Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 92
PEDER CLASON 1935
SÖDERMALM - HÖGALID
SMÄCKER FUNKISTVÅA MED EN RÖD HISTORIA
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI

Nu kan vi presentera en yteffektiv och mycket trivsam minitvåa. Bostaden ligger högst upp i ett välrenoverat funkishus, och härifrån har man utsikt över tak och himmel. De stora originalfönstren, med synliga spanjoletter, ger ett fantastiskt ljusinsläpp och takhöjden skapar en luftig atmosfär. På den soliga och ovanligt stora balkongen finns det plats för lite odling, och här kan man sitta en varm sommarkväll med goda vänner och känna Stockholmsbrisen. Det rymliga köket och planlösningen med separat duschrum/toalett gör bostaden optimal för ett sambopar. 100Mb Bredband ingår i avgiften.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
PEDER CLASON 1935
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
1,5 rum och kök
Area:
34 m²
Avgift:
2 710 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 090 000 kr utgångspris

Historia:


1932 bildade ett antal syndikalister Byggnadsföreningen Husbygge UPA i syfte att skapa arbetstillfällen genom att bygga hus i egen regi och sedan sälja dem vidare. Sju fastigheter uppfördes i Gröndal, och 1936 lät man bygga kvarteret Bjälken 17 där bostaden ligger. Stilen är funktionalistisk och ritningarna signerade arkitekt Peder Clason. Den nyfixade gården är en verklig oas med planteringar, och det finns grill och utemöbler både mellan husen och bakom gårdshuset.

Området


Läget är mycket centralt samtidigt som den lugna återvändsgatan utanför huset ger en känsla av avskildhet. Bara någon minuts promenad bort ligger Skinnarviksberget där man kan njuta av en storslagen utsikt över staden, och det är även nära till Tantolunden, Hornstull och Långholmen. Lite längre ner på Brännkyrkagatan har Paradiset, Sveriges största ekologiska matbutik, nyligen öppnat och i närområdet hittar man också spännande småbutiker, trevliga restauranger, välsorterade mataffärer med mera. Dessutom är kommunikationerna utmärkta och endast 50 meter från husets port finns det tunnelbana samt hållplats för busslinjerna 4 och 66.

Vardagsrum


Ett rymligt, ljust och luftigt vardagsrum med gott om plats för det gängse möblemanget. Rummet har ett stort fyrluftsfönster som liksom det eleganta gjutjärnselementet är i original från 1930-talet. Väggarna är ljusmålade och golvet belagt med ny mattlackad ekparkett.

Kök


Det välplanerade köket har nyslipad och oljad träbänk, och skåpluckorna målades om för cirka ett år sedan. Väggarna är nymålade och golvet belagt med ny mattlackad ekparkett. En originaldörr leder ut till bostadens stora balkong, vars söderläge erbjuder många härliga soltimmar.

Sovrum


Den inre hallen passar perfekt som sovrum, och här kan man få plats med en dubbelsäng utan problem. Ljusmålade väggar och ny mattlackad ekparkett.

Tambur


I tamburen finns det plats för hatthylla och skoställ, och förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob med överskåp. Liksom i övriga bostaden är väggarna ljusmålade och golvet belagt med ny mattlackad ekparkett.

Duschrum och toalett


Planlösningen med separat duschrum och toalett är mycket praktisk om man ska bo fler än en i bostaden. Duschrummet har klinkergolv och helkaklade väggar.

Brf Brännis 92

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen upplåter totalt 50 lägenheter med bostadsrätt samt 5 hyresrätter och 2 hyresrättslokaler. Fastigheten ritades 1903 av arkitekten Peder Clason. Byggmästare var Sv. Järrsten.

År föreningen övertog fastigheten


Fastigheten köptes 2004 av de boende.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum tar hand om den ekonomiska förvaltningen. Den tekniska sköts av MFS fastighetsförvaltning.

Renovering


Föreningens två hus har renoverats löpande under åren. I den bifogade årsredovisningen framgår de renoveringar som genomförts och vilka som planeras.

Ekonomi


Föreningen har lagt om sina lån sedan 1 januari 2015 och sedan dess har ränteutgifterna minskats. Avgifterna höjdes med 10% från och med 1 januari 2014 och man ligger nu i balans. Föreningen får cirka 30% av sina intäkter från hyreslokalerna och hyresrätterna. De fem hyresrätterna utgör en mycket stor, dold tillgång då hyresgästerna på sikt flyttar så säljs bostäderna på marknaden och föreningens ekonomi stärks med ett antal miljoner vid varje sådan försäljning. Idag ligger man på en belåning på cirka 7 900:- i lån per kvm medan snittet ligger på cirka 6 000 kr i lån på Södermalm. När hyresrätterna är sålda kommer man ligga runt snittet.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning är tillåten och hyressättning sker enligt gällande regler. Medgivande från styrelsen krävs.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga


I källaren finns det en tvättstuga med 3 tvättmaskiner, en mangel, en torktumlare och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har två fantastiska och grönskande innergårdar, bägge utrustade med trädgårdsmöbler och grill. På gårdarna finns cykelställ uppsatta.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-TV sköts av SAPPO och ingår i månadsavgiften. Bredbandslösning med 100mb uppkoppling ingår i avgiften.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-02-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
PEDER CLASON 1935
Energideklaration
Ej nödvändig

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här