar - och underbar natur. Här bor du en kort promenad från Hammarbybacken som lockar friluftsfrämjare året om, men kanske framförallt under skidsäsongen. Hammarbyhöjden består till största del av flerfamiljsbostäder från 30- och 40-talet. Det lilla gemytliga centrumet tillhandahåller det viktigaste så som bland annat apotek och mataffär och här stannar tunnelbanans gröna linje som tar dig in till Södermalm på 5 minuter och Centralen på 10 minuter. Vill du inte åka så långt finns Sickla Köpkvarter på promenad- eller cykelavstånd. Relativt nybyggda Tele2 Arena finns på ett lagom avstånd från hemmet. Här anordnas stora evenemang inom såväl musik som sport, och för att inte tala om nöjescentret Tolv Stockholm med flertalet restauranger och aktiviteter så som bowling och äventyrsgolf - och mycket mer. Föredrar du pool framför alla härliga sjöar i närheten så finns för varma sommardagar Nytorpsbadets utomhusbassäng utan kostnad.

Föreningen:


Fastigheten uppfördes under åren 1939-1940 efter ritningar av Edvin Engström på Stockholms stads fastighetskontor. Byggherre var Ivar Larsson och byggmästare Henry Jacobsson. Polarforskaren 14 är en liten gemytlig förening som till största del består av singelhushåll i åldrarna 30-40 år samt några enstaka par. Tillsammans disponerar medlemmarna en liten uteplats, bastu, cykelrum, tvättstuga och grovsoprum. Till bostaden hör ett källarförråd. För den bilburen går det att ställa sig i kö till föreningens garage- eller parkeringsplatser.

Hall


Välkommen in i bostaden och den trevliga hallen. Här är väggarna vitmålade och på golvet ligger ett vitlaserat furugolv. Tre platsbyggda originalgarderober med överskåp skapar rikligt med förvaring. Direkt till höger finns en liten alkov med plats för hatt- och skohylla. Från hallen når du badrummet, köket och vardagsrummet.

Vardagsrum


Ett asymmetriskt fönsterpar, i sydväst, skänker mängder av ljus till bostadens stora och inbjudande vardagsrum. Den här typen av fönster, med en smal och en bred båge, är typiska för dessa så kallade smalhus som utgjorde stommen i det svenska bostadsbyggandet under framförallt 1930- och 40-talet. Här finns plats för både matplats och soffgrupp. De vita väggarna kombineras snyggt till originalgolvet i fiskbensparkett. Det här är ett rum att umgås i. En social plats i bostadens hjärta.

Kök


Varmt välkommen in i köket. Blicken drar snabbt till det fina originalfönstret med två lufter - ett lägre fönster ovan ett betydligt högre, samt tidstypiska vred och en liten trevlig nisch med en fönsterbräda i sten. Under fönstret löper en bänkskiva i grå laminat - en härlig plats att tillreda maten på med utsikt mot den lummiga bakgården. Det här är verkligen ett ljust och härligt kök. Vita väggar, vit skåpinteriör, vitt kakel och vitbetsat furugolv. Smakfullt och diskret. I köket finns spishäll, kolfilterfläkt, inbyggd ugn, integrerad kyl och frys samt diskmaskin - och gott om skåputrymme.

Sovrum


Från köket når du det mysiga sovrummet med plats för en dubbelsäng, sängbord och garderobsvägg. Det asymmetriska fönstret, samma som i köket, vetter ut mot den lugna bakgården. Väggarna är vita och på golvet ligger den vackra fiskbensparketten från byggåret 1939. Endast två steg till kaffemaskinen. Det blir många härliga lördagsmorgnar i sängen det.

Badrum


En av bostadens fina detaljer är de tidstypiska originalfönstren som finns genomgående i bostaden. Så även i det ljusa och fräscha badrummet. Återigen hittar vi det asymmetriska fönstret med två lufter i typisk funkisstil - perfekt placerat ovanför badkaret. Den trevliga fönsternischen blir en snygg hylla för dina bad- och duschartiklar. Piffa gärna med en grön växt, passar bra mot grönskan utanför fönstret. Till badrummet hör en praktisk handdukstork och i taket sitter spotlights. Förvaring finns i form av ett spegelskåp ovanför handfatet. Tack vare de diskreta färg- och materialvalen, vitt kakel med struktur och en smal, svart kakelbård samt en ljus klinker på golvet, kan du enkelt inreda badrummet efter din smak utan att behöva ta hänsyn till tidigare stil. Efter kaffet i sängen förtjänar du ett långt bad. Öppna fönstret och släpp in doften av sensommar. Lövträdens sus och fåglarnas kvitter.

BRF Polarforskaren 14

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Polarforskaren 14 med tomträtt. Byggnaden uppfördes år 1939 i tre våningar med undervåning och inrymmer 18 st lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Den totala bostadsytan är 720 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Edvin Engström.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1995.

Tomträtt


Ja, tomträttsavgälden är möjlig att omförhandla nästa år.

Förvaltare


Kameral- och teknisk förvaltning ombesörjs av Trönnberg & Co Förvaltnings AB. Löpande fastighetsskötsel handhas av styrelsen.

Renovering


2015 Byte av fastighetens cirkulationspump, byte av en tvättmaskin i tvättstugan. 2014 Löpande underhåll. 2013 Parkeringsplatser har försetts med bergskross, inköp av nya trädgårdsmöbler. 2012 Ny torktumlare i tvättstugan, anslutning till Stockholms Stads stadsfibernät. 2011 Tilläggsisolering av vinden. 2010 Utvändig målning och renovering av samtliga fönster, garagedörrar och entrédörrar samt nytt klinkersgolv i tvättstugan och färdigställande av ett litet hobbyrum. 2009 Upprustning av gården och p-platser. 2008 Omgjutning av balkonggolven och montering av nya balkongräcken. 2007 Ommålning av bastun och montering av snörasskydd. 2006 Målning av tre trapphus. 2005 Byte av elledningar i trapphus och källare samt elstigarna till bostäderna. 1995 Stambyte av kök och badrum.

Kommande renoveringar


Styrelsen har tagit i beslut i maj 2016 om att det ska dras in fiber vilket ska bekostas av föreningen. Under 2016 planeras partiell målning och reparation av byggnadens yttertak.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 1,25 Mkr, vilket ger cirka 1 736 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm 825 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret och i den ingår en ansvarsförsäkring för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning utförs av medlemmarna enligt schema.

Städdagar


Föreningen har två gemensamma städdagar, en på våren och en på hösten.

Tvättstuga


Tvättstugan finns i port nr 25, en trappa ned, och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp, mangel samt en strykbänk.

Gemensamma utrymmen


Det finns ett hobbyrum, två cykelförråd och en gemensam bastu med dusch. Det finns även 11 p-platser och tre garage med plats för 6 bilar. Dessa hyrs ut för 300 kr/månad, föreningens medlemmar har förtur om en plats blir ledig (just nu är inga platser lediga, det finns inte heller någon kö, ingen har anmält intresse). Föreningen har en mindre uteplats med utemöbler och grillmöjlighet.

Bredband och Kabel-TV:


Anslutning till kabelTV-nätet och internet sker via Comhem (programutbudet tecknas av respektive abonnent). Fiber kommer att dras in.

Juridisk person:


Föreningen godkänner juridisk person.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-06-22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
EDVIN ENGSTRÖM 1939
Energideklaration
Ej nödvändig