Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fridhemsgatan 15
1938 ERIK OSSIAN BJÖRKLUND
Kungsholmen / Fridhemsplan
UNIKT BOENDE MED STUDIOKÄNSLA & GEMENSAM TAKTERRASS
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI

En unik bostad - med studiokänsla, gemensam takterrass och ett fantastiskt ljusinsläpp - finns nu till salu i populära kvarter och med närhet till vackra Riddarfjärden. Tack vare de stora fönsterpartierna som vetter mot en solig och lugn gata får rummen ett ljusinsläpp utöver det vanliga. Bostaden mäter 32 kvm, väl fördelade på två rum och kök. I sovrum, vardagsrum/matrum och hall ligger en vacker fiskbensparkett. Både kök och badrum är smakfulla med moderna materialval.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1938 ERIK OSSIAN BJÖRKLUND
Våning:
1 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
32 m²
Avgift:
1 579 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 225 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 400 kr/år
Total driftskostnad:
3 800 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen:

Under 30-talets senare del blev det allt vanligare med burspråk - ofta vinklade och vända mot söder eller något annat soligt väderstreck. Fönstren gjordes i varierade storlek och indelning. Samtidigt ökade balkongfloran och en mängd olika balkonger förekom. Huset på Fridhemsgatan 15 är ett typiskt exempel på denna trend. Ritad av Sundsvallssonen Erik Ossian Björklund och uppförd 1938 har huset en tidstypisk fasad. Burspråk, breda vardagsrumsfönster, asymmetriskt indelade i en bred och en smal luft, och en bottenvåningen klädd med gråvita marmorplattor är några exempel. Balkongerna med fronter i slät plåt och en överliggare är än i dag i ursprungligt skick, tack vare en varsam renovering. Föreningen har flera gemensamma utrymmen så som takterrass, gästlägenhet och två tvättstugor, varav en är bokningsbar och en går under principen "först till kvarn".

Närområdet

Här kliver du rakt ut i härliga och livfulla kvarter med shopping, kaféer och restauranger. Läget är perfekt med Fridhemsplans goda kommunikationer - två tunnelbanelinjer och flertalet busslinjer stannar runt knuten. Ta en kort promenad ner mot Riddarfjärden för ljuvliga promenader längs vattnet eller för att besöka Rålambshovsparken med ett stort utbud av aktiviteter. När sommarsolen värmer Stockholms innerstad har du populära Smedsuddsbadet ett stenkast bort för bad och strandhäng.

Vardagsrum/matplats

Vardagsrum och matplats kombineras i detta ljusa rum med vitmålade väggar och stora fönsterpartier. På golvet ligger en vacker fiskbensparkett som nyligen slipats och vaxats med vitpigmenterad hårdvaxolja.

Sovrum

Tillsammans med en modern mörkgrå väggfärg ger den nyslipade och behandlade originalparketten i fiskbensmönster en riktigt snygg kombination som lyfter fram sovrummets fulla potential. Med lika spektakulära fönsterpartier som i vardagsrummet/matrummet blir också sovrummet en ljus och behaglig plats i bostaden. Här ryms en säng om 160 cm samt nattduksbord.

Kök

Njut av ett helt nyrenoverat kök med moderna och hållbara materialval. Vitmålade väggar, svart klinkergolv och vitt matt kakel skapar tillsammans med bänkskivorna i Carraramarmor en snygg och trendig, men tidlös, look.

Badrum

Tidlösa och snygga materialval präglar detta välplanerade badrum med golvvärme, spotlights och badkar. Svart matt golvklinker och vitt blankt kakel på väggarna ger ett badrum som är lätt att inreda. Bra förvaringsmöjligheter tack vare kommod och badrumsskåp.

Hall

Stig in i denna öppna hall med vita väggar och samma vackra fiskbensparkett som i de övriga rummen. Hallen erbjuder gott om förvaring med en garderobsvägg.

Takterrass

Välkommen upp på takterassen. Terassen disponeras gemensamt i föreningen och garanterar många härliga och trevliga stunder tillsammans med dina nära och kära.

Brf Hemfrid 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Hemmet 8. Föreningen upplåter 45 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta är på 2 532 kvm, varav 2 085 kvm utgör lägenhetsyta och 447 kvm utgör lokalyta m m. Byggnaden ritades av arkitekt Erik Ossian Björklund och uppfördes 1938.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen och Adriana Fastighetsservice sköter den tekniska.

Renovering

2015 Fönsterbyte. 2014 Nya termostater. 2011-12 Byte av entrédörr. 2009 Stambyte. 2008 Renovering av tvättstugan. 2007-08 Omläggning och målning av tak. 2006-07 Elstambyte. 2003 Ommålning av trapphus. 2002 Renovering av balkonger och omputsning av fasader. Föreningen har en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig fram till 2019, se årsredovisningen för mer detaljerad information om utförda renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 14,3 Mkr, vilket ger cirka 6620 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 592 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning beviljas av styrelsen vid kortare uthyrningsperiod (upp till 6 månader). Föreningen godkänner inte kommersiell uthyrning i andra hand av typen Airbnb eller liknande.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Tvättstuga

Tvättstugan består av en del där man bokar för tvätt och en del där man kan tvätta vid behov utan förbokning.

Gemensamma utrymmen

Det finns en gemensam takterrass. Föreningens medlemmar har möjlighet att hyra en gästlägenhet (en fullt inredd etta) som bokas via hemsidan. Det finns även ett cykelförråd i entrén där man även kan förvara barnvagnar. Till lägenheten hör ett källarförråd två trappor ner på cirka 3 kvm.

Bredband och Kabel-TV

100 Mbit bredband via OwnIT ingår i avgiften. Kabel-tv via Comhem (grundutbudet ingår i avgiften).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här