STOCKHOLMSPÄRLOR

Här presenterar vi våra smultronställen och porträtt av de arkitekter som format Stockholm. Hus och kvarter som ligger oss extra varmt om hjärtat blandas med mer handfasta råd gällande byggnadsvård.

STADSDELAR

ASPUDDEN

Ännu vid 1900-talets början var marken oexploaterad men i och med att Byggnads AB Manhem 1901 köpte Aspudden började nya planer för området att ta form.

Läs mer
Gärdet Stockholm Historiska Hem

GÄRDET

På 1670-talet började Gärdet användas som militärt övningsfält och med tiden tillkom både A1 och K1 vars kaserner fortfarande är en del av stadsbilden.

Läs mer

GRÖNDAL

Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna, och här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist med mera.

Läs mer
Mariaberget Stockholm Historiska Hem

MARIABERGET

Högt ovanför Riddarfjärdens vatten reser sig Mariaberget, en viktig del av Stockholms berömda silhuett. Bebyggelsen på berget men inte äldre än 1759.

Läs mer

MIDSOMMARKRANSEN OCH TELEFONPLAN

Där idag Midsommarkransen brer ut sig låg en gång i tiden fyra torp som alla hörde till Hägerstens gård:

Läs mer
Gamla Stan Stockholm Historiska Hem

GAMLA STAN

Gamla stan, eller Staden mellan broarna som dess namn en gång lydde, utgjorde länge det egentliga Stockholm. Här ligger bla Stockholms slott och Börshuset.

Läs mer
Årsta Stockholm Historiska Hem

ÅRSTA

Det moderna Årsta är till stor del byggt på mark som tillhört Årsta gård, som var en av de största gårdarna i Brännkyrka socken med anor från medeltiden.

Läs mer

ARKITEKTER

ARKITEKT BJÖRN HEDVALL

Björn Hedvall var ytterst produktiv och verksam under många år vilket gör att hans byggnader är en viktig del av stadsbilden.

Läs mer

ARKITEKT LÉONIE GEISENDORF

Léonie Geisendorf, en av våra mest omtalade arkitekter, föddes 1914 i Warszawa som Leonja Kaplan och dog nästan 102 år senare i Paris.

Läs mer

ARKITEKT STURÈ FRÖLEN

En av  den nya funktionalistiska arkitekturens främsta utövare var Sture Frölén, arkitekt med eget kontor etablerat 1934.

Läs mer
ARkitekt Dorph & Höög Historiska Hem

ARKITEKT DORPH & HÖÖG

Nordens största byggnadsfirma, så kallades Dorph & Höög i början av 1900-talet. Det var inte att undra på då firman år 1908 signerade hela 55 av totalt 187 inlämnade byggnadslovsritningar!

Läs mer

BYGGNADSHISTORIA

KÖKETS HISTORIA

Det första steget mot det moderna köket togs i mitten av 1800-talet när vedspisen blev vanlig i de svenska hemmen.

Läs mer

BALKONGER

Allt sedan funktionalismens genombrott på 1930-talet har balkongen varit en självklar och uppskattad detalj i städernas flerbostadshus.

Läs mer

KAKELUGNEN

Kakelugnar är en mycket omtyckt detalj i äldre lägenheter. Inte nog med att de är vackra, de är dessutom är finfina värmekällor än idag.

Läs mer