FULLBOKAT! - STADSVANDRING PÅ KUNGSHOLMEN

Historiska Hem och Stockholm Stories kör en stadsvandring i kvarteren på Kungsholmen.

Datum: Lördag 2 sep
Tid: kl 11-13
Start: Porten till Stadshuset
Mål: Kronobergsparken

KUNGSHOLMEN är hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och de många innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden med öknamn som Dysterholmen och Svältholmen. Men stadsdelen har bidragit med viktiga kunskaper, inte minst inom bekämpning av svåra sjukdomar. Och flera globala företag har startats här.

Välkommen.

FULLBOKAT! - STADSVANDRING PÅ SÖDERMALM

Historiska Hem och Stockholm Stories kör en stadsvandring i kvarteren på Södermalm.

Datum: Lördag 16 sep
Tid: kl 11-13
Start: Mosebacke
Mål: Mariaberget

SÖDERMALM är de charmiga träkåkarnas och de vidunderliga utsikternas ö. Här föddes Carl Michael Bellman och Greta Garbo. I sitt lusthus siade Swedenborg om framtiden. Och uppe på Mariaberget samlades konstnärerna. Under 1800-talet lockades många till storstan i jakt på jobb och de fick slita hårt i fabrikerna. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke.

Välkommen.

FULLBOKAT! - STADSVANDRING I VASASTAN

Historiska Hem och Stockholm Stories kör en stadsvandring i kvarteren i Vasastan.

Datum: Lördag 23 sep
Tid: kl 11-13
Start: Odenplan
Mål: Rörstrandsgatan

VASASTAN är stans yngsta och modernaste stadsdel. Här har man mätt temperaturen sedan 1756. Stockholms nollmeridian gick rakt igenom Observatoriet. I ett hus intill växte Hjalmar Branting upp. Och ett stenkast bort föddes Pippi Långstrump. Gunnar Asplunds magnifika stadsbibliotek beundras av arkitekter från hela världen. Vid Vanadislunden placerade Sjöwall & Wahlöö mannen på balkongen. Och över alltihop svävar en lagom tjock man i sina bästa år.

Välkommen.

FULLBOKAT! - STADSVANDRING PÅ ÖSTERMALM

Historiska Hem och Stockholm Stories kör en stadsvandring i kvarteren på Östermalm.

Datum: Lördag 30 sep
Tid: kl 11-13
Start: Stureplan
Mål: Karlaplan

ÖSTERMALM är en verkligt sjangdobel stadsdel men mycket har förändrats under århundradena – från små medeltida byar till stans bredaste avenyer och pampigaste hus. Men långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel. Hit flyttade Dramaten 1908. Östermalmskällaren var stamlokus för många kulturpersonligheter inom teater och film. På Östermalmstorg ståtar saluhallen med sin vackra tegelfasad. Och längs Storgatan dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.

Välkommen.