Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 32
TURE SELLMAN 1930
Södermalm - Nytorget
YTEFFEKTIV ETTA I EFTERTRAKTADE KVARTER
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL

Det goda boendet handlar inte bara om antalet kvadratmeter. Ibland handlar det mer om fantasi, kreativitet och smarta lösningar. Och låg månadsavgift såklart. I ett av Södermalms trevligaste kvarter finner vi denna ljusa och mycket funktionella funkispärla signerad arkitekt Ture Sellman 1930. Bostadens kvalitéer är många - ett stort och charmigt fönsterparti, fiskbensparkett i original och en rymlig klädkammare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
TURE SELLMAN 1930
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
29 m²
Avgift:
1 027 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 175 000 kr utgångspris

Allrum

Allrummet badar i ljus och det stora fönsterpartiet med vackra spanjoletter är i original från 1930. Tack vare att den generösa takhöjden (närmare 2,7 meter) nyttjas för en loftsäng friställs kvadratmetrar, och både matbord och det gängse vardagsrumsmöblemanget ryms utan att det blir trångt. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med originalparkett i fiskbensläggning.

Kokvrå

Ett funktionellt minikök med gott om förvaring. Skåpen har ljusa luckor och bänkskivorna är i mörkt trä. Partiet ovanför den bra belysta arbetsytan är klätt med vitt kakel. Taket har downlights och golvet är belagt med mosaik i gråa toner.

Badrum

Ett fräscht badrum med dusch, handfat, WC, handdukstork och spegelskåp. Väggarna är helkaklade och på golvet ligger klinker med värmeslingor.

Hall och klädkammare

Hallen rymmer hatthylla och skoställ, och innanför ytterdörren finns en sittbänk att slå sig ner på. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med svarta skifferplattor. Även här har golvvärme dragits in. I anslutning till hallen finns en klädkammare som tack vare den tilltagna takhöjden sväljer det mesta i klädväg.

Balkong

Från det nyrenoverade trapphuset nås föreningens trevliga balkonger som vetter mot den slutna innergården.

Närområde

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhåll för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, kaféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. En kort promenad bort ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. På vintern, då snön pryder staden, är reservatet som en saga med de gamla husen. Högt uppe på en av områdets höjder reser sig Sofia kyrka. Gå in och värm dig en stund, och har du tur bjuds du på konsert.

Arkitekturen

På platsen för dagens bostadshus har det funnits bebyggelse åtminstone sedan 1700-talets mitt. Så sent som vid 1900-talets början om- och nybyggdes den industri som fanns på tomten tidigare. 1930 påbörjades bygget av ett nytt hus vars ritningar signerats Ture Sellman. Bland hans främsta verk hittar vi Katarinastiftelsens ultramoderna hus på Åsögatan 95, den eleganta fasaden på Allhelgonagatan 7-9 och ett originellt hus på Finn Malmgrens väg 27-29 i Hammarbyhöjden. Sellman tog examen från KTH 1914 och öppnade eget arkitektkontor 1917. Innan dess hade han hunnit med att arbeta för Lars Israel Wahlman och Carl Bergsten. Arkitektbanan avslutades dock redan runt 1940 då Sellman övergick till att sköta sitt nya företag Sellmanfilm, som bland annat experimenterade med färgfilm. Huset i korsningen Östgötagatan/Åsögatan är ett fint exempel på tidig funktionalism. Fasaden är stram, och tre- och fyrluftsfönster bildar horisontella fönsterband. De diskret markerade fönsteromfattningarna är en detalj som hör mer samman med 20-talets klassicism än med funkis, men så är också detta hus byggt i en brytningstid då det var vanligt att stilarna blandades.

Brf Svejk

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter totalt 41 lägenheter med bostadsrätt (totalt 1 744 kvm) samt 4 lokaler om totalt 303 kvm. Fastigheten ritades 1930 av arkitekten Ture Sellman. Byggmästare var B. E. Bärlin.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Botema Fastighets AB tar hand om den ekonomiska förvaltningen. Den tekniska sköts av TEKAB.

Renovering

1995-1996 utfördes en omfattande renovering av fastigheten. Då byttes yttertak, elsystem, vatten och avlopp. Lägenhetsdörrar samt totalrenovering av samtliga kök och badrum. Finansiering för detta skedde genom upplåtelse av tre vindslägenheter. Sedan dess har mindre renoveringar utförts löpande, bland annat målades hela trapphuset om så sent som hösten 2015. Föreningen har en underhållsplan som upprättades 2013 som man följer. För mer information se föreningens hemsida brfsvejk.se alt årsredovisning.

Kommande renoveringar:

Inga större renoveringar planerade utan föreningen följer den löpande underhållsplanen.

Ekonomi

Föreningen är mycket välskött och har de senaste 5 åren nästan halverat skuldbördan. Nu ligger man strax över 4 000 kr i lån per kvm medan snittet i området ligger betydligt högre än så. Lokalerna står för nästan halva föreningens intäkter. Ekonomin i föreningen betecknas som mycket god och någon avgiftshöjning är inte aktuell. Det förekommer ibland avgiftsfria månader pga den starka ekonomin.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning accepteras utan tidsbegränsning. Se www.brfsvejk.se/boendeinfo/andrahandsuthyrning/ för mer information.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar och styrelsens ansvarförsäkring ingår.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Tvättstuga

På nedre plan finner vi en stor tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel och strykbräda. Till detta finns även en liten tvättstuga med en tvättmaskin och en torktumlare som är obokningsbar.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum finns längst till vänster i entréplanet. Till vänster om cykelrummet finner vi även ett barnvagnsförråd. På varje våningsplan finns även en gemensam balkong som kan utnyttjas av de boende.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen. Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här