Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 167
HJALMAR ERIKSSON 1909
Södermalm - Nytorget
LJUS SEKELSKIFTESTREA MED FANTASTISK BALKONG
TEXT: ÖRVELL/BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL

Högst upp i ett vackert jugendhus finner ni denna ljusa och luftiga trea med balkong och dubbla badrum. Balkongen ligger i direkt anslutning till det ena sovrummet och erbjuder sol från eftermiddag tills dess att solen går ner. Här kan du njuta av utsikten över takåsarna med Katarina kyrka i spetsen. Den generösa takhöjden ger en härlig rymd och bidrar till lägenhetens luftiga intryck. Originaldetaljer så som spegelpaneler är bevarade och samtliga väggar har målats i vitt och i en ljusbeige färg. Brädgolven som har slipats, lutats och vitlackerats bidrar till en fräsch och modern känsla. Lägenheten erbjuder något så ovanligt som två badrum varav det ena har ett lyxigt bubbelbadkar. Köket och vardagsrummet har generösa sällskapsytor, perfekt för umgänge och social samvaro. Här bor du i trendiga SoFo där folkmyllret aldrig avtar. Samtidigt får du en avslappnad "by- känsla", en känsla av att alla känner alla. Området erbjuder gemytliga restauranger (några av stadens bästa finner man precis utanför porten), trendiga caféer, roliga specialbutiker och stans bästa second hand- utbud. En annan fördel är närheten till populära Vitabergsparken, som bara ligger ett stenkast från bostaden. Lägenheten är utrustad med ett larmsystem.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Åsögatan 167
Område:
Södermalm - Nytorget
arkitekt:
HJALMAR ERIKSSON 1909
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
85 m²
Avgift:
4 472 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband

Huset och föreningen

Det stiliga jugendhuset på Åsögatan 165-167 uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekt Hjalmar Eriksson. Fasaden är putsad medan grunden och sockeln är i huggen natursten. Huset har två burspråk, och mittpartiet avslutas upptill av en rundad fronton med ett småspröjsat fönster som draperas av festonger. Till huset hör en fantastisk innergård som dränerades och renoverades 2013. Här finns grill, utemöbler, fina planteringar, cykelställ och återvinningskärl som döljs i en byggnad med sedumtak. Föreningen har även bastu, övernattningslokal, pingisrum, cykelrum och hobby-/snickarrum.

Närområdet

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren, och man finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns flera matbutiker, konditorier samt ekologiska mat- och speceributiker. Ett kort stenkast från lägenheten ligger kulturreservatet Vita bergen som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Här kan man gå in och värma sig en stund, och har man tur bjuds man på konsert.

Vardagsrum

Härligt vardagsrum med stort ljusinsläpp och väl tilltagen takhöjd. Här kan man njuta av umgänge och samtidigt slänga ett ögonkast på folkvimlet nere på Åsögatan. Fönsternischen är djup och väggarna är målade i Stockholmsvitt. Trägolven har slipats, lutats och vitlaserats. En vacker detalj är de välbevarade spegelpanelerna vid i ingången till vardagsrummet.

Master bedroom

Från vardagsrummet når du lägenhetens stora sovrum. De vackra snickerierna är bevarade och det stora härliga fönsterpartiet släpper in åtskilligt med ljus. Väggarna går i ljust beige och ger en lyxbetonad känsla samtidigt som det skänker lugn. Rummet är rymligt och det finns plats för byrå, stor dubbelsäng och nattduksbord på båda sidor. Här når man även det lyxiga badrummet i en suite.

Badrum med bubbelbadkar

Badrum med lyxigt hörnbubbelkar. Perfekt att krypa ner i under kalla vinterdagar. Stora vita kakelplattor pryder väggarna och på golvet ligger ett klinker i grått. Det trendiga fyrkantiga handfatet går igen och även här finns förvaring under tvättstället. Det här badrummet är utrustat med bekvämligheter så som tvättmaskin och torktumlare.

Sovrum 2 och balkong:

Lägenhetens andra sovrum ligger mot den lugna innergården och har direkt anslutning till balkong. Drick ditt morgonkaffe på balkongen och se staden vakna. Vill du ha direkt soljus så skiner solen från 15.00 och framåt. Väggarna är målade i en elegant ljusbeige färg och även här har det vackra trägolvet tagits fram. Bra förvaring i form av en inbyggd garderobsvägg

Kök

Elegant och luftigt kök med skåpluckor i mörk ekfanér. Här kan man lätt möblera med ett bord för sex personer. Kaklet ovanför arbetsbänken går i olika nyanser av beige och den svarta bänkskivan är i granit. Det charmiga sidofönstret släpper in extra ljus och är ett trevligt komplement till det större. Kyl och frys är från Miele och har en inbyggd ismaskin. Induktionsspis, ugn och diskmaskin från AEG. Fläkten är från Thermex.

Hall

Rymlig hall som fungerar som navet i lägenheten. Vackra trägolv och fräscha väggar målade i en ljus ton. Goda avhängningsmöjligheter i form av en smäcker hatthylla.

Badrum

Golvvärme och teracottafärgat kakel i olika utformningar för tankarna till sydligare breddgrader. Duschglaset är mörkt och ger ett lyxigt intryck liksom duschkranen som är av märket Svedberg. Under tvättstället finns förvaringsmöjligheter i form av skåp. En extra snygg detalj är det fyrkantiga handfatet.

Brf Nybygget 19

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Nybygget 19 innehar 42 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter och fem lokaler med hyresrätt. Fastigheten ritades av arkitekt Hjalmar Eriksson och uppfördes 1909.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Storholmen sköter den ekonomiska förvaltningen inklusive lägenhetsförteckningen samt den tekniska förvaltningen.

Renovering

2018 Byte av el i hyresrätter och lokaler. Nödljus och brandskydd på vind och i källare. 2017 Nya takstegar, justerat värme. 2016 Nya ventiler vid fönster. 2015 Fjärrvärmeinstallation byte av fjärrvärmepump. 2015-2016 Ny värmecentral och elcentral. 2013-14 Totalrenovering av gård. 2010 Stambyte (kök och badrum). 2009 Installation av säkerhetsdörrar. 2005 Nya balkonger. 2002 Nyinstallation av hiss. 1998 Renovering av tvättstugan. 1996 Trapphusrenovering. 1991 Fjärrvärmeinstallation. 1981 Omputsning av fasad. 1980 Nya fönster.

Kommande renoveringar

Trapphus samt fasad och fönster ligger närmast. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2068.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningen cirka 12,4 Mkr, vilket ger cirka 5087 kr per kvm bostadrättsyta, vilket ligger under snittet för området som är cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 635 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har gemensam städning minst en gång per år, med efterföljande fika tillsammans.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga med tre tvättmaskiner (varav två är utbytta till nya de senaste åren), torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Gården totalrenoverades 2013-14 med sittgrupp och planteringar. Det finns bastu och övernattningsrum i föreningen, samt ett förvaringsrum för cyklar.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-TV och Alltele för bredband (1000 Mbit/s ingår i avgiften).

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-11-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här