Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tjurbergsgatan 38
SVEN WALLANDER 1927
Södermalm
SNYGGT RENOVERAD TVÅA MED PERFEKT LÄGE
TEXT: BERGSTRÖM/NILSSON FOTO: BOUKARI

I en lugn oas mitt på Söder finner vi denna totalrenoverade 1920-talstvåa som tack vare sin yteffektiva planlösning och härliga takhöjd känns betydligt större än vad antalet kvadratmeter anger. Lägenheten ligger bara ett stenkast från Götgatan, men är ändå knäpptyst eftersom fönstren vetter mot en innergård. Dessutom är det i stort sett ingen insyn. Skicket är mycket gott, och renoveringen utfördes på ett noggrant sätt med smakfulla färger och materialval. Materialen är också enhetliga, och det är en vacker grund för att lägga till sin egen inredningsstil och skapa sig ett riktigt fint hem. Brädgolven är framtagna och originaldetaljer såsom spegeldörrar, serveringsskåp, gjutjärnsradiatorer och spröjsade fönster har bevarats.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tjurbergsgatan 38
Område:
Södermalm
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1927
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
39 m²
Avgift:
2 117 kr inkl värme, VA

Husen och föreningen

Bostadsrättsföreningen Vågskivans hus uppfördes vid mitten av 1920-talet å HSB:s räkning efter ritningar av den mycket välrenommerade arkitekten Sven Wallander. Husen är utomordentligt fina exempel på tjugotalsklassicismen, och de strama slätputsade fasaderna pryds av antikiserande detaljer. De ingår i ett så kallat storgårdskvarter, och på den stora och lummiga innergården finns det flera uteplatser med grillar och trädgårdsmöbler. Det är en fantastisk gård, och här växer ett fläderträd som doftar härligt under sommaren. Föreningen har även en stor gemensamhetslokal som används för möten, fester och övernattning och som kan hyras för en billig peng. Lokalen är utrustad med toalett, dusch, pentry, bord, stolar och fyra sängplatser. De tre tvättrummen har två tvättmaskiner, två torktumlare och tre torkskåp vardera, och det finns också mangelrum samt två större torkrum.

Närområdet

Läget är perfekt, och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende samtidigt som man har Götgatan runt hörnet och Medborgarplatsen inom ett stenkast. Här myllrar det av kaféer, restauranger och spännande butiker och det finns även biograf, systembolag, saluhall, mataffärer med mera. I närområdet hittar man också Rosenlundsparken, en av Södermalms största och mest välbesökta parker, och på andra sidan Ringvägen ligger Eriksdalsbadet och Årstavikens vackra promenadstråk. Därtill är kommunikationerna de bästa möjliga, och från Medborgarplatsens och Skanstulls tunnelbanestationer tar man sig till T-centralen på cirka sju minuter.

Allmänt

Lägenheten totalrenoverades 2014 och är som nämnts i mycket gott skick. Brädgolven slipades och lackades, och såväl väggar som tak bredspacklades och målades. Köket fick ny inredning och nya vitvaror, och gasledningen drogs om. Man lät även dra ny el i hela lägenheten.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lättmöblerat och takhöjden, tillsammans med öppningen mot köket, skapar en luftig atmosfär. Det finns naturliga platser för en TV-bänk, en soffa samt ett matbord för tio personer och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda originalgarderober. Liksom i övriga lägenheten är brädgolvet lackat och väggarna målade i Stockholmsvitt.

Sovrum

Sovrummet har plats för en 180-säng åt båda hållen, och det finns eluttag på ömse sidor. Tack vare det rofyllda gårdsläget sover man gott om natten och från sängen ser man gårdens vackra träd.

Kök

Köket är lika välplanerat som det är snyggt, och det finns gott om både bänkyta och förvaring. Skåpen har vita släta luckor, och bänkskivan är i ek med infälld diskho och induktionshäll. Vitt kakel med svart fog letar sig hela vägen upp till taket, och den utanpåliggande gasledningen är en fin detalj. Kolfilterfläkten och varmluftsugnen, med pyrolytisk funktion, är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i skåpinteriören. Ovanför kylen/frysen finns ett skåp med plats för micro och andra köksmaskiner.

Badrum

Ett fräscht badrum med duschhörna, WC, tvättkommod och handdukstork (dock ej inkopplad). Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med svart uppvärmd klinker.

Hall

Hallen är öppen mot köket, och här finns ett bevarat serveringsskåp som passar bra för förvaring av både kläder, skor och torrvaror. Det är en rymlig och välkomnande hall, och härifrån når man även badrummet.

HSB:s Brf Vågskivan

Allmänt om föreningen

Föreningen äger fastigheten Vågskivan 37 (orgnr: 702002-5503) med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt på sammanlagt cirka 505 kvm (intäkt från lokaler var ca 665 000 kr år 2017). Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2018 Takrenovering, OVK och renovering av trappuppgångar 2017 Renovering av trapphus samt tvättstuga och torkrum Hallandsgatan 50. 2017 Arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan. 2016 Stamspolning. 2015 Renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 Byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 Byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 Stamspolning. 2007 Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 Renovering av samtliga fasader mot gatan. 2003/2004 Renovering av trapphuset på Hallandsgatan 46. 1975-1985 Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). I övrigt titta gärna i årsredovisning 2017.

Kommande renoveringar

Det pågår arbete med att förbättra skalskyddet och brandskyddet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 13,7 mkr, vilket ger cirka 1 666 kr/kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 1627,5 kr av köparen samt en pantsättningsavgift om 465 kr per pantsättning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättstillägg. Vanlig hemförsäkring tecknas enskilt.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. Föreningen har en gemensam städdag varje vår.

Tvättstugor

I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop-in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv med basutbud samt bredband ingår i avgiften. Leverantör Telenor. Obligatorisk tillägg om 125kr/mån.

Medlemskap och ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem. Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanentboende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet. Medlemskaps i HSB Stockholm krävs att köparen ska antas som medlem i föreningen. (Ansökan görs av blivande köparen).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida mars 2019 samt årsredovisning 2017 och kontrollerade med föreningen 2019-03-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.