Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hövdingagatan 3A
G Lehman och G Pleijel 1945
Aspudden
VÄLPLANERAD FIN TREA MED BALKONG MOT GRÖN GÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: MAINSTREET

Med ett både lugnt och centralt läge i mysiga Aspudden ligger denna ljusa och väldisponerade lägenhet om tre rum och kök. Här är det funktionella 1940-talet bevarat i rymliga och lättmöblerade rum med goda förvaringsutrymmen som nyligen uppdaterats i ljusa fina nyanser. Planlösningen är genomgående med fint ljusinsläpp från båda håll. Här har du ett trivsamt kök, två bra sovrum och ett stort och välkomnade vardagsrum med en inramad balkong som är ditt eget näste med utsikt mot en trevlig grön innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hövdingagatan 3A
Område:
Aspudden
arkitekt:
G Lehman och G Pleijel 1945
Våning:
3 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
3 372 kr I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV.

Huset och föreningen

Fastigheten Entitan 23 uppfördes i anslutning till flera andra byggnader i kvarteret under åren 1945 -1946, och ritades av tre arkitekter vid HSB:s arkitektkontor; Nils Lindberg, Gunnar Pleijel och G Lehman. Brf Entitan är en stor HSB-förening med 235 lägenheter och tre lokaler belägna i fyra gulputsade fyra våningar höga byggnader. De omringar en grön och trevlig innergård med utegrupper, grillplatser och lekpark. Föreningen har en egen odlingsgrupp och den intresserade kan vara med och odla grönsaker och kryddor i pallkragar på gården. I föreningen finns flera faciliteter för de boende som ett fullutrustat gym, pingisrum, två gästlägenheter, varav den ena även kan användas som festlokal, cykel- och barnvagnsförråd och tvättstugor. Närområdet Här bor du i en trivsam och familjär småstadsmiljö i hjärtat av Aspudden, och mitt emellan Södermalm och sjönära naturmiljöer och badplatser vid Mälaren. I Aspudden finns flera restauranger, caféer och småbutiker, och dessutom har du promenadavstånd till ännu fler i Midsommarkransen och vid Telefonplan. Allra närmast, runt knuten, ligger trevliga Café Manhem. Här bor du dessutom nära Aspuddens populära 4H-gård med blanda annat minigolfbana och kvällsöppen restaurang och bar. En stor tillgång är närheten till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang och härliga grönområden.

Allmänt

En ljus, rymlig och välplanerad lägenhet med genomgående planlösning och fint ljusinsläpp från två väderstreck och med fina originalfönsterpartier med marmorbräden. Lägenheten har genomgående trägolv. I det stora sovrummet ligger ett vitmålat originalgolv, och i övriga rum ligger ljus hårdvaxoljad furuparkett (slipbar och Svanenmärkt från Siljan). I vardagsrummet ligger originalparketten under det nya golvet. Bra förvaringsytor i bevarade garderober och skåp och därtill ett stort vindsförråd och ett mindre källarförråd (matkällare).

Kök

Det fina köket renoverades 2015. Väggarna vid arbetsytorna helkaklades i vitt 15x15-kakel, nya väggskåp och ny bänkskiva i ek tillfogades köksinredningen. Dessutom uppdaterades diskhon, ugnen och en induktionshäll sattes in. Till den maskinella utrustningen hör även kyl, frys, diskmaskin och fläkt. Köket har både goda arbetsytor och gott om förvaring i skåp, skafferi och på öppna hyllor. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger furuparkett. I köket finns utrymme för en mindre matplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat rum. Det stora treluftsfönstret och den helglasade balkongdörren bidrar med ljus och luftighet. I rummet får du plats med såväl soffgrupp som matbord och andra möbler. Väggarna är målade i ljusgrått och på golvet ligger ljus furuparkett. Balkongen ligger med ett lugnt och trevligt gårdsläge och har sol från förmiddag till kväll. Balkongen ligger dessutom indragen från fasaden vilket skapar en privat och mysig oas. Här får du plats med både möbler och blomster.

Sovrum ett

Det största sovrummet i lägenheten ligger med lugnt läge mot balkong och innergård. Här störs du varken av trafik eller människor. Det är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Här finns även en stor inbyggd originalgarderob med överskåp. Väggarna är målade i en ljus grågrön nyans och på golvet ligger ett vitmålat originalträgolv.

Sovrum två

Bostadens andra sovrum används idag som barnrum. Det är ett mysigt rum som även kan utnyttjas som till exempel matrum och kontor. Här är väggarna vitmålade och på golvet ligger hårdvaxoljad furuparkett.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med föreningens stambyte 2001 och målades om 2016. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger vit klinker med golvvärme. Taket är målat i grått. Här finns badkar, bra förvaring i två väggskåp och en integrerad stor spegel . Rummet är förberett för tvättmaskin för den som önskar det, och här finns även en handdukstork.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Det är en rymlig yta med mycket originalkaraktär. Innanför dörren finns en handsnickrad hatthylla och en stor dubbelgarderob för undanhängning av ytterkläder och skor. Längre in i hallen finns ytterligare en originalgarderob som bland annat disponeras som städskåp och även mot taket ovanför ingången till badrummet sitter förvaringsskåp, en trevlig originaldetalj som visar på hur förvaringsytorna utnyttjades till max. Hallen har också plats för till exempel en byrå.

HSB:s Brf Entitan

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Entitan 22, 23, 24 och 25 och upplåter 235 lägenheter med bostadsrätt och 3 hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1946 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen sköts av Energibevakning AB och Svensk Markservice.

Renovering

1995 byte el-stigare

2001 stambyte i kök och badrum

2011 trapphusrenovering

2012 byte av portar samt OVK

2013 stamspolning

Kommande renoveringar

Föreningen planerar en fasad-, fönster- och balkongrenovering. Renoveringen kommer att påbörjas under år 2018.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningen ca 21,9 mkr, vilket motsvarar ca 1 805 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016). Snittbelåningen i Stockholm är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm är ca 700 kr. Föreningen har beslutat att 2018 höja avgifterna 3 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Anordnas en gång på våren respektive hösten.

Tvättstuga

Finns i varje fastighet. Utrustad med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, torkrum samt manglar.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum och barnvagnsrum i varje fastighet samt Motionslokal, fritidslokal/övernattningsrum, snickerilokal, vävstuga, bytesrum.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och Kabel-TV

IP-Only levererar bredband via fiberkabel.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2017-10-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här