Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kungstensgatan 53
CARL WIDELL 1883
Vasastan - S:t Eriksplan
DRÖMSKT VACKER OCH LUFTIG TVÅA MED KAKELUGN
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI

På en av Vasastadens populäraste och lugnaste adresser, mellan Vasaparken och Observatorielunden, finner vi denna pampiga och luftiga tvåa. Till bostadens kvalitéer bör särskilt nämnas den generösa takhöjden, spegeldörrar och listverk i original samt inte minst den vackra och fungerande kakelugnen som både smyckat och skänkt värme i över 130 år. Planlösningen är flexibel och det finns goda möjligheter skapa sig en fullgod trea om så skulle önskas. Välkommen på visning.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
CARL WIDELL 1883
Våning:
2 av 4, hiss finns, Hiss finnes.
Rum:
2 rum och kök
Area:
73 m²
Avgift:
3 378 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
6 175 000 kr utgångspris

Huset

1884 flyttade de första familjerna in på Kungstensgatan 53. De flesta arbetade som hantverkare och mästare, och var med all säkerhet stoltare än de flesta vasastansbor eftersom de själva varit delaktiga i uppförandet av fastigheten. Huset är således en av Sveriges äldsta föreningar, och detta har borgat för en välskött och omsorgsfullt omhändertagen fastighet genom seklerna. Här råder en familjär stämning, och man stannar gärna upp och pratar med sin granne när man möts i porten. I de två husen som ingår i föreningen bor pensionärer, barnfamiljer, singlar och unga par. Den mysiga innergården bjuder in till umgänge, och här finns utemöbler, grill, sandlåda samt möjlighet till cykelparkering. Huset är mycket välbevarat och ser i stort sett likadant ut som det gjorde 1884. Föreningen ombildades från bostadsförening till bostadsrättsförening 2001, och då passade man även på att modernisera stadgarna. Sedan dess behöver man till exempel inte längre böta en krona om man hänger tvätt på gården om söndagarna, och tillåtelsen att förvara döda personer i upp till två dagar i tvättstugan är upphävd.

Området

Vasastan är trots pulsen en mycket hemtrevlig stadsdel, och på smågatorna trängs små unika antikaffärer med trendiga klädaffärer och kaféer. På senare år har stadsdelen främst uppmärksammats för sitt både till antalet och bredden rika utbud av restauranger. Här kan man bli serverad allt från ren och röding på norrländska restaurang Knut till oxkind av självaste Johan Jureskog på restaurang Rolfs kök som för övrigt räknas till en av Stockholms bästa köttrestauranger. Förutom den vackra stenstaden, som till stor del är bevarad, erbjuder stadsdelen en hel del prunkande grönska. Inte minst lockar Vasaparken till picknick om sommaren och skridskoåkning under den kallare delen av året. I parken ligger också Sven-Harrys konstmuseum som är ett av de senaste tillskotten till Stockholms konstutbud.

Vardagsrum

Ett stort vardagsrum som tack vare takhöjden och de två höga fyrluftsfönsten är mycket ljust och luftigt. Brädgolvet, i original från 1800-talet och sommaren 2104 målades väggarna. Fungerande kakelugn med vacker krona.

Sovrum

Ett rymligt sovrum med stort fönsterparti mot lugna Kungstensgatan. Bakom vackra speglade dörrar finns dels en stor garderob, men framförallt en riktig och mycket rejäl klädkammare med plats för de flesta plaggen. Liksom i övriga bostaden är alla ytskikt mycket fräscha, och så sent som i somras målades rummet med stockholmsvit färg. Brädgolv i original.

Kök

Även köket är väl tilltaget och tack vare den generösa takhöjden har man fått plats med dubbla rader överskåp. Dessutom finns det gott om arbetsyta. Köket målades i somras och nyligen installerades nya bänkskivor. Diskmaskin från Elektro Helios, kyl och frys från AEG, spis från Husqvarna samt kombinerad tvätt- och torktumlare från Electrolux (2015). Vackert brädgolv även här.

Badrum

I badrummet finns inget avlopp. Istället används en pump från Saniflo som pumpar bort vatten från duschen och handfatet till stammen på toaletten. Pumpen byttes för cirka ett år sedan, och hållbarheten är cirka 10 till15 år. Vita våtrumsväggar och grå våtrumsmatta. Handdukstork.

Toalett

En mindre, men funktionell, toalett. Väggarna är klädda med mosaik och golvet belagt med grå klinker.

Hall

Vackra dubbeldörrar, i original från 1800-talet, leder in till hallen. Härifrån når man sedan alla rum förutom sovrummet. Hallen har en hatthylla med många krokar och det finns gott om plats för byråer, skoskåp med mera. Originalbrädgolv och ljusa gråblå väggar.

Brf Vanadis

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter totalt 23 lägenheter med bostadsrätt, 7 stycken ettor, 10 stycken tvåor och slutligen 6 stycken trerummare. (totalt 1 390 kvm) samt 1 lokal om totalt 30 kvm. Fastigheten ritades 1883 av arkitekten Carl Widell och byggmästare var K. J. Flodén.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har sedan byggnaden stod färdig 1884 alltid ägts och förvaltats av de boende.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC- Sveriges BostadsrättsCentrum tar hand om den ekonomiska förvaltningen. Den tekniska sköts av Åkerlunds fastighetsservice. Lägenhetsregistret sköts i föreningens regi.

Renovering

Föreningen har de senaste tiden genomgått omfattande renoveringar och huset är i dag i mycket gott skick. 2002 installerades ny hiss, både el och rörstammarna byttes, man byggde nya balkonger och lade om taket. 2008 Installerades bredband i fastigheten. 2015 målades taken om.

Kommande renoveringar

De kommande åren planeras en fasadrenovering.

Ekonomi

Föreningen är mycket välskött och trots avsaknaden av stora lokalintäkter har man en mycket stark ekonomi. Belåningen ligger runt 1 200 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm. Lånen är på cirka 1,5 miljoner och i kassan finns 500 000:-

Andrahandsuthyrning

Föreningens policy är restriktiv gällande andrahandsuthyrning. Finns giltiga skäl så finns inget hinder.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Allians (genom moderna försäkringar). Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Här finns två tvättmaskiner, två torktumlare samt ett torkskåp. Tvättstugan är belägen i gårdshuset med ingång bredvid cykelstället.

Gemensamma utrymmen

På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill för de större, för de litet mindre boende finns sandlåda. Cykelställ finns under taket. Barnvagnar lämnas på anvisad plats i porten. Bredband och Kabel-TV Fibernätet driftas av IP-only och operatören Bredband2 och ingår i avgiften. Kabel-TV sköts av ComHem.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-01-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här