Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Svenonius Väg 6
ombyggt 1978
Resarö
RESTAURERAD 1910-TALSVILLA PÅ IDYLLISKA RESARÖ
TEXT: NILSSON, FOTO: 1ST STREET STOCKHOLM, STYLING: WIDA DESIGN

I en lantlig och Bullerbyliknande idyll med havet runt hörnet finner vi denna charmiga och mycket snickarglada villa. Under det senaste året har huset restaurerats för att återskapa den ursprungliga sekelskifteskänslan, och här finns fina gammaldags detaljer såsom vedspis, spegeldörrar och höga fotlister. Väggarna är klädda med paneler respektive tapeter med traditionellt mönster, och golvens vackra furutiljor har lutats och såpats. Huset badar i ljus, och i den härligt grönskande trädgården finns det flera platser att slå sig ner på och njuta av solen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
arkitekt:
ombyggt 1978
Rum:
5 rum varav 3 sovrum
Area:
99 m² + 25 m² biarea
Tomtareal:
1 430 kvm
Pris:
7 100 000 kr Accepterat pris

Byggnad

Uppvärmning:
Direkt el, kamin, luftvärme
Energideklaration:
Utförd 2016-06-21
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
82 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Ventilationstyp:
Mekanisk (endast tilluft)
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Övriga byggnader:
Nyrenoverad tvättstuga och garage med gott om plats. På tomten finns en äldre vedbod som kan nyttjas som förråd.
Fastighetsbet.:
Ytterby 4:46

Allmänt om fastigheten

El:
9 000 kr/år
VA:
5 630 kr/år
Sotning:
700 kr/år
Försäkring:
5 100 kr/år
Övrigt:
4 360 kr/år
Total driftskostnad:
24 790 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Summa pantbrev:
3 045 000 kr
Tomtareal:
1 430 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Ytterby S:1-S:2, S:9, FS:14, GA:2 Last, Avtalsservitut: Villa och årlig avgäld, 01-IM4-20/81 Förmån, Avtalsservitut: Villa, 01-IM4-35/4427 Förmån, Avtalsservitut: Villa och årlig avgäld, 01-IM4-35/4428 Inskrivning, Nyttjanderätt fiske, 20/81A

Arkitektur

Som så många andra äldre hus har även denna byggnad ändrats åtskilligt genom åren. Idag får man nog säga att byggnaden präglas av de ideal som rådde på 1800-talet och kring förra sekelskiftet och detta är ett resultat av den senaste ombyggnaden där man återskapat den gamla stilen. Vindbrädor och knutar har målats röda och ovan fönstren har strama överliggare monterats vilket för tankarna till empirens stilrena herrgårdsfasader. Många gamla byggnader som idag har vita knutar hade ursprungligen samma ytbehandling på knutarna som på fasaden i övrigt, åtminstone i enklare sammanhang. Var de målade gjordes det i en grå nyans som blev ljusare och ljusare framåt sekelskiftet 1900 för att slutligen bli vita. Panelen är liggande och av spåntade brädor vilket blev vanligt på 1800-talet i och med sågverksindustrins framväxt. De släta, hyvlade brädorna kunde ge en illusion av stenhus och man valde ofta ljusa ockratoner, men den klassiskt faluröda har under alla år behållit sin popularitet. Glasverandor med stora spröjsade fönsterpartier var omåttligt populära kring förra sekelskiftet och en mängd olika varianter på spröjsindelning har förekommit genom åren. På taket ligger tegel, ett material som behållit sin popularitet under lång tid och kom till Sverige redan under medeltiden. Det kom dock att dröja innan materialet slog igenom i de bredare lagren. En bit in på 1900-talet var faktisk takspån ett vanligt material på landsbygden, åtminstone där det fanns tillgång till virke.

Ombyggnader

Det var i slutet av 1970-talet som fastigheten byggdes till och vardagsrummet tillkom. Samtidigt anordnades en passage mellan kök och vardagsrum som garderober för att öka på förvaringsutrymmena. En ny förstuga fick också plats, vilket var behövligt då den ursprungliga blivit tämligen trång när vindstrappan tillkommit. Ytterby 4:46 har på senare år genomgått en fullständig renovering och mycket av det gamla har återskapats. I samband härmed har den ljusa och mycket trivsamma glasverandan tillkommit. Den har stora, spröjsade fönster vilket gör att naturen praktiskt taget kommer in i rummet. Både kök och garderobspassagen har fått ny inredning i gammal stil och en vacker järnspis skänker dessutom trevnad åt det lantliga köket.

Kvalitéer

Resarö är en mycket trivsam ö i Stockholms skärgård som har den stora fördelen att den kan nås med bil från fastlandet, samtidigt som det också finns en brygga om man föredrar att komma sjövägen. Ön är dessutom måttligt exploaterad och det finns gott om orörd natur vilket bidrar till den fridfulla atmosfären här ute. Ett eget hus i Stockholms inre skärgård är för många en dröm. Smala, slingrande vägar och lummig natur är verkligen oerhört trivsamt. Har man dessutom en egen täppa och ett vackert gammalt hus, som gjort för både samvaro och familjeliv, kan det knappast bli bättre. Detaljerna som skapar trivsel är många, till exempel den ljusa, luftiga verandan som bjuder in till härliga måltider och den vackra gamla vedspisen skänker värme under den kalla årstiden och är dessutom perfekt för matlagning. Detta är verkligen ett hus att trivas i!

Ytterby 4:46

Det är inte helt lätt att avgöra hur detta gamla hus en gång har sett ut eftersom de ursprungliga ritningar saknas och byggnadsåret inte är känt. Kanske har det en gång i tiden varit ett torp under Ytterby gårds ägor. Dess äldsta delar kan ha varit en parstuga, eller möjligtvis en enkelstuga som byggts till. En parstuga är en byggnad med förstuga och hall i husets mitt och en "stuga" på vardera sidan. Enkelstugan har bara en stuga, antingen till höger eller till vänster om farstun och kammaren. Parstugan var en mycket vanlig byggnadstyp in på 1800-talet men dessa hus har ofta byggts om och byggts till för att öka bostadsytan, eller på annat sätt moderniserats för att anpassas till tidens krav. Ytterligare ett sätt att öka bostadsytan som är mycket vanligt är att inreda vinden till ett eller två bostadsrum. Idag består byggnaden av en äldre byggnadskropp med ett rum och kök samt badrum och till denna har en envånings utbyggnad i form av ett stort vardagsrum tillfogats. Dessutom har ytterligare en del där garage och förråd inryms byggts till. Vinden har inretts till två sovrum.

PLANLÖSNING

Nedre plan

Husets nedre plan disponeras med vardagsrum, kök, sovrum, glasveranda och badrum. I det stora och lättmöblerade vardagsrummet är det öppet upp till nock, och de vackra takbjälkarna skapar en fantastisk atmosfär. Ljuset strömmar in, och när skymningen väl fallit är det mysigt att elda i braskaminen. Pardörrar leder ut till en fin uteplats. Liksom i övriga huset är väggarna klädda med panel respektive tapet i traditionellt mönster och golvens vackra furutiljor har lutats och såpats. Köket är ett underbart bondkök, och den fina vedspisen skänker skön värme vintertid samtidigt som den fungerar utmärkt för matlagning. Det är rejält tilltaget med bänkyta och förvaring, och de platsbyggda skåpstommarna har speglade innanförliggande luckor. Bänkskivorna är i stavlimmad ek. Samtliga vitvaror sattes in i samband med renoveringen. Mellan vardagsrummet och köket finns en passage där utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av platsbyggda garderober i tidstypisk stil. Från passagen når man även husets underbara glasveranda där det finns gott om plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Verandans stora spröjsade fönster ger ett fantastiskt ljusinsläpp samtidigt som de tar in grönskan från trädgården och naturen. Badrummet inrymmer dusch, tvättkommod och WC. Väggarna är klädda med vitt kakel i halvförband och golvet belagt med svart uppvärmd klinker. Den två delade hallen binder samman huset på ett bra sätt, och härifrån når man vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet samt trappan upp till övre plan. Det är en mycket välkomnande entré, och i tamburen finns platsbyggd förvaring och avhängning i tidstypisk stil.

Övre plan

En fin trätrappa leder upp till husets vind som inretts med två sovrum och två rejäla inbyggda garderober. Snedtaken - tillsammans med väggpanelerna, de traditionellt mönstrade tapeterna, de lutade och såpade furugolven och de spröjsade fönstren - ger rummen en mycket mysig känsla.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här