Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 167
HJALMAR ERIKSSON 1909
Södermalm - Nytorget
UNDERBAR JUGENDTVÅA I EXEPTIONELLT GOTT SKICK
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL

I ett vackert jugendhus finner vi denna ljusa och luftiga tvåa med balkong i gårdsläge. Brädgolven är framtagna och originaldetaljer såsom stuckatur, spegelpaneler och spegeldörrar har bevarats. Det förra sekelskiftet gör sig även påmint genom den generösa takhöjden och de höga fönsterpartierna. Skicket är det allra bästa och mellan 2010 och 2015 har lägenheten, inklusive badrummet och köket, totalrenoverats löpande med hjälp av fackmän. I fjol lät man måla fönstren, bredspackla och måla väggarna samt slipa, luta och vitolja golven. Läget är perfekt, och här erbjuds ett rofyllt boende i en lugn del av SoFo samtidigt som man har ett myller av trendiga kaféer, mysiga restauranger och spännande småbutiker inom ett stenkast. Ett par kvarter söderut breder Nytorget ut sig med sitt folkliv och vimmel, och det är även nära till Vitabergsparkens grönska. Bredband ingår i avgiften.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Åsögatan 167
Område:
Södermalm - Nytorget
arkitekt:
HJALMAR ERIKSSON 1909
Våning:
2 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
3 181 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och Bredband

Huset och föreningen

Det stiliga jugendhuset på Åsögatan 165-167 uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekt Hjalmar Eriksson. Fasaden är putsad medan grunden och sockeln är i huggen natursten. Huset har två burspråk, och mittpartiet avslutas upptill av en rundad fronton med ett småspröjsat fönster som draperas av festonger. Till huset hör en fantastisk innergård som dränerades och renoverades 2013. Här finns grill, utemöbler, fina planteringar, cykelställ och återvinningskärl som döljs i en byggnad med sedumtak. Föreningen har även bastu, övernattningslokal, pingisrum, cykelrum och hobby-/snickarrum.

Närområdet

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren, och man finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns flera matbutiker, konditorier samt ekologiska mat- och speceributiker. Ett kort stenkast från lägenheten ligger kulturreservatet Vita bergen som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Här kan man gå in och värma sig en stund, och har man tur bjuds man på konsert.

Vardagsrum

Vardagsrummet har en karaktärsfull, men samtidigt lättmöblerad, form och ljuset strömmar in genom fönster i burspråk. Rummet bjuder in till umgänge, och man får enkelt plats med både soffgrupp och matsalsbord utan att den luftiga känslan går förlorad. Stuckatur och höga fotlister ger en elegant inramning, och liksom i övriga lägenheten är brädgolvet framtaget, slipat, lutat och vitoljat. Betongfundamentet, där det förr i världen stod en kakelugn, är nyslipat.

Sovrum

Även i sovrummet är taket besmyckat med stuckatur, och den djupa fönsternischen pryds av vackra spegelpaneler som länge doldes bakom masonitskivor. Det finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och byrå, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av fyra garderober med överskåp. Betongfundamentet efter en tidigare kakelugn är nyspacklad och målad.

Kök

Köket har plats för ett litet matbord, och under sommarhalvåret är det härligt att sitta och äta ute på den rymliga balkongen som vetter mot husets underbara innergård. Det är rejält tilltaget med såväl bänkyta som förvaring, och den generösa takhöjden tas till vara genom dubbla rader överskåp. Köket har även ett inbyggt och rymligt skafferi med spegeldörr. En ny bänkskiva i 3 cm tjock carraramarmor sattes in vid årsskiftet, och partiet ovanför är klätt med vitt fasat kakel i tegelförband. Ugnen (Smeg) och induktionshällen (Bosch) sattes in 2015 medan diskmaskinen och kylen/frysen, båda integrerade i den vita skåpinteriören, är från 2013.

Badrum

Badrummet, som totalrenoverades i samband med stambytet 2010, inrymmer dusch, tvättkommod, handdukstork, WC, tvättmaskin (Upo) och vägghängt torkskåp (Cylinda). Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grå uppvärmd klinker. Taket har infällda och dimmerstyrda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Hall

I hallen, varifrån man når lägenhetens alla rum, finns en stor avhängningsnisch med hyllor, ankarkrokar och hängstång för galgar. Hallen har också en möblerbar hörna som i dag används som arbetsplats.

Brf Nybygget 19

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Nybygget 19 innehar 42 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter och fem lokaler med hyresrätt. Fastigheten ritades av arkitekt Hjalmar Eriksson och uppfördes 1909.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Storholmen sköter den ekonomiska förvaltningen inklusive lägenhetsförteckningen samt den tekniska förvaltningen.

Renovering

2018 Byte av el i hyresrätter och lokaler. Nödljus och brandskydd på vind och i källare. 2017 Nya takstegar, justerat värme. 2016 Nya ventiler vid fönster. 2015 Fjärrvärmeinstallation byte av fjärrvärmepump. 2015-2016 Ny värmecentral och elcentral. 2013-14 Totalrenovering av gård. 2010 Stambyte (kök och badrum). 2009 Installation av säkerhetsdörrar. 2005 Nya balkonger. 2002 Nyinstallation av hiss. 1998 Renovering av tvättstugan. 1996 Trapphusrenovering. 1991 Fjärrvärmeinstallation. 1981 Omputsning av fasad. 1980 Nya fönster.

Kommande renoveringar

Trapphus samt fasad och fönster ligger närmast. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2068.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningen cirka 12,4 Mkr, vilket ger cirka 5087 kr per kvm bostadrättsyta, vilket ligger under snittet för området som är cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 635 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har gemensam städning minst en gång per år, med efterföljande fika tillsammans.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga med tre tvättmaskiner (varav två är utbytta till nya de senaste åren), torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Gården totalrenoverades 2013-14 med sittgrupp och planteringar. Det finns bastu och övernattningsrum i föreningen, samt ett förvaringsrum för cyklar.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-TV och Alltele för bredband (1000 Mbit/s ingår i avgiften).

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-11-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här