REPORTAGE

Här presenterar vi våra smultronställen och porträtt av de arkitekter som format Stockholm. Hus och kvarter som ligger oss extra varmt om hjärtat blandas med mer handfasta råd gällande byggnadsvård.

REPORTAGE

Hemma hos Erika Åberg

En bit utanför Gävle bor byggnadsantikvarien Erika Åberg med sin familj. De flesta av er känner igen henne som programledare i SVT:s serie Det sitter i väggarna. Vi har hälsat på hos Erika för att höra hennes historia och se hur hon bor!

Läs mer
Josefine Wikström - Designtorget

VI HÄLSAR PÅ HOS DESIGNTORGET

Vi hälsade på Designtorget för att höra deras berättelse samt få några fina julklappstips! Läs en intervju med PR-ansvarige Josefine Wikström Nilsson.

Läs mer

TRÄDGÅRDSARKITEKT KARIN JANRIK

Vi har lärt oss mer om det största rummet som hör till våra hus, nämligen trädgården! Läs en intervju med trädgårdsarkitekten Karin Janrik.

Läs mer

STADSDELAR

ASPUDDEN

Ännu vid 1900-talets början var marken oexploaterad men i och med att Byggnads AB Manhem 1901 köpte Aspudden började nya planer för området att ta form.

Läs mer
Gamla stan stockholm

GAMLA STAN

Gamla stan, eller Staden mellan broarna som dess namn en gång lydde, utgjorde länge det egentliga Stockholm. Här ligger bla Stockholms slott och Börshuset.

Läs mer

GRÖNDAL

Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna, och här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist med mera.

Läs mer

MARIABERGET

Högt ovanför Riddarfjärdens vatten reser sig Mariaberget, en viktig del av Stockholms berömda silhuett. Bebyggelsen på berget men inte äldre än 1759.

Läs mer
Midsommarkransen stockholm

MIDSOMMARKRANSEN OCH TELEFONPLAN

Där idag Midsommarkransen brer ut sig låg en gång i tiden fyra torp som alla hörde till Hägerstens gård:

Läs mer
Gärdet stockholm

GÄRDET

På 1670-talet började Gärdet användas som militärt övningsfält och med tiden tillkom både A1 och K1 vars kaserner fortfarande är en del av stadsbilden.

Läs mer
enskede, stockholm, historiska hem

GAMLA ENSKEDE

Enskede gård var ett stort gods beläget i nuvarande Enskede som under från slutet av 1700-talet brukats av familjen Odelberg gården blev något av ett mönsterjordbruk och ett av Sveriges lönsammaste.

Läs mer
Högalid, stockholm, Historiska Hem

HÖGALID

År 1669 köpte Jonas Österling, en stor tomt vid Söder Mälarstrand som på ett ungefär motsvaras av dagens bostadsområde vid Högalids- och Heleneborgsgatorna.

Läs mer
Birkastan, stockholm, historiska hem

BIRKASTAN

Birkastaden är en informell stadsdel i Vasastaden och avgränsas av Rörstrandsgatan, Norra Stationsgatan, Karlbergsvägen och S:t Eriksgatan.

Läs mer
Årstad Stockholm

ÅRSTA

Det moderna Årsta är till stor del byggt på mark som tillhört Årsta gård, som var en av de största gårdarna i Brännkyrka socken med anor från medeltiden.

Läs mer
remimersholme, stockholm, Historiska Hem

Reimersholme

Vid Långholmskanalen och Liljeholmsviken vid Hornstull ligger Reimersholme, en ö som tidigare hörde till Brännkyrka socken, men som 1913 inkorporerades med Stockholm.

Läs mer
Sofia, stockholm, Historiska Hem

Sofia & Vita Bergen

Området kring Vita Bergen är klassiska söderkvarter och tillika arbetarkvarter. Nöden var stor i dessa trakter när Elsa Borg på 1870-talet startade sin mission i Vita Bergen.

Läs mer
Norr Mälarstrand, stockholm, Historiska Hem

NORR MÄLARSTRAND

De nybyggda husen vid Norr Mälarstrand för sinnebilden av all den lyx och flärd som den nya eran kunde uppbringa och siluetten jämfördes med Manhattan med sina skyskrapor.

Läs mer

ARKITEKTER

ARKITEKT BJÖRN HEDVALL

Björn Hedvall var ytterst produktiv och verksam under många år vilket gör att hans byggnader är en viktig del av stadsbilden.

Läs mer

ARKITEKT LÉONIE GEISENDORF

Léonie Geisendorf, en av våra mest omtalade arkitekter, föddes 1914 i Warszawa som Leonja Kaplan och dog nästan 102 år senare i Paris.

Läs mer

ARKITEKT STURÈ FRÖLEN

En av  den nya funktionalistiska arkitekturens främsta utövare var Sture Frölén, arkitekt med eget kontor etablerat 1934.

Läs mer
ARkitekt Dorph & Höög Historiska Hem

ARKITEKT DORPH & HÖÖG

Nordens största byggnadsfirma, så kallades Dorph & Höög i början av 1900-talet. Det var inte att undra på då firman år 1908 signerade hela 55 av totalt 187 inlämnade byggnadslovsritningar!

Läs mer
sven_meny

ARKITEKT SVEN WALLANDER

Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Fadern Alf var konsthantverkare och konstnär. Modern Gerda var också utbildad vid Konstakademien, men kom mer att ägna sig åt hemmet.

Läs mer

BYGGNADSHISTORIA

KÖKETS HISTORIA

Det första steget mot det moderna köket togs i mitten av 1800-talet när vedspisen blev vanlig i de svenska hemmen.

Läs mer

BALKONGER

Allt sedan funktionalismens genombrott på 1930-talet har balkongen varit en självklar och uppskattad detalj i städernas flerbostadshus.

Läs mer

KAKELUGNEN

Kakelugnar är en mycket omtyckt detalj i äldre lägenheter. Inte nog med att de är vackra, de är dessutom är finfina värmekällor än idag.

Läs mer
Historiska hem, smalhus, stockholm

Smalhusen

I Stockholms närförorter uppfördes från mitten av 1930-talet en mängd smalhus. I slutet av 1940-talet ökade husdjupet med större lägenheter.

Läs mer

Innerdörrar

I slutet av 1870-talet tog byggnadsverksamheten i Stockholm fart på allvar och i samband därmed föddes den moderna staden.

Läs mer