TACK FÖR EN FANTASTISK BYGGNADSVÅRDSDAG!

Vi blev både överrumplade och väldigt glada över det massiva intresset för vår första byggnadsvårdsdag. Fullsatta föreläsningssalar och en fantastisk stämning ackompanjerades av härlig jazz. Därtill medverkade många av de största namnen inom Svensk byggnadsvård.

Nu till våren kommer vi ordna en ny byggnadsvårdsdag, med större föreläsningssalar, än mer utställare med mera. Anmäl ditt intresse här så får du mer information så snart sådan finns.

BILDER FRÅN DAGEN

BYGGNADSVÅRDSDAGEN 2017

LÖRDAG DEN 10 MARS ORDNADE VI TILLSAMMANS MED NÅGRA AV DE STÖRSTA NAMNEN INOM BYGGNADSVÅRD OCH ARKITEKTURHISTORIA, EN DAG FULLSPÄCKAD MED FÖRELÄSNINGAR, WORKSHOPS OCH UTSTÄLLARE PÅ VACKRA KRISTINEHOVS MALMGÅRD PÅ SÖDERMALM I STOCKHOLM.

Under dagen kommer flera omtyckta profiler lära dig mer genom inspirerade föreläsningar.

  • TV-profilen och byggnadsantikvarien Erika Åberg ger handfasta tips och råd kring byggnadsvård i vardagen.
  • Vår egen bebyggelseantikvarie Gustav ”Rävjägarn” Bergström berättar om Stockholms unika bebyggelse – epok för epok, från 1880-talets klassicism till folkhemmets femtiotal.
  • Arkitekt SAR/MSA Laila Reppen, som även är författare av böckerna ”Tidstypiskt” och ”Så byggdes villan” håller föreläsningen ”En arkitektonisk resa genom tid och rum”

Inne i malmgårdsbyggnaden kan du träffa några av de främsta företagen inom byggnadsvård, till exempel Byggfabriken, Gamla Stan kulturbygg, Eskilstuna kulturbeslag, Retro måleri, Nordins byggnadsvård, Stockholms kakelugnsmakeri, Gård & Torp, Lingmans kulturplåtslageri och Lucks mf. Till detta kommer vi bjuda på stillsam jazz och goda snittar. Allt till ett facilt självkostnadspris om 100:- per person. Barn under 12 år gratis. Betalas kontant eller via swish på plats.

FÖRELÄSARE


ERIKA ÅBERG

Erika Åberg är byggnadsantikvarie och husexpert i TV. Under drygt tio år har hon levt i byggdamm i och med restaureringen av familjens hundraåriga bondgård. I föredraget ”Byggnadsvård i vardagen” delar hon med sig av sina tio bästa tips om hur man får tid, råd och ork att restaurera sitt hem – oavsett om man bor i lägenhet eller hus.


LAILA REPPEN

Laila har tillsammans med Cecilia Björk och andra skrivit och illustrerat flera uppskattade böcker om bostadshusens arkitektur. Syftet med böckerna är ge verktyg att avläsa bebyggelsens årsringar för att bättre kunna vårda och utveckla vårt byggda kulturarv.


GUSTAV ”RÄVJÄGARN” BERGSTRÖM

Gustav Bergström, antikvarie och byggnadsvårdare som år 2017 fick Svenska byggnadsvårdsföreningens pris i kategorin bevara. Medverkar också i Gård & Torp och Bevara stilen samt är aktuell med nya byggnadsvårdspodden Finrummet som släpps i slutet av februari.

FÖRELÄSningar


ROSA SALEN

11:15-11:45
Kristinehovs Malmgård – En presentation om restaureringen av Malmgården.

12:00-13:00
Erika Åberg – ”Byggnadsvård i vardagen – tio tips om hur du får tid, råd och ork att restaurera ett hus”

13:15-13:45
Laila Reppen – ”En arkitektonisk resa genom tid och rum”

14:00-15:00
Erika Åberg – ”Byggnadsvård i vardagen – tio tips om hur du får tid, råd och ork att restaurera ett hus”

15:15-16:00
Laila Reppen – ”En arkitektonisk resa genom tid och rum”

(70 st sittplatser)


BLÅ SALEN

I denna sal håller vår egen bebyggselseantikvaie Gustav ”Rävjägarn” Bergström flertal efterfrågade föreläsningar.

11:15-11:45
Planlösningar. En gammal lägenhet eller villa har ofta en planlösning som inte helt överensstämmer med dagens nybyggen. Precis som med allt annat har även planlösningarna förändrats genom åren.

12:00- 12:45
Kakelugnar. Fram till slutet av 1910-talet värmdes de nybyggda Stocholmshusen upp av kakelugnar och dessa anpassades efter tidens trender. Men vad är typiskt för ett visst decennium?

13:00-13:45
Husets fasad. 1880-talets nyrenässans, 1890-talets historicism och det tidiga 1900-talets jugend följdes av nationalromantik och nyklassicism och slutligen gjord funktionalismen sin entré. Alla decennier har sin charm, men vad är karaktäristiskt för de olika perioderna?

14:00-14:45
Fönster. Få saker är av en sådan betydelse för en byggnads exteriör som dess fönster, men hur har fönstren sett ut genom tiderna och hur känner man igen ett ursprungligt fönster? Hur gör man ett gammalt fönster energieffektivt?

15:00- 15:45
Kökets historia från 1880-1950. Under 1800-talets sista decennier bestod ett klassiskt Stockholmskök av en järnspis, ett skafferi och en enklare diskbänk med slaskho och kallvattenkran. 1950 fastslogs den svenska köksstandarden som bland anat utarbetats av Hemmens forskningsinstitut.

(50 st sittplatser)

UTSTÄLLARE


GAMLA STAN KULTURBYGG

Gamla Stan Kulturbygg har ett kärleksfullt förhållande till gamla hus, och tar oss an våra projekt med stor respekt.

De har specialiserat sig på byggnadsvård, där gediget hantverk och kvalitativa material står i fokus. Tradition och förnyelse går hand i hand när vi renoverar. Deras projekt spänner från landsbygd till stad; från 1700-talets slott och herrgårdar till allmogebebyggelse och 1930-talets funkislägenheter. Våra uppdragsgivare är företag, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, kommuner och privatpersoner.

http://gamlastankulturbygg.se


Karin Janrik – trädgårdsarkitekt

Karin är trädgårdsarkitekt som arbetar med privata trädgårdar utformade i samklang med husets och omgivningens stil och tidsperiod. Från konsultation till kompletta ritningar.

Mångårig skribent av arkitektsidan i tidskriften Allt om Trädgård. Författare till boken ”Trädgårdsform. Vackrare trädgård med arkitektens verktyg.”

www.janrik.se


GÅRD OCH TORP

Gård&Torp är Nordens största byggnadsvårdstidning som kommer ut med 12 nummer/ år och med ett specialnummer om stadens hus. Tidningen skriver om hur man rustar, vårdar och inreder äldre hus och lägenheter. Ur innehållet: Inspirerande hem, faktaartiklar varvat med kultur-och stilhistoria och kunniga experter svarar på läsarnas husfrågor.

www.gardochtorp.se


Retro måleri

Retro måleri kan erbjuda allt inom byggnadsmåleri, invändigt såväl som utvändigt. De tar sig an allt från renoveringar, trapphus, tapetsering, skyltmålning och dekorationsmåleri mm.

De hjälper Er gärna att återskapa trivsamma miljöer och kulörer från sekelskifte till nutid med tidsenlig färgsättning.

www.retromaleri.se


engwall & claesson

Engwall o. Claesson är Sveriges ledande linoljefärgstillverkare för professionellt, traditionellt måleri. Företaget har funnits sedan 1915 och vi har levererat färg till bl.a. Riksdagshuset, Katarina och Maria Magdalena Kyrka, Nationalmuseum, Kungliga Slottet – och ett otal privata och offentligt ägda såväl stora som små hus, i både trä och puts – i både Stockholm och resten av landet.

Vi bryter i såväl NCS som i RAÄs kulörer – alltid med färg i färg. Vi finns i Bandhagen i Stockholm och har 34 officiella återförsäljare i landet. Och egen webbshop.

www.eoc.se


NORDINS BYGGNADSVÅRD

Alexander Nordin med kollegor är specialiserade på att bygga och restaurera timmerhus, de ägnar oss huvudsakligen åt timmerjobb men utför även specialiserade snickeriarbeten och andra restaureringsarbeten med krav på antikvarisk kompetens.

En särskild specialitet för företaget är rekonstruktioner av hus, till exempel långhus från järnåldern.

www.nordinsbyggnadsvard.se


ÖFWERSELÖ BYGGNADSHANTVERK OCH KULTURVÅRD

ÖfwerSelö Byggnadshantverk arbetar framförallt med äldre färger och måleritekniker. Denna dag kommer de att prata om byggnadsvård i allmänhet och äldre måleritekniker i synnerhet.

På plats representeras dels företaget, men även Byggnadsvårdsföretagen och Nätverket för Byggnadsvård i Södermanland och Stockholm.


LINGMANS KULTURPLÅTSLAGERI

Två bröder som fått lära oss plåtslageri på gammalt vis av vår far som gästspelar hos oss ibland när han har tid som den pensionär han är. De gör endast plåtjobb för hand i galvad, koppar eller grundlackad plåt förkunder som vill måla taket direkt i valfri färg.

www.facebook.com/lingmanskulturplatslageri/


HAMPVARUHUSET

Hampvaruhuset värnar om miljön genom att erbjuda dig hållbara hälsosamma materialval för ditt hus. På Historiska Hems’ byggnadsvårdsdag kommer de att marknadsföra isolering/byggnadsmaterial av hampa samt Färg i påse från Av jord. De har även rep, garner och lite inredningstextilier av hampa.

www.hampvaruhuset.se


STOCKHOLMS KAKELUGNSMAKERI

Hos Stockholms kakelugnsmakeri får du hjälp, oavsett om det gäller omsättning av en befintlig eller installering av en ny kakelugn. De hjälper även till med uppsågningar i golv, stenläggning, fundament för kakelugn, tätar läckande-, och monterar nya skorstenar. De utför både små och stora jobb, allt från att installera nya luckor på kakelugnar till stora fastigheter med flera omsättningar och skorstenstätningar.

Därför erbjuder de en helhetslösning så att du som kund inte behöver anlita flera olika hantverkare för att få en fungerande eldstad.

www.sk-ab.com


LUCKS

Lucks erbjuder exklusiva skjutdörrar, garderober och kök i alla mått med ett brett utbud av designval. Lucks egna grepp, mönster och färger går att kombinera till helt unika produkter. Lucks design och lösningar finns i flera svenska och internationella hem och syns hos stora inredningsprofiler. För att säkerställa lång och god hållbarhet och produkter med exklusiv känsla används lösningar av det bästa möjlig material för ändamålet. Produktionen sker i Skandinavien, så nära nära kunderna som möjligt. Allt för att få en så miljövänlig produktion som möjligt. Hos Lucks erbjuds fronter till kök, där kunden får hjälp med både design och smarta lösningar. Garderobsväggar och fristående garderober som elegant kläs upp i ny design samt gedigna, tak hängda skjutdörrar upp till fyra meter höga.

www.lucks.se


SVENSK BYGGTJÄNST

Svensk Byggtjänst är ett aktiebolag och ägs av ett 30-tal organisationer som representerar hela byggbranschen och hela byggprocessen. Uppdraget från våra ägare är att erbjuda produkter och tjänster som bidrar till en effektivare byggprocess. Deras bokhandel är Sveriges största för bygglitteratur. Här finns böcker utgivna av Svensk Byggtjänst, andra förlag, myndigheter och intresseorganisationer.

Med boken Tidstypiskt tar författarna Cecilia Björk och Laila Reppen med oss på en hundraårig resa genom stilmässiga växlingar i vardagsarkitekturen. I boken presenteras tidstypiska byggnadsdetaljer från Stockholm decennium för decennium. Med fotografier och ritningar visas enkelt och tydligt utvecklingen av bostadshus i staden och vilka spår som olika stilideal har avsatt

www.byggtjanst.se


Byggfabriken

Byggfabriken avslutade precis sitt 20-års firande med buller och brak. Nu är de tillbaka i den bästa av vardagar, på byggnadsvårdsdagen finns de representerade med både snickare och antikvarier. De pratar gärna kök, snickerier, färg, beslag och trycken. Och kanske lite ventiler och belysning om det finns någon som är intresserad.

www.byggfabriken.com


ESKILSTUNA KULTURBESLAG

Eskilstuna Kulturbeslag har egen fabrik i Eskilstuna där de tillverkar beslag efter gamla förebilder, vår tidsperiod är 1700 till 1960.

www.2017.kulturbeslag.se


INREDNINGSSTYLIST – HANNA RYDMAN

Inredare och stylist sedan mer än 15 år tillbaka. Färgen och dess olika kombinationer är det Hanna skulle säga är sin specialitet och det faktum att hon alltid hittar det sköna i det lilla. Att förändra utan att riva bort att addera och dra ifrån är möjligheter hon älskar. Att läsa av sina kunder och se deras behov är självklarheter något hon älskar i min roll som inredare/stylist.