Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Industrigatan 2 A
1926 ADLINGS BYGGNADSBYRÅ
Kungsholmen
FANTASTISK TREA I CHOKLADFABRIKEN
TEXT: BERGSTRÖM/ÖRVELL FOTO: BOUKARI

Bo absolut toppmodernt i en av Stockholms mest unika lägenheter. Tre rum, 86 kvadrat med eget orangeri är till salu i Chokladfabrikens gamla lokaler på Industrigatan. Det här är ett boende utöver det vanliga som andas natur, fantastisk rymd och en takhöjd som påminner om människans litenhet. Dessutom har lägenheten en oslagbar utsikt över Karlbergskanalen. Lägenheten har en öppen planlösning där kök och vardagsrum smälter ihop, utmärkt för hemmamys och stora middagsbjudningar. Interiörerna i våningen är specialdesignade och materialvalen har noga valts ut från exklusiva märken som Villeroy & Boch, italienska Bertazzoni och Kvänum. Detta tillsammans med ljusa fräscha väggar, breda trägolv i ask och bevarade takbjälkar skapar en känsla av exklusivitet. Här har man gjort vad man har kunnat för att få till ett boende som slår det mesta. Företaget Choklad Thule bildades 1910. I början av 20- talet stod fabriken klar och företaget verkade till slutet av 70- talet. Huset byggdes 1939 och fram till 1980 nyttjades huset som kontorslägenheter. Det är först på senare år som fastigheten har byggts om till bostäder. Här bor du mitt på Kungsholmen med närhet till allt. Ett kvarter bort ligger Västermalmsgallerian med sitt stora utbud av butiker, restauranger och caféer. Runt hörnet finns också Karlbergs strand med sin vackra kanal och ljuvliga promenadstråk. Med en kort promenad över bron når du St Eriksplan och Rörstrandsgatan som är en av stans mest restaurangtäta gator.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1926 ADLINGS BYGGNADSBYRÅ
Våning:
3 av 7, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
86 m²
Avgift:
4 697 kr inkl. värme, VA, kabel-TV, bredband och IP-telefoni
Pris:
7 975 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Chokladfabrikens historia började 1910 när ett antal mindre aktörer gick samman och bildade Aktiebolaget Förenade Chokladfabriken. De tre företagen var Chokladfabriks AB Sture, Lundells fabriker och Örebro Choklad och konfektfabrik AB. Förenade Chokladfabriken, som sedan kom att kallas Choklad Thule hade först en fabrik på Fridhemsgatan 44-48. I mitten av 1920- talet uppfördes en ny stor fabrik på samma tomt men nere vid Kungsholms Strand i korsningen Fridhemsgatan. Den byggdes och ritades av AB Adlings byggnadsbyrå. 1939 stod ytterligare en fabriksbyggnad klar, den som idag är Chokladfabriken. Choklad Thule var under många år ett framgångsrik företag. 1928 började man tillverka glass. 1942 slogs verksamheten samman med Mjölkcentralens glassfabrik och tillsammans köpte man upp Alaska glace och bildade Glace-bolaget AB, ett företag som finns kvar än idag. Choklad Thule, som bland annat tillverkade Mums Mums, Plopp, Romerska bågar och Tulo köptes upp av Cloetta 1968 och i samband med det avvecklades fabriken vid Fridhemsgatan. Arkitekten bakom fabriksbyggnaden var Axel Sjögren. Sjögren tog examen från KTH redan 1904 och kom att bli verksam i Stockholm. På Karlbergsvägen 72 i Stockholm hittar vi ett praktfullt bostadshus från 1912 som Sjögren måste ha ritat med Hagströms och Ekmans stora komplex på Strandvägen 7 i åtanke. Han ritade också delar av Mjölkcentralens komplex på Torsgatan 12-20 som idag är rivet.
För ett par år sedan omvandlade Oscar Properties den gamla 1930-talsbyggnaden till moderna bostäder men med bibehållen exteriör. Huset byggdes om och fick en helt ny fasad och samtidigt togs ljusgårdar upp för att ge ljus till den inre byggnadskroppen. De mycket generösa fönsterytorna i kombination med den väl tilltagna takhöjden ger luftiga och ljusa rum. Även kontorshuset med sina smart placerade ljusgårdar erbjuder trevliga hem med smarta planlösningar. Dessutom finns den vackra gården tillgänglig för samtliga i huset. Lägenhetsstorlekarna varierar från små ettor till spatiöst tilltagna femrummare.

Närområdet


Industrigatan ligger i Kungsholmens mest centrala delar. Närheten till både natur och stadspuls har gjort området omåttligt populärt. I kvarteren intill bostaden hittar du roliga små butiker, trendiga caféer och mysiga restauranger. På sommarhalvåret kan du jogga eller promenera längs Kungsholmsstrand eller ha picknick i Rålambshovsparken. Du kan också bada vid Smedsuddsbadet alldeles intill parken. På vintern kan du promenera Kungsholmen runt och smita in för en varm choklad på ett av caféerna längs vägen. Kommunikationerna är goda. Tunnelbana och ett flertal busslinjer finns på 50 meters avstånd.

Hall


Praktisk hall med gott om förvaring för alla typer av ytterkläder. Här finns garderober med släta vackra skjutdörrar i en ljusgrå nyans. Kapphyllan är specialdesignad med stålstänger och krokar från Kvänum.

Kök


Smakfullt utfört kök som är specialdesignat av Kvänum. Arbetsbänken är av rostfritt stål. Fritt från överskåp för en renare känsla, så när som på en vitlackerad vägghylla i plåt. Längs ena väggen finns skåp lackade i en ljusgrå kulör med inbyggd varmluftsugn från italienska Bertazzoni. Diskmaskin, kyl och frys från Siemens. Stilenlig köksö i marmor som inte bara är snygg och praktisk utan även ökar umgängesmöjligheterna i lägenheten.

Vardagsrum


Fantastiskt vardagsrum som är lägenhetens hjärta. Ett perfekt rum med plats för många, som fungerar bra som både kök och vardagsrum. Här kan du välja om du vill umgås vid soffmöblemanget, runt matbordet eller runt den snygga köksön. Ljusa fräscha väggar och vackert golv i vitpigmenterad ask. Takbjälkarna ökar känslan av att befinna sig i en industrilokal och från vardagsrummet finns en direktutgång till orangeriet. De stora spröjsade fönsterna släpper in rikligt med ljus och utsikten över Fridhemsgatan och Karlbergskanalen är magnifik.

Badrum


Påkostat toppfräscht badrum som andas lyx. Badrummet har genomgående klinkermosaik i en tjusig ljusgrå färg från klassiska Villeroy & Boch. Vackert badkar från Duravit med glasskärm som fungerar som stänkskydd. Den vägghängda WC:n är av samma märke.
Bad, dusch och tvättställsblandare är från Grohe. Modernt fyrkantigt handfat från Duravit och benställningen är i amerikansk valnöt. Spotlightsen, den specialdesignade spegeln och handdukstorken från Rej Design är små detaljer som ger den där lilla extra wow-känslan.

Sovrum 1


Att vara nära naturen har en lugn inverkan på oss. Sov gott nära dina växter i ett stort sovrum som ligger i direkt anslutning till orangeriet. Vitmålade väggar och vackert golv i vitpigmenterad ask. Glasdörr ut mot orangeriet och fönster längs hela väggen som bidrar till ett sagolikt ljus. Här finns också det som många drömmer om, en stor och lyxig walk in closet. Och som om det inte skulle vara nog så finns det även en rymlig garderobsvägg.

Sovrum 2


Lägenhetens andra sovrum ligger också i anslutning till orangeriet. Det här är ytterligare ett rum där naturen är påtaglig, men till skillnad från det andra sovrummet så saknas det en dörr till orangeriet. Rummet är rymligt och kan fungera som arbetsrum, gästrum, barnrum eller som extra sovrum.

Orangeriet


Det är få förunnat att ha ett eget orangeri. Tänk att få odla parprika och tomater eller se sin klätterros ta form och växa. Här kan du sitta många långa timmar och njuta av den härliga utsikten mot Fridhemsgatan och det glittrande vattnet i Karlbergskanalen. De synliga träbalkarna i taket och det vackra trägolvet ger karaktär och förhöjer känslan av att befinna sig i en äkta vinterträdgård. Orangeriet räknas som biarea och skulle i praktiken kunna omvandlas till boarea.

Brf Chokladfabriken

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Bojen 3 som rymmer 85 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt, samt fyra lokaler. Byggnaden ritades av Axel Adling och uppfördes 1926.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2014.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:


Den ekonomiska förvaltningen sköts av ViRedo AB.

Ekonomi


Det finns en garantiutfästelse utställd av Oscar Properties AB samt Kortegen Holding 2 AB, gällande föreningens ekonomi under 24 månader från tillträde av fastigheten, se årsredovisningen för mer detaljer.

Gemensamma utrymmen


På gården finns det utemöbler under sommarhalvåret. Det finns garageplatser som hör till föreningen med separat kö (kostar 2000 kr/mån). Det finns förvaring för cyklar och barnvagnar. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV


Internet genom Ownit samt kabel-tv genom Canal Digital ingår i avgiften.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1926 ADLINGS BYGGNADSBYRÅ