Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 58
FIGGE WETTERQUIST 1928
Södermalm - Nytorget
RYMLIG ETTA MED GRÖNSKANDE LÄGE VID NYTORGET
TEXT: NILSSON FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

I en rofylld oas strax intill Nytorgets folkvimmel och Vitabergsparkens grönska finner vi denna mysiga och helt insynsskyddade gaveletta. Lägenheten ligger på tredje våningen, och från fönstren har man utsikt över Katarina Bangatas allé och Sofia kyrka. Ljusinsläppet är stort, takhöjden luftig och den öppna planlösningen mellan vardagsrummet och köket bjuder in till umgänge. Det är en fin blandning av nytt och gammaldags, och bevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, dörrfoder, fönsterfoder och djupa fönsternischer ger en elegant inramning. Därtill är brädgolvet framtaget i vardagsrummet, köket och hallen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
FIGGE WETTERQUIST 1928
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
1 944 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 500 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Huset vid hörnet Gotlandsgatan 76/Katarina Bangata 58 uppfördes på 1920-talet å Fastighets AB Räfsans räkning. Stilen är 1920-talsklassicistisk och ritningarna signerade arkitekt Figge Wetterqvist som sedermera blev stadsarkitekt i Halmstad. Ursprungligen bestod huset av 1:or, 2:or och så kallade dubbletter, en liten lägenhetstyp med kokvrå som var vanlig på 1920-talet och som passade bra för yrkesarbetande som inte ägnade allt för mycket tid åt matlagning och andra köksbestyr.

Till huset hör en fin innergård med trädgårdsmöbler, Webergrillar, grönska och eftermiddagssol. I trapphusen finns det gemensamma balkonger i gårdsläge och entréplanet med ingång från Gotlandsgatan inrymmer tvättstuga och barnvagnsrum. Föreningen har 30 garageplatser, för närvarande ingen kö, och i garaget finns det även möjlighet till cykelförvaring. Därtill förfogar de boende över ett mötesrum och ett gym. Det är en bra och välfungerande förening med god ekonomi och de kommersiella lokalerna, varav en hyrs ut till populära Restaurang Shanti, genererar goda intäkter.

Närområdet


Huset ligger i en av Södermalms mest rofyllda grannskap, och strax intill breder Vitabergsparken samt Lilla och Stora Blecktornsparken ut sig med härlig grönska. Läget är perfekt och samtidigt som det tyst och lugnt utanför huset finns ett myller av kaféer, mysiga restauranger och spännande småbutiker runt hörnet. Vid Skanstulls tunnelbanestation, några hundra meter från huset, ligger den nyöppnade food courten Teatern och under sensommaren och hösten kan man inhandla lokala råvaror på Bondens egen Marknad endast ett stenkast bort.

Vardagsrum


Vardagsrummet och köket är som nämnts i öppen planlösning. Den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär och ljuset strömmar in genom stora fönster i djupa nischer. Härifrån har man en vacker utsikt över Katarina Bangatas alle och Sofia kyrka. Vardagsrummet är lättmöblerat, och det finns gott om plats för soffa, säng, skrivbord och bokhyllor. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en klädkammare som döljer sig bakom en vacker spegeldörr. Det framtagna brädgolvet är nyslipat, vaxat och vitmålat och väggarna klädda med ljus träpanel med en smakfullt mönstrad tapet från Cole & Son som fond. Taket är nymålat.

Kök


I köket är det rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring, och i öppningen mot vardagsrummet finns en köksö som även fungerar som matbord. Köket har svarta högblanka snickerier, och partiet ovanför arbetsbänkarna, hällspisen och den stilfulla porslinshon är klätt med svart högglansigt kakel. Spisen (Gorenje), kylen/frysen (Whirlpool) och den 60 cm breda diskmaskinen (Smeg) sattes in i samband med renoveringen 2010 medan fläkten (Ikea) installerades i fjol. Väggarna och det nyslipade och vaxade brädgolvet är målade i vitt. En spegeldörr med spröjsat fönster öppnar upp och skiljer av mot hallen.

Hall


Hallen är tvådelad, och i den välkomnande tamburen finns det plats för jackavhängning och skor. Den inre hallen är möblerbar, och förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob. Väggarna är ljusmålade och det framtagna brädgolvet nymålat i vitt.

Badrum


Badrummet, som liksom köket renoverades 2010, inrymmer dusch, WC, handfat, toppmatad tvättmaskin och ett pittoreskt väggskåp. Duschhörnan är vitkaklad och i övriga badrummet är väggarna klädda med ljus träpanel. Golvet är belagt med mörk mosaik.

BRF Räfsan 147

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Räfsan 2, bestående av 42 bostadsrätter och fem hyreslokaler, samt ett 30-tal garageplatser. Adress är Gotlandsgatan 76A & B samt Katarina Bangata 58. Fastigheten ritades av arkitekt Figge Westerqvist och uppfördes åren 1929-30.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1980.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Föreningens förvaltning sköts av Nordstaden AB.

Renovering


Fastigheten byggdes om 1982-83 då flera små lägenheter slogs samman till större. I samband med detta gjordes även stambyte i kök och badrum, byte av elstigare, renovering av tvättstugan, fönster och fasad. 2005 byggdes vinden om till två vindsvåningar och förråden flyttades ner till källaren i övre garageplanet. 2007 blev ett före detta fritidshem samt några förrådslokaler ombyggda till fem nya lägenheter. Samma år fick även lägenheterna mot gården balkonger. 2005 Takrenovering och renovering av hiss i Gotlandsgatan 76A och 76B. 2007 Nytt värmesystem samt målning av trapphus och ytterdörrar. 2011 Fönsterrenovering. 2013 Renovering av garage och tvättstuga. 2015 Målning av tak.

Kommande renoveringar


En förstudie angående stambyte/relining ska göras under 2016.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är på cirka 3,6 Mkr, vilket ger cirka 1230 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en väldigt låg belåningsgrad. Avgift/kvm är ca 473 kr. Inga avgiftsförändringar är planerade.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga


I entréplan finns tvättstugan med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen


Trevlig innergård med planteringar och grillar. Cykelparkering i garagets nedre plan eller på gårdens cykelställ. Det finns ett barnvagnsrum bredvid tvättstugan samt ett gym/motionsrum. Garageplatser finns i fastigheten. Till garageplats är det separat kö; för närvarande kort kö. P-platser hyrs ut via styrelsen för 1000 kr/mån (kan komma att höjas i höst om boendeparkeringen på gatan höjs). Föreningens medlemmar har företräde till platserna.

Bredband och Kabel-TV


Fastigheten är kollektivansluten till bredband och kabel-tv genom Bredbandsbolaget/comhem. Kostnaden ingår specificerad i månadsavgiften (dock höjs månadsavgiften om Bredbandsbolaget höjer sin avgift).

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-05-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
FIGGE WETTERQUIST 1928
Energideklaration
Ej nödvändig