Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gotlandsgatan 76 B
FIGGE WETTERQUIST 1928
Södermalm - Nytorget
LJUS OCH LUFTIG 1920-TALSLÄGENHET VID NYTORGET
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL

I en rofylld oas strax intill Nytorget och Vitabergsparken finner vi denna trivsamma och helt insynsskyddade gaveletta. Ljuset strömmar in genom höga spröjsade fönster i två väderstreck, och härifrån har man utsikt över Sofia kyrka och Katarina Bangatas under sommarhalvåret grönskande allé. Lägenheten har en spännande, men samtidigt lättmöblerad, planlösning med charmiga vinklar och den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär. Vardagsrummet bjuder in till umgänge och det både snygga och funktionella köket är modernt utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, kyl/frys, diskmaskin och riktigt fläkt. Det finns möjlighet till att göra om lägenheten till en tvåa genom att antingen bygga en vägg till sovalkoven eller flytta köket till sovalkoven och använda nuvarande köket som ett separat sovrum. Läget är perfekt, och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende samtidigt som man har Nytorgets folkliv och vimmel runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
FIGGE WETTERQUIST 1928
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
1 903 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 625 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Huset vid hörnet Gotlandsgatan 76/Katarina Bangata 58 uppfördes på 1920-talet å Fastighets AB Räfsans räkning. Stilen är 1920-talsklassicistisk och ritningarna signerade arkitekt Figge Wetterqvist som sedermera blev stadsarkitekt i Halmstad. Ursprungligen bestod huset av 1:or, 2:or och så kallade dubbletter, en liten lägenhetstyp med kokvrå som var vanlig på 1920-talet och som passade bra för yrkesarbetande som inte ägnade allt för mycket tid åt matlagning och andra köksbestyr. Till huset hör en fin innergård med trädgårdsmöbler, Webergrillar, grönska och eftermiddagssol. I trapphusen finns det gemensamma balkonger i gårdsläge och entréplanet med ingång från Gotlandsgatan inrymmer tvättstuga och barnvagnsrum. Föreningen har 30 garageplatser, för närvarande ingen kö, och i garaget finns det även möjlighet till cykelförvaring. Därtill förfogar de boende över ett mötesrum och ett gym. Det är en bra och välfungerande förening med god ekonomi och de kommersiella lokalerna, varav en hyrs ut till populära Restaurang Shanti, genererar goda intäkter.

Närområdet

Huset ligger i en av Södermalms mest rofyllda grannskap, och strax intill breder Vitabergsparkens grönska ut sig. Läget är som nämnts perfekt och samtidigt som det tyst och lugnt utanför huset finns ett myller av kaféer, mysiga restauranger och spännande småbutiker runt hörnet. Missa inte Urban Deli eller Nytoget 6 där man lätt droppar in för frukost, brunch, middag eller drinkar. Vid Skanstulls tunnelbanestation, några hundra meter från huset, ligger den nyöppnade food courten Teatern och under sensommaren och hösten kan man inhandla lokala råvaror på Bondens egen Marknad endast ett stenkast bort.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ljust, luftigt och inbjudande. Den mysiga sovalkoven, som pryds av ett vackert rombformat gavelfönster, rymmer en dubbelsäng och i övriga rummet finns det gott om plats för både soffa och matgrupp. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda linneskåp. Golvet är belagt med ekparkett och liksom i övriga lägenheten målades väggarna i vitt i somras.

Kök

Ett både snyggt och funktionellt parallellkök som är fullt utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, diskmaskin, kyl/frys och fläkt. Det är rejält tilltaget med såväl bänkyta som förvaring, och takhöjden tas till vara genom dubbla rader överskåp. Vid fönstret finns en ljus och trevlig matplats för de mindre måltiderna. Skåpen har vita luckor och eftersom ett av överskåpen är i vitrin behöver man inte gömma undan finservisen. Spottarna ger en bra arbetsbelysning och reflekteras snyggt i glasskivan ovanför arbetsytan. Golvet är belagt med grå klinker. En vacker spegeldörr med spröjsat fönster öppnar upp och skiljer av mot vardagsrummet.

Badrum

Badrum med duschhörna, handfat, väggskåp och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljusblå klinker.

Hall

Hallen är stor och möblerbar, och det finns gott om plats för jackavhängning, skoställ, sittbänk med mera. En vacker spegeldörr stänger av mot badrummet och liksom i köket är golvet belagt med grå klinker.

BRF Räfsan 147

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Räfsan 2, bestående av 42 bostadsrätter och fem hyreslokaler, samt ett 30-tal garageplatser. Adress är Gotlandsgatan 76A & B samt Katarina Bangata 58. Fastigheten ritades av arkitekt Figge Westerqvist och uppfördes åren 1929-30.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1980.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av Nordstaden AB.

Renovering

Fastigheten byggdes om 1982-83 då flera små lägenheter slogs samman till större. I samband med detta gjordes även stambyte i kök och badrum, byte av elstigare, renovering av tvättstugan, fönster och fasad. 2005 byggdes vinden om till två vindsvåningar och förråden flyttades ner till källaren i övre garageplanet. 2007 blev ett före detta fritidshem samt några förrådslokaler ombyggda till fem nya lägenheter. Samma år fick även lägenheterna mot gården balkonger. 2005 Takrenovering och renovering av hiss i Gotlandsgatan 76A och 76B. 2007 Nytt värmesystem samt målning av trapphus och ytterdörrar. 2011 Fönsterrenovering. 2013 Renovering av garage och tvättstuga. 2015 Målning av tak.

Kommande renoveringar

En förstudie angående stambyte/relining ska göras under 2016.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är på cirka 3,6 Mkr, vilket ger cirka 1230 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en väldigt låg belåningsgrad. Avgift/kvm är ca 473 kr. Inga avgiftsförändringar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga

I entréplan finns tvättstugan med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Trevlig innergård med planteringar och grillar. Cykelparkering i garagets nedre plan eller på gårdens cykelställ. Det finns ett barnvagnsrum bredvid tvättstugan samt ett gym/motionsrum. Garageplatser finns i fastigheten. Till garageplats är det separat kö; för närvarande kort kö. P-platser hyrs ut via styrelsen för 1000 kr/mån (kan komma att höjas i höst om boendeparkeringen på gatan höjs). Föreningens medlemmar har företräde till platserna.

Bredband och Kabel-TV

Fastigheten är kollektivansluten till bredband och kabel-tv genom Bredbandsbolaget/comhem. Kostnaden ingår specificerad i månadsavgiften (dock höjs månadsavgiften om Bredbandsbolaget höjer sin avgift).

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-05-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här