Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Steningevägen 3
Carl-Axel Acking 1946
Årsta
LJUS TREA HÖGST UPP MED BALKONG I VÄSTLÄGE
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINNELL

Högst upp - med burspråk i alla rum, originaldetaljer från byggåret 1946, balkong med kvällssol och gemensam takterass - finns nu en välplanerad och ljus trea. Tack vare det generösa ljusinsläppet, ger bostaden illusionen av att vara betydligt större än sina 71 kvm. Här njuter du av den spektakulära utsikten från åttonde våningen och i bästa väderstreck. Njut av eftermiddags- och kvällssolen på den mysiga balkongen och bjud upp vännerna på den gemensamma takterassen med utsikt över Södermalm. Bostaden har nyligen genomgått en större köksrenovering där många originaldetaljer bevarats och omsorgsfullt kombinerats med moderna och praktiska tillval. Väggar och tak är nyligen ommålade och den vackra fiskbensparketten är mycket välbehållen. Perfekt boende för den lilla familjen men tack vare att bostaden har en separat entré till ett av sovrummen, inklusive liten hall och en mindre toalett, så finns möjligheten att hyra ut. Välkommen till detta lilla paradis bland molnen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Carl-Axel Acking 1946
Våning:
7 av 7, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
3 112 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
5 080 000 kr utgångspris

Föreningen och husetDet vackra åttavåningshuset på Steningevägen 3 är K-märkt och ritades av arkitekt Carl-Axel Acking, byggnads- och inredningsarkitekt och industridesigner. En ovanlig detalj är att samtliga rum har burspråk vilket i kombination med att alla lägenheter är hörnvåningar ger ett synnerligen fint ljus i bostäderna.

Förutom den härliga balkongen har du som medlem tillgång till den gemensamma takterassen i västerläge och med fantastisk utsikt över Södermalm. Tillsammans med de två grillplatserna nere på gården banar detta väg för många härliga sommarkvällar med familjen och vännerna, eller varför inte med grannarna?! I den här föreningen är medlemmarna allt från barnfamiljer till pensionärer och stämningen är mycket god med ett stort gemensamt engagemang för att hålla byggnaden och de gemensamma ytorna fina och välkomnande. Bara ett stenkast från porten finns två stora och fina lekplatser. Föreningen har också en festlokal och ett hobbyrum med utrustning för snickeri samt barnvagnsrum och cykelförråd. Tvättstugan består av tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel och ett torkrum.Till bostaden hör två källarförråd; ett närförråd om ca 3 kvm och en matkällare om ca 1-1,5 kvm. Föreningen har 18 parkeringsplatser på baksidan av huset. Avgiften är 250 kr/månad och det är oftast möjligt att få en plats. I de fall alla platser är upptagna brukar kön vara kort.

Kök:


Det första du möts av när du stiger in i köket är ljuset som strömmar in från det vackra burspråket med fönsterbrädor i marmor. Tack vare bostadens höga läge finns här inget som skymmer varken utsikten eller den naturliga ljuskällan. Varje måltid intas utan någon insyn och middagarna bjuder på härlig kvällssol. Matplatsen rymmer ett bord för fyra personer. Burspråk och tak målades 2014 i vitt, och samtidigt fick väggarna en modern ljusgrå nyans. Trots att köket är ett typiskt 40-talskök, med så kallad arbetskorridor, så erbjuds gott om arbetsytor. Överskåpen, i originalutförande, ger generöst med förvaring och löper ända upp till taket. Köket har ett stort skafferi och de nya underskåpen, av märket Culimar, har en praktisk inredning för att effektivisera förvaringen ytterligare.
Alla skåp är omlackerade av tidigare ägare och 2014 skedde en mer omfattande renovering av befintliga ägare. All renovering är utförd av fackman. Bland annat byttes fläkten ut och en induktionshäll av märket Whirlpool installerades. Ett stänkskydd i glas och LED-belysning sattes in. Köket fick en ny diskho samt bänkskivor i laminat av märket Epoq. Det tidigare städskåpet byggdes om till pelare för varmluftsugn och micro, båda av märket Whirlpool. I samband med renoveringen installerades också en diskmaskin av samma märke. Kyl och frys är mycket moderna och av märket Husqvarna. All renovering har skett med hänsyn till de befintliga originaldetaljerna för att till det yttersta kunna bevara det vackra från byggåret, samtidigt som köket moderniserats och effektiviserats.

Vardagsrum


Välkommen in i det stora vardagsrummet med ljusinsläpp från både syd och väst. I söder erbjuder det vackra och stora burspråket en makalös utsikt över takåsarna runt Globen. I västerläge finner du den mysiga balkongen som du når via ett vackert dörrpar. Dörrparet har två stora fönster samt ytterligare ett liggande fönster över som bidrar till ännu mer ljusinsläpp. Alla bostadens fönster renoverades utvändigt 2014. Rummets välbevarade originalgolv i fiskbensparkett passar perfekt med de ljusgrå väggarna och det vitmålade burspråket och dörrpartiet. Tack vare det höga läget samt de två väderstrecken blir det här ett vardagsrum som inte bara ger ett fantastiskt ljusinsläpp utan också erbjuder maximal funktion. Med sin stora yta skapas möjligheten att disponera rummet som både vardagsrum och matsal.

Hall


Välkommen in i bostadens nav. Härifrån når du alla rum. Det vackra marmorgolvet och tröskeln är en förlängning av trapphusets golv och matchar även burspråkens fönsterbrädor. Här finns ingången till klädkammaren och gott om plats för en förvaringsmöbel. Bakom en vacker trälucka gömmer sig elcentralen samt den inbyggda boxen för fibernätverket som installerades 2015. Väggarna är målade i en fin ljusblå nyans som skapar fina kontraster med de vita socklarna och dörrkarmarna samt marmorgolvet.

Sovrum 1


Med grönskande vy, högt över takåsarna och utan insyn, bjuder sovrummets vackra fönster med burspråk på bästa läge i söder. Här är flera originaldetaljer från byggåret 1948 omsorgsfullt bevarade. Kombinationen av den vackra fiskbensparketten, de ljusgrå väggarna, det vitmålade burspråket och fönsterbrädorna i marmor gör sig extra bra i det här sovrummet och skapar en harmonisk känsla av klassisk enkelhet. Förutom att det finns gott om plats för en dubbelsäng och sängbord samt upphängningsmöjligheter så täcks kortsidan, som vetter mot hallen, av en platsbyggd garderob i originalutförande. Garderobsväggen består av tre skåp samt fem överskåp i form av två dubbelskåp och ett enkelt. Sovrummet har ingång både via vardagsrummet och hallen.


Sovrum 2/Barnrum/uthyrningsrumI dag används det stora och ljusa sovrummet som barnrum och har plats för såväl säng som förvaring och lekyta. Det vackra burspråket i väster ger rummet rikligt med ljus och precis som i de övriga rummen är de ljusgrå väggarna och och det vita taket målade 2015. Här ligger också den vackra fiskbensparketten som löper genom stora delar av bostaden. Självklart även här i originalutförande.

Rummet har ingång från den stora hallen men också via en egen ingång från trapphuset. Därifrån kliver du in i en liten hall med marmorgolv som matchar fönsterbrädorna i bostadens burspråk och är det samma som golvet i trapphuset. Här hittar du också en liten toalett med grå klinkers och vita väggar samt en praktisk, integrerad garderob. Det här gör rummet idealiskt för den som vill ha en inneboende - alternativt som ungdomsboende.

Balkong


Från vardagsrummet, och via dubbeldörrar med stora fönster, når du den rymliga och mysiga balkongen i västerläge. Här finns plats för bord och stolar såväl som blommor och små planteringar. Njut av den svindlande utsikten i eftermiddags- och kvällssol. Balkongen renoverades 2016.

Badrum


2008 utförde föreningen en relining, invändig renovering av rörledningarna, och den förra ägaren passade då samtidigt på att renovera badrummet. Ett fint stengolv med golvvärme lades in och väggarna fick ett vitt kakel med struktur. Ett enkelt vitt handfat tillsammans med en vacker kommod med spegeldörrar skapar en klassisk och hållbar stil för badrummet. Över handfatet hänger ett spegelskåp med gott om förvaring och eluttag. För den som har små barn är det vägghängda skötbordet, med förvaring, från Brio riktigt praktiskt eftersom det går att fälla upp. Idag står ett badkar med tassar i badrummet men för den som föredrar tvättmaskin inne i bostaden finns möjligheten att ha dusch och tvättmaskin istället. Allt finns förberett för installation av en tvättmaskin. Över badkaret hänger en praktisk handdukstork.

Brf Steningen 2

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Steningen 2 som består av 32 lägenheter, varav två är hyresrätter, samt en kontorslokal uthyrd till Stadsdelsförvaltningen i Årsta. Huset ritades av arkitekterna Carl-Axel Acking och Sven Hesselgren och uppfördes 1946.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Delagott AB sköter den ekonomiska förvaltningen och ADB är teknisk förvaltare.

Renovering


2016 Balkongrenovering. 2015 Installation av fiberoptiskt fastighetsnät för bredband, telefon och tv. 2014 Fönsterrenovering. 2010 OVK-besiktning samt reparation av tak. 2008 Renovering av V/A-stammar. Samtliga avloppsstammar har antingen bytts ut eller relinats.

Kommande renoveringar


Stamspolning planeras hösten 2016.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,5 Mkr, vilket ger cirka 2 529 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 488 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Städdag 1-2 ggr per år med efterföljande korvgrillning.

Tvättstuga


Vid nedre ingången till huset finns en välutrustad tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel.

Gemensamma utrymmen


Vid nedre ingången till huset finns cykelförråd och barnvagnsförråd. I källaren finns föreningens samlingslokal och ett hobbyrum med utrustning för snickeri. På gården finns en grillplats och på taket finns en takterrass i västerläge med utsikt mot Södermalm som kan nyttjas av föreningens medlemmar. Till lägenheten hör ett källarförråd (ca 3 kvm) och matkällarförråd (ca 1-1,5 kvm). Föreningen har 18 st p-platser på baksidan av huset för 250 kr/mån (ev. kötid kan förekomma).

Bredband och Kabel-TV:


Bredband via Ownit 100/100 Mbit med gruppavtal för fiberanslutning (tillägg på 120 kr/mån på månadsavgiften). Anslutning till kabel-TV-nät med Comhem samt bredbandstv via fiber med Canal Digital och Viasat.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-06-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Carl-Axel Acking 1946
Energideklaration
Utförd 2010-05-17
Energiförbrukning
165 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7273 kr/år
  El
3180 kr/år
  Försäkring
2653 kr/år
  Övrigt
1440 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Övrigt: Obligatorisk avgift för bredband 100/100 Mbit