Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Årstavägen 27
EDVIN ENGSTRÖM 1947
Årsta
ARKITEKTENS TREA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI

Denna underbara hörntrea har ett vackert ljusinsläpp, och när skymningen väl fallit utgör den eldningsbara öppna spisen en härlig mysfaktor. På den sju kvadratmeter stora balkongen njuter man av solen från tio på morgonen till åtta på kvällen. Skicket är det bästa tänkbara och lägenheten har genomgått en varsam renovering, genomritad av en arkitekt, under de senaste tre åren. I fjol renoverades köket från topp till tå med mycket stilfullt resultat, och under våren har badrummet fräschats upp med bland annat nytt inkaklat badkar. 1940-talscharmen finns kvar, och originaldetaljer såsom fiskbensparkett, marmorgolv, garderober och innerdörrar har bevarats. Dörrarna har lackerats på en lackeringsfirma och försetts med nya handtag i tidstypisk stil. Tidstypiska är också de nya strömbrytarna och elkontakterna som sattes i in i samband med att all el i lägenheten byttes.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Årstavägen 27
Område:
Årsta
arkitekt:
EDVIN ENGSTRÖM 1947
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
4 334 kr Inkl Värme, VA och Bredband

Huset och föreningen

Punkthuset på Årstavägen 27 uppfördes vid mitten av 1940-talet efter ritningar av Edvin Engström. Fasaden är putsad och entréns eleganta ekport har en omfattning i sten. Tidens stadsplaner gick under epitetet "Hus i park", och i anslutning till huset finns en fin gräsplätt med utemöbler. Huset har cykel-/barnvagnsrum, tvättstuga, torkrum samt ett soprum med all typ av återvinning förutom elskräp, och det finns planer på att inreda ett av källarutrymmena som snickarbod.

Närområdet

Årsta har en skön stadskänsla och vid Årsta Centrum, bara några minuters promenad från lägenheten, finns det mysiga småbutiker och flera bra restauranger. Intill stadsdelens bebyggelse breder Årsta skog ut sig med sin vackra natur och sitt rika djurliv. Har man tur kan man skymta rådjur på sin tidiga joggingrunda längs med grusstigarna. Utmed Årstaviken finns det flera bryggor där man varma dagar kan ta sig ett dopp. Bara ett par minuter från lägenheten finner vi krogen Två små svin. Här kan du bland annat avnjuta smörrebröd och dricka tjeckiskt öl. Krogen har ett utsökt kök, och har några av Stockholms mer namnkunniga gastronomer och livsnjutare som stammisar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är rymligt och lättmöblerat med gott om plats för både soffgrupp och matbord. Under sommarhalvåret utgör den stora balkongen, med sol från förmiddag till kväll, en härlig förlängning. Den vackra öppna spisen är eldningsbar, och vid matplatsen finns en platsbyggd elegant sittbänk med vedförvaring. Ovanför bänken finns platsbyggda hyllplan för böcker och prydnader. Väggarna är putsade och vitmålade, och golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett som behandlats med hårdvaxolja.

Kök

Lägenheten har en social planlösning, och öppningen mellan vardagsrummet och köket gör det lätt att kombinera matlagning med umgänge. Köket, som renoverades i sin helhet under 2015, är lika praktiskt som det är snyggt. Det finns rejält med plats för både bänkyta och förvaring. Skåpen har gråa, släta och handtagslösa luckor och utdragslådor, och den tjocka bänkskivan är liksom stänkskyddet i gotländsk kalksten. Spishällen, fläkten, ugnen och kylen/frysen (side-by-side) är alla av märket Siemens. Väggarna är putsade och vitmålade och fiskbensparketten som lades in i samband med renoveringen har behandlats med hårdvaxolja.

Barnrum

Från vardagsrummet når man även det rum som idag används som barnrum men som också passar bra som föräldrasovrum. Det är ett härligt hörnrum och ljuset strömmar in genom fönster i två väderstreck. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av inbyggda originalgarderober. Väggarna är putsade och vitmålade och fiskbensparketten som lades in samtidigt som köksgolvet har även det behandlats med hårdvaxolja.

Föräldrasovrum

I det rum som idag är föräldrasovrum finns en hel garderobsvägg som sväljer allt i klädväg, och dörrarna pryds av snygga mässingshandtag. Rummets putsade väggar har liksom parketten målats i vitt. I anslutning till rummet finns ett förrådsutrymme med mässingslampa och furuplywoodklädd insida.

Badrum

Badrummet, som totalrenoverades i samband med stambytet 2004, har i år fräschats upp med ny tvättkommod, ny spegel, ny belysning och nytt inkaklat badkar. Väggarna är klädda med vitt kakel med ljusgrå fog och golvet belagt med gråblå klinker i halvförband.

Hall

Hallen är välkomnande, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet från vardagsrumsfönstret. Originalgarderoberna, som besmyckats med mässingshandtag, rymmer mycket och bredvid ytterdörren finns en avhängningsnisch med hängstång, skohylla och platsbyggd sittbänk. Väggarna är putsade och vitmålade, och golvet pryds av marmorplattor som är i original från när huset byggdes.

Brf Glan 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen innehar fastigheten Glan 2, bebyggd med ett punkthus i sju plan. Fastigheten rymmer 26 lägenheter, samtliga upplåtna som bostadsrätt samt två lokaler. Byggnaden ritades av arkitekt Edvin Engström och uppfördes 1946.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Tomträtt

Fastigheten innehas med tomträtt. Tomträttsavgälden gäller t.o.m 2017-03-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Renovering

2015 Renovering av porten, 2015 Asfalteringsarbeten och ny utvändig belysning, 2015 Indragning av fiber till lägenheter, 2014 Komplett genomgång av eldstäder och byten av tegelstenar där nödvändigt, 2013 Fönsterbyte, 2013 Spolning av samtliga avloppsrör, 2009 Taket lades om, 2004 Stambyte, 2004 Byte av elstigar.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut om planerade renoveringar. Det finns planer på en eventuell fasadrenovering i framtiden och det finns pengar avsatta i en yttre fond för detta.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 5,48 Mkr, vilket ger cirka 3240 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 706 kr. Inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Trappstädning:

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren samt en årlig julgransfest.

Tvättstuga

Tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett rymligt torkrum. Tvättstugan är belägen på entréplan.

Gemensamma utrymmen

På husets baksida finns en möblerad uteplats med grill för föreningens medlemmar. Det finns ett cykel- och barnvagnsförråd, samt sju parkeringsplatser på baksidan av huset som går att hyra (kölista med ca 5 namn på tur). Till lägenheten hör ett vindsförråd samt ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har kabel-TV från Comhem och bredband via fiber från Ownit 100 Mbit, som ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-04-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här