Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 135
J. DAHL 1927
Södermalm - Sofo
RUFFIG ETTA PÅ RINGVÄGENS SOLSIDA

En trivsam etta med renoveringsbehov. Generös takhöjd och härligt ljusinsläpp från fönster i djupa nischer. Köket är mycket charmigt, och serveringsskåpet är liksom lägenhetens spegeldörrar i original från 1920-talet medan övriga skåp sattes in på 1940-talet. Lägenheten är en opolerad pärla, och ytskikt såsom väggar och tak är i behov av renovering. Här finns med andra ord möjlighet att sätta sin egen prägel. Badrummet är helkaklat och fräscht, och för några år sedan lät man sätta in ny takdusch, nya duschväggar i glas, nytt handfat med mera.100 Mb bredband ingår i avgiften.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 135
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
J. DAHL 1927
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
1 534 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband

Huset och föreningen

Huset vid hörnet Ringvägen 135/Östgötagatan 87 uppfördes på 1920-talet av Fackföreningarnas Byggproduktion å Hans Tryboms räkning. Ritningarna är signerade arkitekterna J. Dahl och Figge Wetterqvist, och huset är ett utmärkt exempel på tjugotalsklassicismen. Det är dessutom påkostat, och kungsvåningen, det vill säga den indragna våningen högst upp, har ett vackert balusterräcke. Fasaden är putsad i rosa och grått, och mot Ringvägen finns två rader med burspråk. Skicket är gott, och under senare år har man bland annat renoverat taket, innergården och den ena tvättstugan. Därtill renoveras hissarna i skrivande stund. Ett mycket trevligt boende erbjuds och på den fina innergården finns det trädgårdsgrupper, gasolgrill och fin växtlighet. Den nyrenoverade tvättstugan ligger på vinden, och medan man tvättar kan man passa på att njuta av den makalösa utsikten över takåsarna. Den andra tvättstugan ligger i källaren.

Närområdet

För den som uppskattar god mat är läget perfekt och utanför husets portar återfinns några av stans bästa kinesiska och indiska restauranger. I grannskapet hittar man också populära krogar såsom Restaurang Bleck, Teatern och Katarina Ölkafé. Kring Nytorget, en kort promenad norrut, myllrar det av butiker, kaféer och barer. Strax österut breder Vitabergsparken ut sig och runt Årstaviken, ett stenkast söderut, finns det utomhusgym, badplatser och vacker natur. Kommunikationerna är utmärkta och Skanstull, bara hundra meter från huset, trafikeras av flera buss- och tunnelbanelinjer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lättmöblerat, och bakom en vacker spegeldörr döljer sig en rymlig klädkammare. Taket har sprickor och den slitna tapeten har släppt i överkant. Golvet är belagt med parkett som lackats med svartpigmenterat lack för att få en charmigt sliten känsla.

Kök

I köket erbjuds utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak, och det vackra serveringsskåpet är i original från 1920-talet. Övriga skåp är liksom den fina redahyllan, med bevarade glasskeppor, från 1940-talet. Skåpens luckor och stommar är vitmålade medan insidorna har kvar sin fina turkosa originalfärg. Gasspisen, med elugn, installerades 2010 och 2012 lät man sätta in en ny blandare och en ny marmorliknande bänkskiva. Kylen/frysen är av äldre, men väl fungerande, modell. De delvis slitna väggarna är vitmålade och partiet ovanför arbetsytan klätt med vitt kakel. Brädgolvet, som togs fram för många år sedan, har skön patina.

Badrum

2012 fräschades badrummet upp med ny takdusch, nya duschväggar i glas, ny spegel, ny belysningsarmatur samt nytt handfat med kromat avloppsrör. Handdukstorken håller handdukarna varma och torra, och det finns gott om plats för att sätta upp väggskåp eller liknande. Det turkosa träskåpet kommer att monteras ner och eventuella hål fyllas i med skyddande silikon. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljusgrå klinker.

Hall

Hallen är tvådelad, och i tamburdelen finns en fin avhängningsnisch. Hatthyllan och hängstången är i original från når huset byggdes, och liksom i köket är det framtagna brädgolvet vackert slitet. Taket har sprickor och det vitmålade väggarna visst slitage.

Brf Inlandsisen 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harvpinnen 10, bebyggd med en fastighet som rymmer 66 lägenheter, alla upplåtna med bostadsrätt, samt två lokaler. Byggnaden ritades av arkitekt J. Dahl och uppfördes 1927.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen har egen förvaltning.

Renoveringar i urval

Renovering samtliga trapphus 2017/18. Byte till sa¨kerhetsdo¨rrar 2017. Spolning av avloppsstammar i kök, OVK samt byte av radiatorventiler med tillhörande justering av värmesystemet. 2013 Omläggning av tak, installation av nya portar och reparation av mur kring gård, renovering av tvättstuga på vind. 2012 Renovering av innergårdens tätskikt och bjälklag, utbyte av fjärrvärmeanläggning. 2008 Putning av fasad mot gården, nya räcken på altan och vädringsbalkonger, spolning av avloppsstammar, OVK. 2007/2008 Målning/renovering av fönster (yttersidor). 2002 Målning av tak och byte av elstigare. 1999 Stambyte. 1992 Putsning av fasad.

Ekonomi

Lån per kvm boa är 2371kr enligt årsredovisningen för 2017. Inga planerade avgiftsförändringar. Föreningen har tagit nya lån om ca 2 milj kronor under 2018 för trapphus renoveringen. Inga planerade avgiftsförändringar.

Trappstädning:

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Tvättstuga

Det finns två tvättstugor, en i källaren och en på vinden som nyligen är renoverad med nya maskiner samt har en ljus och trevlig utsikt över takåsarna medan du tvättar.

Gemensamma utrymmen

Nyrenoverad och väldigt trivsam innergård med flera sittgrupper, gasolgrill finns att låna. Det finns inget cykelrum eller barnvagnsrum i fastigheten.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-tv via Comhem och bredbandsnät finns installerat via Stockholms Stadsnät AB. Bredband 100 Mb/s ingår i avgiften. För utökat tv-utbud sluts individuellt avtal med Comhem.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-19. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.