Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 7
CARL ÅKERBLAD 1932
Södermalm - Nytorget
SMART PLANERAD TVÅA MED NYRENOVERAT KÖK
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI

Har du drömt om att bo precis mitt i SoFo´s myller av trendiga kaféer, restauranger från när och fjärran och uppskattar att botanisera i områdets spännande småbutiker? Vare sig du är en social singel som gärna bjuder hem vänner på middag eller ni är ett par som värdesätter en välplanerad och välbalanserad tvåa med gott om förvaring så är detta den perfekta bostaden. Rummen ligger i fil, kvadratmetrarna maximalt utnyttjade och den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär. De höga fönsterpartierna vetter mot en lugn enkelriktad gata och har utsikt mot vackra sekelskifteshus. Lägenheten är genomgående i synnerligen gott skick, och köket totalrenoverades i somras. 1930-talscharmen finns kvar och fönstren, vilka pryds av vackra spanjoletter, är liksom gjutjärnsradiatorerna och merparten av spegeldörrarna i original från när huset byggdes. Därtill har brädgolven tagits fram.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
CARL ÅKERBLAD 1932
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
2 597 kr inkl värme, VA
Pris:
4 550 000 kr utgångspris

Huset

Hörnhuset på Bondegatan 7 uppfördes 1932 av Harry Blomqvist och Hellströms Byggnads AB. Ritningarna är signerade arkitekt Carl Åkerblad och huset har en stramt funktionalistisk fasad med symmetriskt placerade tvåluftsfönster. Till huset hör en intim gård med sittplatser, grillmöjligheter, berghäll, gräsytor och mindre träd. Trapphuset är ovanligt stort och ljust, och det finns gemensamma vädringsbalkonger mellan varje våningsplan. Källaren inrymmer en lättbokad tvättstuga, och på entréplanet ligger en samlingslokal som kan lånas gratis för fest eller övernattning. I direkt anslutning till gatan finns ett cykelrum. Föreningens tre kommersiella lokaler, två butiker och en frisörsalong, generar goda hyresintäkter.

Närområdet

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. En kort promenad bort ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Gå in och värm dig en stund, och har du tur bjuds du på konsert.

Vardagsrum

Vardagsrummet utgör lägenhetens hjärta och nav, och har god kontakt med övriga rum. Härifrån ser man alla lägenhetens fönster. Det finns plats för soffgrupp samt ett matbord för sex till åtta personer, och bakom en vacker spegeldörr döljer sig en inbyggd garderob. Väggarna är vitmålade och brädgolvet lackat.

Kök

Det nyrenoverade köket är mycket yteffektivt och tack vare den breda öppningen mot vardagsrummet, som gör lägenheten extra ljus, är det lätt att kombinera matlagning med umgänge. Under- och överskåpen har svarta respektive vita luckor, och partiet ovanför arbetsytan är klätt med vitt kakel i halvförband. Lådfronterna och underskåpens täcksidor är liksom bänken, med infälld porslinsho och induktionshäll, i svart valcromat som behandlats med hårdvaxolja. Varmluftsugnen är i snygg svart design, och diskmaskinen samt kyl- och frysskåpet är integrerad i inredningen. På motsatt sida finns vägghängda furuskåp med bänkskiva i plywood. Matplatsen rymmer ett matbord för fyra till fem personer, och den platsbyggda kökssoffan i plywood har rymlig förvaring. Brädgolvet är målat i ljusgrått och väggarna målade i vitt.

Sovrum

Sovrummet rymmer en 160-säng och den platsbyggda garderoben, med täcksidor i plywood, sväljer allt i klädväg. Brädgolvet är lackat och väggarna målade i en mörkblå nyans.

Badrum

Badrum med duschhörna, tvättkommod, spegelskåp och WC. Duschhörnan är utrustad med både takdusch och handmunstycke. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med våtrumsmatta som målats i ljusgrått.

Hall

Hallen är välkomnande och redan när man stiger in genom ytterdörren, en säkerhetsdörr, möts man av ljusinsläppet från köksfönstret. Här finns tre hängare samt en platsbyggd skohylla, och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd garderob med spegeldörr. Väggarna är målade i mörkgrått och liksom i övriga lägenheten är det framtagna brädgolvet lackat.

Brf Timmermannen 31

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Timmermannen 31, bestående av 32 lägenheter som upplåts med bostadsrätt och 3 lokaler. Fastigheten ritades 1932 av arkitekten C Åkerblad, byggmästare var Hellström Byggnads AB och H Blomqvist.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1985.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Styrelsen sköter sin egen förvaltning och Tekab anlitas för löpande serviceåtgärder och fastighetsinspektion.

Renovering

2013 Byte av större delen av fastighetens plåttak. 2011 Ombyggnad av soprum. 2002-11 Ventilationsarbeten. 2002 Fasadrenovering. 2001 Stamrensning.

Kommande renoveringar

Underhåll av fönster och vissa målningsarbeten.

Ekonomi

Föreningens skuld per kvm ligger på 5 600 kr per kvm vilket är i snitt med föreningar på Södermalm där snittet är cirka 6 000 kr i lån per kvm. Man har tre lokaler vilka står för nästan 30% av de totala intäkterna till föreningen. Ekonomin är i balans och inga avgiftsförändringar är planerade i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Föreningen har en restriktiv policy vad gäller andrahandsuthyrning.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos försäkringsbolaget IF.

Trappstädning:

Företag har anlitats för trapphusstädningen så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Varje vår och höst har föreningen städdagar där de boende gemensamt hjälps åt att göra fint.

Tvättstuga:

Två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen äger halva innergården. I bottenvåningen på fastigheten finns en festlokal/övernattningslägenhet kallad Blå hallen.

Bredband och Kabel-TV:

Comhem.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-03-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här